اجتماعی

یکی از مهم‌ترین سلاح‌های دفاعی ایران را بشناسید/ موشک‌های کروز سومار؛ نابودگر موشکهای دشمن

خبرهای فوری: در بیان ویژگی ها و شاخص های کاربردی سومار باید تصریح کرد که اندازه نسبتا کوچک و قابلیت حرکت در ارتفاع پایین، شناسایی آن‌ها را برای دشمن بسیار دشوار می کند در ضمن این موشک دارای قابلیت رادارگریزی است.

به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرهای فوری، موسسه تحلیلی- نظامی   CSIS طی گزارش اخیرش تاکید دارد که  درحالی که همسایگان ایران در تلاشند تا با هزینه‌های بسیار ارتش خود را مدرن کنند، ایران به طور اصولی و رو به پیشرفتی برنامه مستقل موشکی خود را جلو برده است.

این گزارش که به قلم آنتونی کوردسمن نگاشته شده است، تاکید دارد که به خوبی مشخص است چرا ایران و کره شمالی نیروی هوایی خود را مدرن نمی‌کنند، چرا که روی توانایی موشکی خود سرمایه‌گذاری هنگفتی کرده‌اند. در حقیقت، گزارش فوق تاکید دارد که در حالی‌ که کشورهای ثروتمند اطراف تنها به رشد کمی تجهیزات خود توجه کرده اند، ایران علی رغم تحریمها، به رشد و توسعه کیفی تجهیزات نظامی و موشکی خود هم توجه کرده است.

بی شک یکی از مهم ترین این تجهیزات که ایران با ساخت آن توانسته است قدرت خود را به رخ جهان بکشد و بدون شک یکی از مهم‌ترین راههای مقابله با حملات احتمالی هوایی و زمینی دشمن است، موشکهای کروز و بالاخص موشک کروز سومار است.

موشک کروز چیست و سومار چه ویژگی‌هایی دارد؟

سومار یک موشک کروز دوربرد سطح‌ به‌ سطح ساخت ایران است.  کروز موشکی بی‌سرنشین است که مسیر آن تا رسیدن به هدف قابل تغییر و هدایت است. در اغلب سامانه‌های کروز از نوعی موتور جت استفاده می‌شود، در حالی که موشک‌های دیگر از موتور راکتی استفاده می‌کنند.

موشک‌های کروز معمولاً تمام مسیر خود را در ارتفاع بسیار پائین (برای جلوگیری از تشخیص توسط رادارهای دشمن) و با سرعت تقریباً ثابت با سرعت مافوق صوت یا نزدیک به صوت طی می‌کنند. تفاوت موشک کروز با پهپاد این است که کروزها فقط به عنوان یک سلاح استفاده می‌شوند و کلاهک جنگی بخشی از بدنه آنهاست.

موشک کروز موشکی راهبردی است و به همین دلیل قابلیت پنهان شدن از دید رادارهای دشمن به دلیل سطح مقطع کوچک، دارابودن موتور توربوفن با تابش حرارتی کم و سطح پرواز پایین را داراست.

همانطور که گفته شد، سومار هم یک نوع بومی از موشکهای کروز ایرانی است. طول موشک سومار، ۶ متر و جرم آن هزار و ۲۱۰ کیلوگرم است. چنین ویژگی هایی این موشک را بسیار کاربردی و شلیک آن را آسان تر می کند. در بیان ویژگی ها و شاخص های کاربردی سومار باید تصریح کرد که اندازه نسبتا کوچک و قابلیت حرکت در ارتفاع پایین، شناسایی آن‌ها را برای دشمن بسیار دشوار می کند در ضمن این موشک دارای قابلیت رادارگریزی است.

ابتدا بسیاری گمان داشتند که برد سومار تقریباً ۱۵۰۰ کیلومتر است اما بعد وزیر دفاع اعلام کرد که برد موشک کروز زمینی سومار ۷۰۰ کیلومتر است.

بسیاری تاکید دارند که فرم و ساختار این موشک مانند موشک روسی kh-55 است. اما با این حال آنچه واضح است این است که در ساخت و موتور مجهزتر از مدل روسی خود است.

بازتاب قدرت سومار در رسانه‌های خارجی

در طول این چند سال که سومار وارد تجهیزات نظامی ایران شده است، رسانه های مختلف بارها نسبت به این موشک واکنش نشان داده اند. نشنال اینترست طی گزارشی ادعا کرد: “ایران یک موشک کروز دوربرد جدید با نام «سومار» ساخته است که هزار و ۵۰۰ مایل برد دارد. این سلاح ممکن است بر اساس طراحی موشکی Kh-55 روسیه ساخته شده باشد”.

یوزی رابین پدر علم موشکی رژیم صهیونیستی هم در سخنرانیش در جمع متخصصین علوم دفاعی در پنتاگون درباره سومار چنین گفت: ” این موشک یک طراحی بی نظیر در ساخت موشک های کروز است و همین طور گفت این مدل توربو فقط یک شرکت آمریکایی توانایی ساخت آن را دارد و این موشکی با استفاده از مهندسی معکوس ساخته نشده بلکه طراحی و مهندسی پیشرفته است.”

روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» هم در ادعایی این موشک را با کروز مدل kh-55 روسیه مقایسه کرده و نوشته است در صورتی که سومار مانند نمونه روسی عمل کند، برد موشک‌های ایران به جنوب اروپا می‌رسد.

این گزارش می‌افزاید: “این امر ایرانی‌ها را قادر می‌سازد تا اهدافی نه فقط در غرب آسیا، بلکه در شرق و جنوب اروپا را هدف قرار دهد». هاآرتص در ادامه ادعا کرده که تهران در سال ۲۰۰۱ تعدادی کروز kh-55 از اوکراین خریداری کرده و از آن زمان قصد مهندسی معکوس آن را داشته‌است.”

در بخش دیگری از گزارش هاآرتص آمده‌است: “موشک سومار از لحاظ ظاهری مشابه kh-55 است و روی آن بوستری تعبیه شده که آن را قادر می‌سازد تا از روی دریا یا خشکی شلیک شود. از آنجا که نمونه اصلی روسی این موشک‌ها، از روی بمب‌افکن شلیک می‌شوند، نیازی به بوستر علاوه بر موتور جت، ندارند.”

هاآرتص در ادامه مدعی شده است: “موشک‌های کروز در سرعت کمتر از صوت حرکت می‌کنند و همین امر زدن آن‌ها را ساده‌تر می‌کند؛ اما از آنجا که اندازه آن‌ها نسبتاً کوچک بوده و می‌توانند در ارتفاع پائین حرکت کنند، شناسایی آن‌ها دشوار است.”

همچنین وبگاه “آویتیشن ویک” در گزارشی با اشاره  به این دستاورد دفاعی ایران می نویسد: “سومار عامل نگرانی اسرائیل است و سیستم دفاع موشکی اسرائیل باید برای مقابله با این نوع از موشک آماده شود.”

شبکه خبری راشاتودی هم با اشاره به قابلیت‌های “سومار”، در گزارش خود با بررسی موشک سومار نوشت: “موشک مذکور موجب واکنش هراسان اسرائیل که در مجاورت ایران قرار دارد، شد. جمهوری اسلامی ایران که به دنبال تقویت توان بخش دفاعی خود بوده، در سال‌های اخیر، به صورت مداوم تسلیحات پیشرفته جدیدی را آزمایش کرده است.”

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا