حوادثسیاسی

مسئول سقوط هواپیمای اوکراینی چه کسی است؟

خبرهای فوری: عدم اقدام به‌موقع دولت و دیگر مقامات ذی‌ربط در زمینه اجرای ماده 10 قانون هواپیمای کشوری از مصادیق بارز بی‌مبالاتی و رعایت‌نکردن نظامات دولتی است و خطای انسانی نهایی از سوی مقامات نظامی، در واقع نتیجه یک سلسله ‌خطاهای دیگر انسانی است که سبب بروز این حادثه و اسقاط غیرعمدی هواپیمای بویینگ اوکراینی شده است

به گزارش بخش حوادث سایت خبرهای فوری، سیدمهدی حجتی-وکیل دادگستری در روزنامه شرق نوشت: بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در رابطه با خطای انسانی صورت‌گرفته در اسقاط غیر‌عمدی یک فروند هواپیمای مسافربری بویینگ متعلق به خطوط هوایی اوکراین، این سؤال را به ذهن متبادر می‌کند که چه شخص یا اشخاصی مسئول شکل‌گرفتن این خطای غیر قابل اغماض انسانی هستند؟ ‌

تردیدی وجود ندارد که اسباب متعددی در این زمینه مداخله داشته‌اند و اقدام موشکی سهوی نسبت به هواپیمای اوکراینی، آخرین زنجیره از سلسله‌ خطاهای زنجیره‌ای انجام‌شده در این زمینه است و به تعبیری دیگر، نمی‌توان خطای نظامی را تنها عامل اسقاط سهوی هواپیمای اوکراینی از طریق عملیات موشکی دانست و عوامل و اسباب مقدماتی دیگری که ناشی از رعایت‌نکردن نظامات دولتی از سوی مقامات ذی‌ربط است و در این حادثه نقش اساسی داشته‌اند، نادیده گرفت. ‌

آنچه مسلم است، آن است که در زمان پرواز هواپیمای اوکراینی در آسمان ایران، به واسطه تهدیدات نظامی رئیس‌جمهوری آمریکا و حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به برخی پایگاه‌های نظامی دولت آمریکا در عراق، شرایط حاکم بر کشور، عادی نبوده است و با توجه به آماده‌باش نیروهای مسلح کشور، وضعیت حاکم فوق‌العاده بوده و نیروهای نظامی در حالت تدافعی قرار داشته‌اند و همین شرایط ایجاب می‌کرده مراجع ذی‌ربط، برای جلوگیری از خطاهای احتمالی انسانی، اقدامات احتیاطی را در انجام پروازهای داخلی و خارجی عملیاتی کنند.

در همین راستا، ماده ١٠ قانون هواپیمایی کشوری برای جلوگیری از هرگونه اقدام نظامی سهوی علیه هواپیماهایی که در آسمان ایران پرواز می‌کنند، مقرر کرده است که اداره کل هواپیمایی کشوری می‌تواند در مواردی که امنیت عمومی یا علل نظامی ایجاب می‌‌کند، با تصویب هیئت وزیران، پرواز هواپیمای ایرانی یا خارجی را بر فراز قسمتی از خاک کشور ممنوع یا محدود یا مقید به شرایط خاصی کند.

به‌این‌ترتیب آنچه از ظاهر امر پیداست، آن است که در موضوع اخیر که علل نظامی دخالت داشته و حفظ امنیت کشور در اولویت بوده است، بالطبع رئیس‌جمهور می‌بایست با توجه به اشراف اطلاعاتی لازم، جلسه هیئت وزیران را به صورت فوق‌العاده تشکیل می‌داد و با تصویب موضوع، مراتب را برای ممنوعیت یا محدودیت‌های پروازی به سازمان هواپیمایی کشوری ابلاغ می‌کرد که با توجه به حادثه اخیر، چنین اقدامی از ناحیه دولت انجام نشده و در این راستا، قصور دولت محرز است.

از طرفی، اگر مسئولان سازمان هواپیمایی کشور به واسطه شرایط غیرعادی حاکم بر کشور، به این نتیجه می‌رسیدند که پروازها در منطقه یا مناطق خاصی باید ممنوع یا محدود شود، باید بلافاصله موضوع را از مجاری مربوطه به دولت اعلام کرده و درخواست صدور مصوبه برای محدودیت یا ممنوعیت انجام برخی از پروازها را مطرح می‌کردند که در حادثه اخیر هیچ‌یک از این موارد انجام نشده است.

به‌این‌ترتیب عدم اقدام به‌موقع دولت و دیگر مقامات ذی‌ربط در زمینه اجرای ماده ۱۰ قانون هواپیمای کشوری از مصادیق بارز بی‌مبالاتی و رعایت‌نکردن نظامات دولتی است و خطای انسانی نهایی از سوی مقامات نظامی، در واقع نتیجه یک سلسله ‌خطاهای دیگر انسانی است که سبب بروز این حادثه و اسقاط غیرعمدی هواپیمای بویینگ اوکراینی شده است و به موجب مواد ۵۰۶ و ۵۲۶ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲، تمامی اسباب و مباشران در این زمینه مسئولیت دارند و بر مبنای مقررات و معاهدات بین‌المللی باید به این موضوع رسیدگی شود.

به علاوه باید توجه داشت شلیک به شیء پرنده در آسمان تحت حاکمیت یک کشور، آخرین مرحله از مراحل تقابل با هواپیمایی است که گمان می‌رود با نقض حریم هوایی یک کشور و خارج از حدود مقررات بین‌المللی در آسمان یک کشور پرواز می‌کند و ضروری است بدوا اطلاعات لازم درباره این هواپیما از مجاری ذی‌ربط دریافت می‌شد.

با مذاکره با خلبان، تغییر مسیر پروازی یا فرود در نزدیک‌ترین فرودگاه محل درخواست قرار می‌گرفت که البته در حادثه اخیر ضروری است که بر مبنای معاهده شیکاگو به این موضوعات از سوی مراجع ذی‌صلاح رسیدگی شود؛ بالاخص اینکه بر مبنای ضمیمه شماره ۱۱ معاهده شیکاگو، مسئولان خدمات ترافیک هوایی باید ارتباط نزدیکی با واحدهای نظامی داشته باشند و مجرای مشترکی برای ارائه و اخذ اطلاعات پروازی و دیگر اطلاعات مربوط به پرواز هواپیماهای مسافری از سوی واحدهای نظامی وجود داشته باشد.

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

‫۱۰ دیدگاه ها

  1. دولت از هیچی خبر نداشته سپاه نه شب انتقام به دولت گفته نه بعدش دولت باید علم غیب داشته باشه. متاسفم این همه نیروهای مسلح موازی و خرج اضافی و نتیجه معکوس !!!

  2. مسئول لغو نکردن پرواز هواپیما قطعا دولته. حالا سپاه همه چیز رو با هم گردن گرفته و اون بیشعورا هم به جای خجالت کشیدن گستاخ تر شدن، این منش اوناس. مسئول پدافند هوایی زمان شهادت شهید بابایی هم که مشخصه دیگه کی بوده. بیسوادا اگه وقت مطالعه ندارن برن تو اینترنت سرچ کنن

  3. آیا نبایدقبل از دستور دولت به اداره کل هواپیمایی کشوری ،شورای عالی امنیت ملی شرایط اضطراری اعلام وبه نهادهای ذیربط تکالیف آنهارا اعلام کند؟

  4. فعلا دیوار کوتاه تر از دولت پیدا نمیکنن… دوما چرا کل نیروهای مسلح رو جمع میبندید فقطططط سپاه خطا کرده بسهههه لاپوشونی…

  5. سلام.
    بله دستور لغو پروازها به عهده ی رییس جمهوره حالا این که ایشون چرا این کارو نکردن خودشون باید جوابی بدن که سکوت کردن….

    ۴۰ ساله همچین اتفاقی نیفتاده یعنی سپاه مراقبت کامل داشته از اسمان ایران..‌‌
    با اینکه حالم اصلآ خوب نیست بخاطر این داغ بزرگ اما نباید به اشتباه بریم.

    1. سپاه ننگ بزرگ ایرانه !!! اگر قرار بر عملکرد متعارف نیروی نظامی هست اون نیرو ارتش هست. وجود سپاه اصولا غیر ضرور و عجیبه !!!! هیچ کشوری مثل ما دو ارتش کاملا مجزا نداره !!!! تنها راه حل مشکل حذف کامل سپاه و ادغام اون در ارتش هست !!! یعنی نیروها و پایگاه ها همچنان هستن اما به اسم ارتش !!! اون موقع باور کنید اینقدر نمیتونن ماجراجویی کنن و سرخود کاری انجام بدن !!! سپاه تا دلت بخواد خودی کشته از عملیات های احمقانه زمان جنگ تا شهید بابایی تا هواپیمای اوکراینی تا تغذیه گروهک های نظامی در کشورهای مختلف دنیا از آسیا تا اروپا تا آمریکای جنوبی تا آفریقا !!!

    2. هنوز متوجه نشدی رییس جمهور کلا مترسکه تو این مملکت به خصوص که خودی نباشه. فقط نقش جذب بلا رو داره جهت آسیب ندیدن دیگران !!!

  6. سعی نکنید خطا را به گردن دولت بیندازید سپاه خبطی کرده و مسئولیتش را پذیرفته و همه هم اولش سعی کردند آبروی سپاه را نجات دهند.

    1. ماست نخور
      وظیفه سپاه امنیت برقرار کردنه وقتی کشور تو حالت دفاعی و وضعیت قرمز قرار داره غلط میکنن اجازه پرواز میدن…این طعمه دشمن داخلی بود که از آمریکا یا انگلیس دستور میگیره و سپاه انقدر قویه که به دشمن امان نمیده و تواین وضعیت حساس باید به همه چی بدبین باشه اگه تو جای سپاه بودی الان داعش تو ایران بود…

      1. کاش سپاهی نبود و فقط ارتش داشتیم ارتشی که فقط نظامیه و چریکی و خراب کاری کن و گروهک نظامی درست کن و اقتصادی و کارخونه دار و فرهنگی و دولت نیست اون موقع اگر اشتباها ۵ تا هواپیما هم میزدن میگفتم فدای سرشون چرا پرواز ممنوع نکردن !!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا