تله برای ایران
خبرهای فوری: جمعیت همواره از مهمترین ارکان جوامع انسانی و اساس شکل گیری تمدنها است که امروزه کمبودش در کشور ما به یک بحران تبدیل شده است.
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرهای فوری، جمعیت همواره از مهمترین ارکان جوامع انسانی و اساس شکل گیری تمدنها بوده است. اقتدار اقوام و ثبات کشورها علاوه بر بزرگی سرزمین و امکانات تحت اختیارشان، با تعداد نفوس آنها نیز ارزیابی میشود و جمعیت در کشورهایی که از منابع زیرزمینی و رو زمینی و موقعیت استراتژیک برخوردارند، از جمله ارکان اصلی و راهبردی محسوب میشود.
ایران در قرنهای گذشته جزء کشورهای پرجمعیت محسوب میشد؛ به طوری که در ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح طبق گزارشهای مورخان، جمعیت ایران حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون نفر بوده است و حداقل ۱۰ درصد از جمعیت جهان با توجه به وسعت این کشور در آن زمان، در ایران استقرار داشته اند.
این آمار در مورد ایران قرنهای گذشته صدق میکند، کشوری که امروزه فاصله چندانی تا نزدیک شدن به بحران تله جمعیت را ندارد، تلهای که در صورت کاهش جمعیت رخ داده و کشور از آن توان رهایی نخواهد داشت. نرخ فرزندآوری در ایران نیز پایینترین مقدار در میان کشورهای مسلمان است و سالانه رشد جمعیت و نرخ باروری در مقایسه با سالهای گذشته، کاهش چشمگیری دارد.
۳۰ اردبیهشت روز ملی جمعیت نامگذاری شده است تا مسئولان به این موضوع و افزایش نرخ جمعیت نگاه جدی تری داشته باشند، اما با این حال با گذشت چند سال از تدوین برنامهها موثر بر افزایش جمعیت، خبری نیست.
“محدود کردن نسل، برای کشور ما یک خطر بزرگی است. ما در منطقه خطر بسیار پیشرفت داشتیم، باید برگردیم؛ میتوانستیم جلوی این کار را بگیریم، نگرفتیم آنچه که متخصصین و کارشناسان، با نگاههای علمی، با دقت علمی بررسی کرده اند، ما را به این نتیجه میرساند که با این روند کنونی، کشور در آینده دچار مشکل فراوان خواهد شد؛ کشور دچار پیری عمومی خواهد شد.” این تنها بخش کوچکی از نگرانیهای رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولان نظامی در تیرماه سال ۹۲ است، چندین سال است که این مسئله از سوی رهبر انقلاب به جامعه و مسئولان تاکید میشود.
آمارهای منتشره نشان میدهد که در ده سال اخیر میزان ازدواج و فرزند آوری کاهش داشته است، به نوعی که در سال ۹۸ در مقایسه با سال ۹۷ حدود ۱۵۸ هزار نفر نوزاد کمتری متولد شدند. با بررسی این آمارها در سالهای متوالی میتوان به این نتیجه رسید که در آیندهای نه چندان دور جامعه سالمندان پیشرفت چشمگیری خواهد داشت.
این درحالی است که محمد اسماعیل اکبری مشاور سازمان جهانی بهداشت؛ در اولین نشست تخصصی که (۱۴ بهمن ماه) برگزار شد، اظهار کرد: اصلاح ساختار جمعیتی باید هدف قرار گیرد و این نسبتها اصلاح نمیشود مگر با فرزند آوری.
او در ادامه بیان کرد: لزوما تشویق ازدواج به نتیجه نمیرسد، زیرا ۳ تا ۶ سال طول میکشد تا یک زوج صاحب فرزند شوند.
اکبری با بیان اینکه حتما باید اعلام کرد که در هر خانواده ۴ فرزند هدف است، گفت: جمعیت سالمند باید زیر ۶ درصد باشد و جامعه سالمندی در کشور ما رشد کرده است که این یعنی یک خلاف دارد اتفاق میافتد.
اکبری در ادامه افزود: در ۳۰ سال آینده ایران جز ۴ کشور پیر جهان خواهد بود که تنها یک حرکت بسیجی و معنادار میتواند این وضعیت را تغییر دهد.
او با اشاره به اینکه هیچ کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران در ۳۰ سال گذشته کاهش جمعیت نداشته است، گفت: در تمامی سندهای جمهوری اسلامی ایران نوشته شده است که در سال ۹۵ باروری کل جمعیت ۲.۱ دهم که این حرف از نظر علمی غلط است.
اکبری با بیان اینکه در سال ۹۸ در مقایسه با سال ۹۷، ۱۵۸ هزار نفر کمتر به دنیا آمدهاند، تصریح کرد: ۶۰ تا ۷۰ درصد از دختران ما ازدواج میکنند و ۳۰ تا ۴۰ درصد از دختران هرگز ازدواج نمیکنند.
مشاور سازمان جهانی بهداشت با اشاره به اینکه در هر خانوار داشتن ۴ فرزند هدف است، گفت: ۴ ساختار حاکمیتی، حکومتی، تولیتی و جمعیت برای اصلاح ساختارهای جمعیت مدنظر است.
اکبری بیان کرد: عدهای از افراد مشکلات اقتصادی را بهانه عدم فرزند آوری میکنند، در صورتی که بیشترین ازدواجها و فرزند آوریها در خانوادههای فقیر در حال انجام است.
اما سالنامه آمار جمعیتی در سال ۹۶ جمعیت ایران طی صد سال اخیر ۸ برابر بیشتر دانسته است، بررسی میزان عمومی ولادت نشان دهنده تغییر وضعیت چشمگیر آن در یک سده گذشته است، این شاخص در سال ۱۳۰۶ نزدیک به ۴۰ در هزار نفر جمعیت بوده است.
این شاخص که در سال ۱۳۰۶ نزدیک به ۴۰ در هزار نفر جمعیت بوده و جز دوره کوتاهی در سال ۱۳۲۰ کما بیش نزدیک به ۴۰ در هزار نفر جمعیت بوده است و در سال ۱۳۶۵ بیشترین مقدار خود یعنی ۴۳ در هزار نفر را در یک قرن اخیر تجربه کرده است.
اما این روند از سال ۱۳۷۵ به شکل کاملا متفاوت در آمده و از مدار نزدیک به ۴۰ به مدار نزدیک به ۲۰ تغییر مکان داده است، به گونهای که در سال ۱۳۸۵ و در کمترین مقدار خود به عدد ۱۷ در هزار نفر جمعیت رسیده است. در سال ۱۳۹۶ این عدد نزدیک به ۱۹ در هزار نفر جمعیت محاسبه شده است.
همه میدانیم هنگامی که کشوری آمار سالمندانش بیشتر از جوانانش باشد با چه مشکلاتی رو به رو خواهد بود. مشکلاتی که به گفته مقام معظم رهبری در آذر ماه ۹۲ در دیدار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی دیگر قابل علاج نخواهد بود، ایشان در این دیدار خاطر نشان کردند: «یک جایی خواهیم رسید که دیگر قابل علاج نیست، یعنی مسئله جمعیت از آن مسائلی نیست که بگوییم حالا ده سال دیگر فکر میکنیم؛ نه، اگر چندسال بگذرد، وقتی نسلها پیر شدند، دیگر قابل علاج نیست.»
در مجلس شورای اسلامی بارها برای مقابله با این بحران طرحهایی مدون از جمله افزایش باروری و پیشگیری از کاهش جمعیت شده است، اما این طرحها فایدهای نداشته و جوابگوی این بحران پیش رو نبوده است.
ترویج تک فرزندی در بین جوانان ایرانی، مطرح کردن شعارهایی چون «فرزند کمتر، زندگی بهتر»، بهانه کردن شرایط اقتصادی و … از جمله دلایل کاهش نرخ جمعیت است.
بسیاری از روانشناسان از آسیبهای تک فرزندی صحبت میکنند، آسیبهای روانشناختی که ممکن است برای فرزند به همراه داشته باشد و مشکلات اقتصادی که این روزها برای همه افراد جامعه وجود دارد نیز بهانهای برای عدم فرزند آوری زوجهای جوان شده است، در حالی که با بررسی آمارها میتوان به این نتیجه رسید که میزان ازدواج و فرزند آوری در میان قشر ضعیف نیز بیشتر است.
امروزه خانوادههای ایرانی در مقایسه با خانوادههای اروپایی و غربی دارای فرزندان با تعداد کمتر هستند و جامعه سالمندان ایرانی هر روز در حال افزایش است، بنابراین با توجه به اینکه بحران جمعیت یکی از مشکلات اساسی جوامع محسوب میشود و نیازمند برنامهریزی از سوی مسئولان است، آنها باید برای مقابله با این معضل نگاه دقیق تری داشته باشند./yjc
وقتی مسوولان بی همچی دزد بی شرف بفکر جونا نیستن چطور من جون ک ۲۶سالم زن بگیرم وقتی بیکارم هیچی کاری نیست چطور گوه ب قبر پدر هرچی مسؤل ایرانی هستن ایران انشاالله نسلش منقرض میشه
جمعیت جوان در هر کشوری باعث حرکت جامعه و کشور هستند حتما جزو فاکتورهای قدرت و ارزشمنده ولی با این شرایط اقتصادی که ازدواج کم شده زادو ولد کمتر .. ملت تو خودشون معطل و عاجز آیا با نوشتن یک مقاله و احتمالا چند سمینار و سفارش به زاد و ولد و ازدواج مشکل برطرف خواهد شد؟ قطعا” خیر !!!
اشغال عوضی هنوز بچه ات نرفنه مدرسه کلی چیز میز بخواد با جیب خالی مجبور باشی بری بخری اگر اون مگقع ۱۰ تا بچه میاوردن لباس بچهها نوبتی به بچه بعدی میرسید نه الان برای مدرسه رفتن دو دست لباس بخواد لباس ورزشی جدا گونه و کلی مسخره بازی که سر اولیا در میارن
امثال تو، اگر تمام دنیا را به تو بدن باز دم از ناداری میزنی به ۳۰ سال قبل نگاه کن ببین توان مدیریت خانواده و امرار معاش آن موقع بیشتر بود یا الآن .عامه مردم زندگی سختی داشتند البته الآن به برکت رای دادن امثال شماها به حسن کلید وضعیت سخت شده البته با آمدن دولتی انقلابی این مشکلات حل میشه ان شاءالله .از قدیم هم گفتن آن که دندان دهد نان دهد.جمعیت زیاد با مدیریت انقلابی مساوی است با رشد پیشرفت دلیلش اینه که هر سری یک فکری داره که با هدایت درست به چیزهای دست نیافتنی دست پیدا میکنیم
اقای اکبری نگفت که اون ۴ تا بچه چی باید بخورن با این وضع اقتصادی که شما واسه ما درست کردید ؟
جمعیت ایران عزیزما رو به پیری میرود 😞😟و مهمترین علتش کاهش ازدواج و زاد و ولد میباشد و ثمره ازدواجهای صورت گرفته هم در نهایت منجر به تولد یک فرزند میشود! که علت این هم به نوبه خود برمیگردد به دولت ما !! اگر هزینه های برون مرزی را قطع کرده و به درون مرزها و به ملت بزرگ ایران هزینه شود ،کشور ایران تبدیل به یک ارتش ۸۰ میلونی نفوذ ناپذیری میشود که هر نفر آن یک سرباز امام خامنه ای میشود
جداً خجالت نمی کشید ؟!!واقعا خوابید یا خودتان را به خواب زده اید.واقعیت های جامعه که از روز روشن تر است رو نمیبینید.
دهه شستی ها رو بد بخت و بیچاره کردید بس نیست.نابود کردید عمر ما رو و فقط خودتون کلفت شدید.با وقاحت تمام هم داخل متن نوشتید .بهانه کردن مسائل اقتصادی.
شرافت هم خوب چیزیه
ما الان تو کار خودمون موندیم وقتی آینده چشم انداز قشنگی نداره چرا نفرین فرزندان و به جون بخریم که هیچ آینده ای واسشون متصور نیستیم و یک روز بگن بما جیک جیک مستونت بود فکر زمستونت نبود. اگه تامین بودیم می دونستیم دولت و مسولان جز ماله کشی اشتباهات چیزی ندارن و برنامه ای هم ندارن که آینده رو زیبا کنه. ولی به غیر از خودشون و اطرافیانشان کسی برایشان مهم نیست.
شما هزینه های بزرگ کردنشون رو میدین تا ما بچه بیاریم .
تز رو همه مبتونن بدن . زیرساخت شغلی جمعیتی که اضافه میشه رو شما آماده کنید بعد حرف از زاد و ولد بزنید . داداش نفست از جای گرم در میاد انگار ..
این اراجیف چیه به خورد ملت میدین خودتون هم بهتر میدونید ملت به نون شبشون هم محتاجند اونوقت شما از سر شکم سیری این چرت و پرت ها رو مینویسی اه
حالا ما که به دنیا اومدیم چه خیری از زندگیمون دیدیم که باز بچه هامونو گرفتار کنیم. همین جمعیت الان تو فقر و بدبختی و مشکلات داریم دست و پا میزنیم باز جمعیت اضافه شه چی بشه؟ اینو باید دولت سوئیس و نروژ و هلند بگن که این همه رفاه دارن نه ما.
این حرفای بی سند ومنطق که بعضیا میگن باید تو موزه گذاشته بشه! چرا شان جوون جامعه رو پایین میاری؟شرط ازدواج بشه بچه نداشتن؟!! پس ازدواج به چه امیدی،اصلا اینکه مسلمونیم و چقدر در مورد زیاد فرزند آوری حدیث و روایت داریم هیچ. آیا دهه شصتیا که بیشتیرین جوون در حال حاضر جامعه مربوط به والدین همون دهه میشه و در بدترین شرایط اقتصادی و حتی جنگ زندگی کردن روزی نداشتن.یا نتونستن زندگی کنن.کشور عزیز ما ایران در حال پیشرفته،باید در مورد کمبود شغل اینو در نظر بگیریم که در حال حاظر ایران بیشترین جمعیت رو داره تجربه میکنه که حتی برای دختران جامعه امروزی هم جایگاههای اشتغال مهمه و خیلی از اونا مشغول به کار هستن.و مطمئنامسئولین دلسوزی هستن که برای آینده شغلی برنامه داشته باشن.باید به این فکر کرد که وقتی نسل کنونی پیر شد و جمعت جوان از بین رفت و به حد اقل رسید چه کسانی باید جامعه نزدیک با اون زمان رو اداره کنن.و جایگاه ایران عزیز در اون برهه از زمان کجاست؟ به امید سلامتی وانتخاب مسیر درست با تمام هجمه ها و دسیسه ها برای ازبین بردن غیور ترین نسل زمین.
اشغال عوضی لطف کنید نظرتون رو بریزید دور ما دیگه خر نمیشیم
جمعیت زیاد برای بک کشور فاجعه است مانند آفت ملخ است همه چیز را نابود میکند مثل چین… جمعیت کم با کیفیت خوب است . کیفیت بهتر از کمیت است …
جمعیت زیاد مساوی است با فزونی لشگر گدایان و دیگر هیچ.
سلام علیکم جرا چرت و پرت میگی
خجالت بکشن بچه هزینه داره من از خرج خودم بر نمیام برم زن بگیرم بچه دار بشم بیفتم توهزینه بعد پول نفت آقا زاده بخوره بچه من جور امنیتش بکشه هرگز منقرض بشیم بهتره ایران عزیزم
با عرض پوزش خدمت کسی که این مسئله رو عنوان کرده میخوام یه سوالی بکنم از خود شما چند فرزند دارین.اگه دارین کی خرج بزرگ شدنشو میده؟ کی خرج تحصیل ش رو میده ؟ کی هزینه ازدواج کردنشو میده؟کی واسش کار پیدا میکنه؟ توی این مملکتی که مردمش واسه تهیه نون شبشون یا باید اعضای بدنشونو بفروشن یا باید تن فروشی کنن به نظر شما بچه بیشتر اوردن عاقلانه ست؟ کسی این حرفا رو میزنه که منابع ملی ش رو هزینه رفاه اجتماعی میکنه تا نسلهای بعدی امنیت زندگی داشته باشن.نه اینکه….. ارزومندم ایران روزی جمعیتش به همون سی میلیون نفر برگرده اینطوری شاید امکاناتی که چهل سال قبل برای این سی میلیون جمعیت تدارک دیده شده بود.در رفاه بهتری زندگی کنن بدون تن فروشی یا فروش اعضای بدنشون.
دقیقا.اصلا فرزند آوری فقط مربوط به خانواده است وقتی هزینه اش وتربیت و…. با خانواده است پس تعدادش هم به نظر زن و شوهر مربوط است. خوشبختانه جوانان به درجه ای رسیدن که حتی شرط ازدواج بچه نداشتن است.