به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، تولید واکسن اسپوتنیک روسی در ایران همچنان حاشیهساز است. از یک طرف گفته می شود ایران واکسنهای تولیدی خود را به روسیه فرستاده و از طرف دیگر این خبر تکذیب شده است. روز گذشته معاون قرارگاه پدافند زیستی کشور درباره قرارداد تولید ۲ میلیون دوز واکسن اسپوتنیک در ایران توضیحاتی ارائه کرد.
دکتر محمد کریمینیا گفت: « قرارداد تولید ۲ میلیون دوز واکسن اسپوتنیک در ماه در ایران بین شرکت اکتوورکو و اسپوتنیک روسیه بسته و این قرارداد در سطح گسترده رسانهای و به همه کشور اعلام میشود که به زودی ماهی ۲ میلیون دوز واکسن اسپوتنیک را به بازار ایران عرضه میکنیم، اما در تیرماه دکتر رئیسی، معاون بهداشتی وزارتخانه اعلام میکند که روسها سر ما کلاه گذاشتند. واقعیت این بوده که روسها به درستی با شرکت اکتوور قرارداد بستهاند تا واکسن اسپوتنیک در ایران تولید و به روسیه تحویل شود نه ایران! در واقع روسیه برای تولید واکسن برونسپاری کردهاست.»
او افزود: «اگر ظرفیت تولید ۲میلیون دوز واکسن در ماه در داخل کشور طبق استانداردهای بینالمللی وجود دارد، چرا این ظرفیت را در اختیار سایر تولیدکنندههایمان نگذاشتیم تا محصولات ایرانی زودتر وارد بازار شود؟!»
او در پاسخ به این سوال که چرا روسیه تولید واکسن اسپوتنیک را برونسپاری کرده و به ایران سپردهاست؟ گفت: «نه فقط روسیه، حتی کشور ایران هم به دنبال این است تا برای تولید واکسن بیشتر از ظرفیت موجود در کشورهای دیگر استفاده کند. کاری که در حال فایزر، مدرنا، آسترازنکا و حتی چین و هند هم انجام میدهند. این یک قانون است که به جای گسترش ظرفیت و وقت تلف کردن برای تولید، از ظرفیت استاندارد موجود در شهر و کشور دیگر استفاده میکنند تا تولید را سریع پیش ببرند و این یک استراتژی خیلی خوب است که ایران هم اگر بتواند باید استفاده کند.»
تکذیب بازگرداندن واکسنهای اسپوتنیک ایرانی به روسیه
در همین حال کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو این خبر را تکذیب کرد و گفت: «طرف روسی هنوز محصول اولیه تولید شده واکسن اسپوتنیک لایت شرکت خصوصی ایرانی را تایید نکرده است.»
او افزود: “خروج و ورود هر نوع واکسن مستلزم مجوز سازمان غذا و دارو خواهد بود که چنین چیزی تاکنون در مورد واکسن های کرونا از جمله واکسن اسپوتنیک وی صادر نشده است.”
تاکنون هیچ اطلاعات دقیقی درباره میزان و نحوه تولید واکسن اسپوتنیک در ایران منتشر نشده است. حتی جزییات قرارداد میان ایران و روسیه هم شفاف نیست.
پنجم تیرماه خط تولید انبوه واکسن اسپوتنیک در کرج و با حضور وزیر بهداشت آغاز به کار کرد. این در حالی است که گروه دارویی اکتوور پس از ماههای مذاکره توانست شرایط تولید واکسن اسپوتنیک را در ایران فراهم کند.
کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در آن مقطع اعلام کرد: «ایران ششمین کشوری است که پس از کشورهای صربستان، ایتالیا، هند و برزیل با انتقال فناوری، تولید مشترک این واکسن را آغاز کرده است.»
چندی پیش علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی کرونا در رسانه های منتشرشد که خبرساز شد. رئیسی در کلاب هاوس گفته بود: «اسپوتنیک خط تولیدی به ایران داده که به درد ما نمی خورد»،
این اظهار نظر از سوی سازمان غذا و دارو و سفیر ایران در روسیه تکذیب شد. /فرارو