۲۶میلیون دلار از خسارت هواپیمای اوکراینی در حال پرداخت است
خبرمهم: پرداخت بخشی از خسارت ۲۰۰ میلیون یورویی هواپیمای اوکراینی در حال انجام است و برخی خانواده های جان باختگان در این lحادثه خسارت ۱۵۰ هزار دلاری یا معادل یورویی را دریافت کرده اند.
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، دولت سال گذشته پیش بینی کرد ۲۰۰ میلیون یورو از صندوق توسعه برای پرداخت خسارت هواپیمای اوکراینی برداشت کند. اما واکنش ها به انتشار این خبر باعث شد؛ ردیف برداشت از صندوق توسعه حذف شود و دولت برای پرداخت این خسارت منابع دیگری را در نظر بگیرد.
۲۶ میلیون دلار در حال پرداخت است
از مجموع خسارت هواپیمای اوکراینی که ۲۰۰ میلیون یورو در نظر گرفته شده، بخشی متعلق به خانواده های قربانیان این حادثه است. با توجه به اینکه در این حادثه ۱۷۶ نفر جان باختند و برای هر نفر ۱۵۰ هزار دلار غرامت پیش بینی شده است؛ مجموع غرامت هایی که باید به خانواده ها پرداخت شود به ۲۶ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار می رسد که در سال ۱۴۰۰ پرداخت این بخش از غرامت ها آغاز شده است.
متولی پرداخت این غرامت ها وزارت راه و شهرسازی است و خانواده ها با مراجعه به این وزارتخانه خسارت مورد نظر را دریافت می کنند.
پرداخت خسارت هواپیما در ابهام
یک منبع آگاه در خصوص پرداخت خسارت هواپیما که بخش عمده مبلغ خسارت را در بر می گیرد گفت: پرداخت این بخش از خسارت بر عهده وزارت امور خارجه است که از سوی بیمه هایی که این هواپیما را بیمه کرده بودند باید پرداخت شود. اما پرداخت این بخش از خسارت در ابهام است و گویا هنوز پرداخت آغاز نشده است.
به گفته او یک طرف این ماجرا کشور اوکراین است که ممکن است سر برخی مسائل هنوز با ایران دچار مساله باشد. بنابراین احتمالا پرداخت غرامت به پس از حل شدن کامل مسائل فی ما بین باز می گردد.
البته موضوع مورد اختلاف بین ایران و اوکراین بیشتر به مساله خود حادثه باز می گردد چرا که اوکراین خواستار دریافت جزئیات امنیتی حادثه است. اعلام این جزئیات نیز بر خلاف انکس ۱۳ پیمان شیکاگو است بنابراین درخواست اوکراین برای دریافت این اطلاعات منطقی نیست.
با این حال در خصوص پرداخت غرامت خود هواپیما هنوز جزئیاتی از سوی کشورها اعلام نشده است.
نحوه محاسبه دیه جان باختگان
یکی از موضوعاتی که در این حادثه مورد بحث بود و جلسات متعدد کارشناسی برای آن برگزار شد؛ مبلغ خسارت در نظر گرفته شده برای هر فرد بود.
با توجه به اینکه دیه فرد مسلمان در زمان حادثه حدود ۳۰۰ میلیون تومان است در صورتی که قرار بود این مبلغ مبنا قرار گیرد؛ مجموع دیه حادثه دیدگان به ۲ میلیون دلار می رسید که بسیار کمتر از رقم در نظر گرفته شده فعلی است.
با توجه به اینکه در پرواز مزبور، افراد غیر ایرانی و غیرمسلمان نیز حضور داشتند؛ مبنای محاسبه غرامت بر اساس دیه فرد مسلمان در نظر گرفته نشد.
طی جلسات متعدد فقهی و کارشناسی صورت گرفته و با مد نظر قرار دادن قوانین حقوقی بین المللی برای هر فرد ۱۵۰ هزار دلار دیه در نظر گرفته شد که بسیار بالاتر از رقم دیه فرد مسلمان است.
مبنای محاسبه این رقم کنوانسیون ورشو بوده که با سایر کنوانسیون های هوانوردی متفاوت است.
از آنجا که ایران جزو کنوانسیون های دیگر هوانوردی نبوده، مبنای محاسبه این مبلغ بر اساس کنوانسیون ورشو تعیین شده است.
اعتبارات از کجا تامین شد؟
یکی از مشکلات دولت دوازدهم کسری بودجه بزرگی است که در سال های گذشته هر سال بر بزرگی آن افزوده شده است. دولت نیز برای جبران این کسری دست به دامان اوراق بدهی و برداشت از صندوق توسعه شده است.
سال گذشته دولت حسن روحانی برای پرداخت خسارت هواپیمای اوکراینی، برداشت از صندوق توسعه را پیش بینی کرد و در پیش نویس لایحه بودجه برداشت ۲۰۰ میلیون یورو از منابع این صندوق برای پرداخت خسارت آورده شد.
انتشار خبر برداشت از صندوق توسعه و واکنش های فراوانی که به دنبال داشت؛ سبب شد تصمیم دولت از استفاده از منابع صندوق تغییر کند. بنابراین در لایحه بودجه ارائه شده دولت به مجلس خبری از ردیف خسارت هواپیمای اوکراینی در صندوق توسعه نبود.
در عین حال دولت اعتبار این خسارت را در جای دیگری در بودجه نیز قید نکرده و مشخص نبود که اعتبار مزبور قرار است از چه محلی پرداخت شود.
امسال که پرداخت خسارت ۲۶ میلیون دلاری به خانواده حادثه دیدگان آغاز شده است نیز محل تامین اعتبار ذکر نشده و مسئولان درباره آن مطلبی عنوان نکرده اند.
حادثه غم انگیز سقوط هواپیمای ۷۳۷ شرکت هواپیمایی دولتی اوکراین (پرواز ۷۵۲) در نزدیکی فرودگاه امام خمینی (ره) و اندکی پس از برخاستن این هواپیما به مقصد کی یف و سپس تورنتو در دی ۱۳۹۸ اتفاق افتاد. در این حادثه ۱۷۶ سرنشین هواپیما شامل ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه پرواز، جان باختند.
پس از این حادثه، دو نشست در ایران و اوکراین برگزار شد که نمایندگان کشورها به جزئیات این حادثه پرداختند. نخستین نشست در مرداد ماه و نشست دوم در مهر ماه سال ۱۳۹۹ برگزار شد. دی ماه این سال نیز نشستی به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
از تیرماه تا مرداد ماه سال ۱۳۹۹ تیم تحقیقات و ایمنی هواپیمایی فرانسه در آزمایشکاه این کشور بر روی جعبه سیاه هواپیما بررسی انجام دا د و در شهریور سال ۱۳۹۹ رئیس سازمان هواپیمایی جزئیاتی از بازخوانی جعبه سیاه هواپیما را اعلام کرد. /اقتصادآنلاین