به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، «چه زمانی همه مردم ایران در برابر کرونا واکسینه میشوند؟» این پرسشی است که این روزها ذهن بسیاری از شهروندان را درگیر کرده است، شهروندانی که منتظرند کار واکسیناسیون گروههای دارای اولویت به اتمام برسد تا نوبت به آنها برسد. به جز این دغدغه این روزها برخی ادعا میکنند حاضر به تزریق واکسن نیستند و در مقابل برخی میپرسند آیا مخالفت این افراد با تزریق واکسن برای سایر افراد خطرناک است.
در روزهایی که دومین محموله واکسن اسپوتنیک وی روسیه وارد کشور شده و تزریق واکسن به کادر درمان در دستور کار است با مصطفی قانعی، رئیس کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا و عضو کمیته واکسن کووید-۱۹ گپ زدهایم، او به پرسشهای ما درباره واکسن ساخت روسیه و برنامه واکسیناسیون ضد کرونا در کشورمان پاسخ داده است.
آن طور که او میگوید تا آذر۱۴۰۰ عموم مردم واکسینه خواهند شد. او برای نخستین بار از قیمت واکسن اسپوتنیک وی نیز سخن به میان آورد و گفت هر دوز این واکسن ۴ تا ۵ دلار برای دولت هزینه دارد و برای واکسیناسیون کشور به حدود ۱۶۰ میلیون دوز واکسن نیاز است.
با توجه به این اطلاعات با یک حساب سرانگشتی میتوان گفت اگر دلار ۲۳هزار تومانی مبنای محاسبه قرار بگیرد هر دوز از این واکسن ۱۱۵ هزار تومان قیمت دارد. از آنجا که گفته میشود کشورمان به ۱۶۰ میلیون دوز از این واکسن نیاز دارد باید حدود ۱۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان برای خرید این حجم از واکسن روسی هزینه شود.
آخرین خبرها از برنامه واکسیناسیون کرونا در کشورمان چیست؟
واردات واکسن از کشور روسیه شروع شده است. به احتمال زیاد حدود ۵/۴ میلیون دوز واکسن آسترازنکا نیز فروردین وارد کشور میشود. برنامه داریم هفتهای ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار نفر با همین واکسنها واکسینه شوند. روند واکسیناسیون به این شکل تا خردادماه که واکسن تولید داخل به شکل انبوه تولید میشود، ادامه دارد.
استفاده از واکسنهای مختلف در برنامه واکسیناسیون نگرانکننده نیست؟
نتایج مطالعات فاز سوم واکسن روسی منتشر شده و بسیاری از کشورها تمایل به واردات این واکسن دارند. این درحالی است که تمایل به استفاده از هر دو واکسن اسپوتنیک وی و آسترازنکا افزایش پیدا کرده است، این روزها در بسیاری از کشورها دوز اول را واکسن روسی و دوز دوم را واکسن آسترازنکا تزریق میکنند. در برنامه واکسیناسیون ما هم ممکن است برای دوز اول، یک نوع واکسن و برای دوز دوم هم واکسن دیگری تزریق شود. حتی ممکن است برای افراد بالای ۷۰ سال سه دوز واکسن در نظر گرفته شود و هر سه دوز واکسن هم برای شرکتهای متنوعی باشد. تجربه امروز ما نشان میدهد استفاده از چند واکسن در برنامه واکسیناسیون، اثربخشی واکسن را بیشتر میکند و کمترین عارضه را به وجود میآورد.
چه برنامهریزیهایی برای انجام واکسیناسیون شده است؟
براساس برنامهریزی، پرستاران و کادر درمانی که در بخشهای ویژه کار میکنند ابتدا واکسینه میشوند. پس از آن به تمام کادر درمان که بیشتر در معرض خطر هستند واکسن تزریق میشود. افراد بالای ۶۵ سال، در مرحله بعدی قرار دارند. پس از آنها، افرادی که بیماری زمینهای دارند واکسن دریافت میکنند. در مرحله آخر هم واکسیناسیون عمومی انجام میشود. اینها البته برنامهای است که در حال حاضر داریم، چراکه با ورود واکسنهای جدید و انتشار نتایج تحقیقات جدید، سناریوی واکسیناسیون تغییر میکند. مثلا زمانی که واکسن مشترک ایران و کوبا وارد چرخه تولید شود، دوباره برنامههای واکسیناسیون تغییر میکند. آن زمان، برنامه واکسیناسیون سرعت بیشتر میگیرد و ممکن است اوایل یا اواخر پاییز، برنامه واکسیناسیون نسبت به امروز متفاوت باشد.
چه زمانی واکسن در اختیار عموم مردم قرار میگیرد؟
طبقهبندی واکسیناسیون برای عموم مردم است اما اگر منظور شما، افرادی که هیچ بیماری زمینهای ندارند و جزو کادر درمان و بالای ۶۵ سال نیستند است، باید بگویم طبق برنامهریزیای که امروز داریم، در اواخر آذر ۱۴۰۰ عموم مردم در برابر ویروس کرونا واکسینه میشوند.
برخی میگویند چون واکسنهایی که اکنون در دسترس است، فقط مجوز تزریق اضطراری دارد، نمیخواهند واکسن کرونا را دریافت کنند، این موضوع برای دیگر شهروندان مشکلی ایجاد میکند؟
استراتژی برنامه واکسیناسیون اجباری نیست. شاید این نگرانی، به خاطر نحوه اطلاعرسانی باشد اما محافل علمی نگران تزریق واکسن نیستند. واکسینهنشدن برخی مشکلی ایجاد نمیکند، چراکه چند ده میلیون نفر واکسینه میشوند و این خود میتواند ایمنی خوبی در جامعه ایجاد کند.
شما خودتان هم واکسن وارداتی تزریق میکنید؟
بله، حتما تزریق میکنم.
هزینه هر دوز واکسن ساخت روسیه چقدر است؟
هزینه هر دوز واکسن ساخت روسیه حدود ۴ تا ۵ دلار است.
تا آذرماه که برنامه واکسیناسیون تکمیل میشود، چند نفر ایرانی واکسن میزنند؟
برای این که همه مردم ایران واکسینه شوند، ۱۶۰ میلیون دوز واکسن لازم است. برنامههای واکسیناسیون، میزان دوز تزریقی و ایمنی، در خرداد و مهرماه حتما تغییر میکند؛ اما فکر میکنم تا اواخر پاییز ۱۴۰۰، حداقل ۷۰ درصد مردم واکسینه شوند./جام جم