اجتماعیسلامت

جهان هنوز در غافلگیری

خبرمهم: چرا عزم جهانی برای مبارزه با کرونا شکل نمی گیرد؟

به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم،   طبق اطلاعاتی که تا کنون از کرونا به دست آورده ایم، این ویروس یک ویروس دموکرات است. عملکرد دموکراتیک او در تمام جهان نشان داده است فرق ندارد که پیشرفته ترین کشور جهان باشی یا یک کشور در حال توسعه و جهان سومی، وقتی پای ویروس کرونا در میان باشد همه با آن در گیر خواهند شد و حتی میزان تلفات در کشور های پیشرفته بیش از سایر کشور ها هم خواهد بود. با این همه به نظر می رسد برای حل این معضل جهانی نیاز به یک عزم جهانی وجود دارد تا بتوانیم بر ویروس تاجداری که این روز ها به دنیا پادشاهی می کند فائق آئیم اما مسئله اینجاست که متولی این عزم باید چه کسی باشد و کشور های دنیا تحت چه شرایطی می پذیرند که پشت میز مذاکره بنشینند؟

آخرین آمار جهانی کرونا

طبق آخرین آمار جهانی تا این لحظه ۱۱ میلیون و ۳۸۶ هزار و ۵۶۰ نفر در جهان به ویروس کرونا (کووید۱۹) مبتلا شده‌اند که از این تعداد، ۵۳۳ هزار و ۵۸۱ نفر جان خود را از دست داده‌اند. از مجموع تعداد مبتلایان در جهان تاکنون ۶ میلیون و ۴۴۵ هزار و ۵۷ نفر بهبود یافته و توانسته‌اند این بیماری را شکست بدهند.کشور آمریکا با بیشترین تعداد مبتلایان در جهان با افزایش ۴۵ هزار و ۱۸۲ مبتلا در ۲۴ ساعت گذشته، به مجموع ۲ میلیون و ۹۳۵ هزار و ۷۷۰ مبتلا رسیده است؛ تاکنون ۱۳۲ هزار و ۳۱۸ آمریکایی مبتلا به کووید۱۹ در این کشور جان خود را از دست داده‌‌اند. کشور برزیل بعد از آمریکا در رده دوم جهان قرار دارد که با افزایش ۳۵ هزار و ۳۵ مبتلا در ۲۴ ساعت گذشته، به مجموع یک‌میلیون و ۵۷۸ هزار و ۳۷۶ مبتلا رسیده است؛ در این کشور تعداد ۶۴ هزار و ۳۶۵ نفر جان خود را بر اثر ابتلا به کرونا از دست داده‌اند. کشور روسیه به‌‌عنوان سومین کشور جهان، با افزایش ۶ هزار و ۶۳۲ مبتلا در ۲۴ ساعت گذشته، به مجموع ۶۷۴ هزار و ۵۱۵ مبتلا رسیده است؛ تاکنون ۱۰ هزار و ۲۷ روسی جان خود را از دست داده‌اند. کشورهای هند، پرو، اسپانیا، شیلی و انگلیس نیز به‌ترتیب با ۶۷۳ هزار و ۹۰۴، ۲۹۹ هزار و ۸۰، ۲۹۷ هزار و ۶۰۵، ۲۹۱ هزار و ۸۴۷ و ۲۴۸ هزار و ۹۰۰ مبتلا در رده‌های چهارم تا هشتم جهان قرار گرفته‌اند.همچنین کشورهای مکزیک با ۲۵۲ هزار و ۱۶۵ و ایتالیا با ۲۴۱ هزار و ۴۱۹ مبتلا در رده‌های نهم و دهم جهان قرار دارند. از لحاظ تعداد بهبودیافتگان نیز کشورهای آمریکا، برزیل و روسیه به‌ترتیب با یک‌میلیون و ۲۶۰ هزار و ۴۰۵، ۹۷۸ هزار و ۶۱۵ و ۴۴۶ هزار و ۸۷۹ بهبودیافته در رده‌های اول تا سوم قرار دارند. کشور ما نیز با مجموع ۲۴۰ هزار و ۴۳۸ نفر بیمار کووید۱۹ در کشور در رتبه یازدهم کشورهای درگیر با کروناقرار دارد. آمار جهانی نشان می دهد کهکشور های پیشرفته رتبه های اول درگیری با کرونا را کسب کرده اند و این موضوع لزوم عزم جهانی برای مقابله با ویروس کرونا را بیش از پیشنشان می دهد

سابقه طولانی همه گیری های جهانی

احسان حضرتی کارشناس ارشد روابط بین الملل در خصوص شیوع جهانی کرونا و درگیری همه کشور ها با آن  گفت:« ویروس کرونا همچنان قربانی می گیرد و واقعا هنوز نمیدانیم چه اتفاقی در حال رخ دادن است و چطور باید با این موضوع مقابله کنیم. هرچند همه جهان با این ویروس منحوس درگیر هستند و هرروز آمارها بیشتر میشود ، ولی متاسفانه جهان در همان غافلگیری اولیه به سر میبرد و معلوم نیست این غافلگیری چه زمانی قرار است تمام شود. اهل فن که به طور مستمر در خط مقدم مقابله با کرونا هستند ، هر کاری که لازم باشد انجام داده اند و تنها باید منتظر خبر کشف واکسن باشیم. مانند سال های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ که با شیوع مجدد آنفلوانزا مواجه شدیم. هر چند واکسن آن موجود بود اما با توجه به اصل غافلگیری و هماهنگی دستگاه های جهانی حدود یک سال زمان برد تا مجددا به حالت یک آنفلوانزای فصلی برگردد. در اصل این نوع همه گیری های جهانی سابقه طولانی دارد، از حدود یک قرن پیش که جهان با مشکل آنفلوانزای اسپانیایی مواجه شد تا به امروز ، بیماری های بسیاری بودند که به طور ناگهانی جهان را غافلگیر کرده و قربانیان بسیاری به جای گذاشته اند. ویژگی همه این بیماری ها همه گیری ناگهانی آن بوده است و همه آن ها هم آسیب‌های زیادی به کشور های مختلفوارد آورده اند.»

عزم جهانی متولی می خواهد

او در خصوص عزم جهانی برای مقابله با کرونا گفت:« در حال حاضر که کرونا به شدت در حال پیش روی است، ضرورت یک عزم جهانی برای مقابله با این بیماری احساس می شود اما این کار متولی می خواهد. هیچکس این مسئولیت را قبول نمی کند. سخت است رهبری جهان در این شرایط. مردم نا امید هستند و اقتصاد درست کار نمی کند. کودکان هنوز از عمق ماجرا اطلاع ندارند. استرس مردم بسیار است. به همین دلایل به ظاهر کوچک ، دولت ها به فکر حل مشکلات درون مرزی خود هستند. شاید بد نباشد بگویم داریم به سمت مسئله دولت – ملت بازمی گردیم. اتحادهای مختلف ، معنی خود را از دستداده اند. سازمان های بین المللی هم نمی‌توانند کاریکنند. چون کشورها همراهی نمی کنند.سیاست های آمریکا و چین را ببینید، همین سیاست ها باعث شد تا اروپا و روسیه هم مسیر خود را جدا کنند. ساز مان بهداشت جهانی باید چه کند؟ هنوز راه حل را پیدا نکرده اند ، دنبال مقصر هستند تا شاید بتوانند غرامت بگیرند، از طرف دیگر اقتصاد را بیش از حد زیر بنای خود کرده اند و از همین نقطه آسیب های جدی به جهان بین الملل وارد شده است.»

سازمان بهداشت جهانی متولی عزم جهانی باشد

او در خصوص چگونگی ایجاد عزم جهانی گفت:« این کار نیاز به یک متولی قدرتمند دارد. این متولی جز سازمان بهداشت جهانی هیچ دولت یا سازمان دیگری نمی تواند باشد. زمانی که سال ها پیش شعار دهکده جهانی مطرح شد ، شرایط این گونه نبود. همه دنبال ارتباطات خاص بودند،کسی به فکر سیستم بهداشت عمومی نبود. اما امروز تمام ضعف های این دهکده نمایان شده است. نه آمریکا ، نه چین ، نه اروپا و نه هیچ دولت و کشور دیگری نمی توانند این عزم را در جهان ایجاد کنند. اگر دستور العمل های سازمان بهداشت جهانی به خوبی اجرایی شود می توان جلوی خسارت های بیشتر را گرفت. ولی متاسفانه بسیاری از کشورها به دنبال منافع اقتصادی و برتری جویی سیاسی خود هستند و این همان مانع بزرگ است. اولین و مهمترین بُعد و ضابطه عزم جهانی‌ باید مسائل انسانی باشد. برای مثال آیا آماری از مبتلایان کووید-۱۹ در افغانستانیمن ، سوریه و برخی کشورهای آفریقایی فقیر داریم؟ می‌دانید این یعنی چه؟ یعنی فاجعه ، یعنی مناطقی که دارای بحران های سیاسی و نظامی و کمبود امکانات بهداشتی هستند ، مانند آتش زیر خاکستر دارند عمل می کنند و هر لحظه می توانند مانند یک بمب ساعتی عمل کرده و اجازه ندهند این بحران پایان پذیرد. این همان بعد انسانی است که گفتم ، اختلافات کشورهای صنعتی و پیشرفته جهان ، باعث یک عدم توجه به این نکته شده است. در گام دوم باید اصل برابری را اجرا کنند. یعنی اگر روزی واکسن آن کشف شد ، با مدیریت سازمان بهداشت جهانی نه ابرقدرت ها ، این واکسن در اختیار همه کشورهای جهان قرار بگیرد. نباید مسائل سیاسی را وارد کنند و آسیب های بیشتر را به وجود بیاورند. اگر این دو نکته رعایت شود ، بقیه مسائل خود به خود حلمیشود.»

کشور ها به فکر منافعشان هستند

او در خصوص عملکرد دستگاه دیپلماسی کشورمان برای مقابله با کرونا گفت:« دستگاه دیپلماسی کشور ما باید به صورت غیر مستقیم تا حدودی روابط را افزایش دهند تا در زمان کشف واکسن ، اسیر حواشی سیاسی نشویم. وزرای خارجه کشورهای دیگر هم از طریق فضای مجازی با هم ارتباط گرفته اند. دستگاه دیپلماسی به نظر نمی رسد ضعیف عمل کرده باشد. آنها هم در جبر شرایط قرار گرفته اند. بهرحال شرایط ما با توجه به اتفاقات قبل از همه گیری جهانی، خاص بوده است. تحریم ها و درگیریهای مستقیم و غیرمستقیم، ما را در جبهه خاصی قرار داده بود و با شیوع بیماری ، شرایط برایمان سخت تر شده است ، اما من ایرادی به دستگاه دیپلماسینمی بینم.»این کارشناس در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی چطور می توان کشور ها را مجاب کرد که برای مقابله با کرونا پشت میزمذاکره بنشینند و از بازی های سیاسی دست بردارند؟ گفت:« دولت ها اگر اطمینان داشته باشند که منافع اقتصادی دارند و بعد از پایان شیوع بیماریمی توانند منافع خود را حفظ و تامین کنند ، به پای میز مذاکره می آیند. اما سوال اینجاست که آیا همه کشورها به یک اندازه سود می برند؟ قطعا نه و همین باعث میشود تا مجاب نشوند. شما به اروپایی ها بگو ، واکسن را کشف کردید ، رایگان بدهید به چین ، امکان ندارد قبول کنند. چون منافع بیشتری می خواهند. به همین دلیل ،به نظر می‌رسد هیچگونه همکاری میان کشورها شکل نمی گیرد ، مگر با محوریت سازمان بهداشت جهانی. تنها در این صورت میتوانیم امیدوار به حذف بازی های سیاسی از سیستم بهداشت و سلامت عمومی باشیم.»با همه این اوصاف به نظر می رسد این روزها بیش از هر زمان نیاز مبرم به اتحاد در دنیا وجود دارد و باید برای زنده ماندن منافع را کنار گذاشت و همه دولت ها و ملت ها با هم سر یک میز بنشینند تا بتوانند مشکلات را بر طرف سازند./آفتاب یزد

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا