ردصلاحیت‌های زودهنگام

خبرهای فوری: هیئت اجرائی دولت حسن روحانی چهره‌های برجسته اصلاح‌طلب را رد‌صلاحیت کرد

به گزارش بخش سیاسی سایت خبرهای فوری، هنوز تنور رقابت‌های انتخاباتی داغ نشده است که خبر داد صلاحیت علی شکوری‌راد، دبیرکل حزب اتحاد ملت، آذر منصوری، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت، جواد امام، مدیرعامل بنیاد، باران بهرام پارسایی نماینده فعلی مجلس، عماد بهاور، عضو شورای‌عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان و امیر آریازند، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت، از سوی هیئت ‌اجرائی انتخابات تأیید نشده است.

امام در گفت‌وگویی خبر تأیید صلاحیت‌ نشدنش را تأیید کرد و منصوری هم درباره این ردصلاحیت  گفت: «شب گذشته پیامکی دریافت کردیم که امروز باید به فرمانداری برویم و نامه ردصلاحیت را دریافت کنیم. البته دو روز به ما فرصت داده‌اند تا به این رأی اعتراض کنیم». او در پاسخ به این سؤال که آیا به این تصمیم هیئت اجرائی اعتراض خواهید کرد یا خیر، گفت: «فعلا از دیگران خبری نداریم و باید ببینیم دیگر اصلاح‌طلبان در حوزه‌های دیگر وضعیت‌ صلاحیتشان به چه صورت است و پس از آن تصمیم بگیریم که اعتراض کنیم یا خیر». او ادامه داد: «درحال‌حاضر به جمع‌بندی نرسیده‌ایم، باید ببینیم وضعیت به چه صورت پیش خواهد رفت». در پی این خبر، پایگاه خبری- تحلیلی «جماران» اطلاع داد که صلاحیت شهیندخت مولاوردی و فاطمه راکعی توسط هیئت اجرائی تأیید شده است.تأییدصلاحیت‌نشدن افرادی مانند شکوری‌راد، منصوری و امام در حالی است که در این دوره از انتخابات، اصلاح‌طلبان با تمام نیروهای خود وارد عرصه رقابت نشدند و از سوی دیگر بیم این می‌رفت که از میان همین نامزدها صلاحیت چهره‌های شناخته‌شده توسط شورای نگهبان احراز نشود، اما کمتر کسی پیش‌بینی می‌کرد عدم احراز صلاحیت ایشان توسط هیئت‌ اجرائی انجام شود. برخی باور دارند که هیئت‌های اجرائی نمی‌توانند مانند شورای نگهبان در امر صلاحیت بررسی محتوایی کنند و وظیفه آنها منحصر به بررسی شکلی است.

روز گذشته شکرالله حسن‌بیگی، رئیس ستاد انتخابات استان تهران، در جلسه مشترک ستاد انتخابات استان تهران با شهرستان شهریار درباره بررسی صلاحیت‌ها توسط هیئت نظارت گفت: «طبق قانون انتخابات، سه مرحله از مراحل انتخابات را پشت‌سر گذاشتیم که مرحله اول ثبت‌نام داوطلبان در حوزه‌های انتخابیه، مرحله دوم تشکیل هیئت‌های اجرائی در استان تهران و مرحله سوم تعیین صلاحیت‌ها بود… ثبت‌نام داوطلبان انتخابات در حوزه‌های مختلف انتخابیه استان تهران به مدت یک هفته انجام شد که در نهایت سه هزار و ۶۸۰ داوطلب در استان تهران ثبت‌نام کردند که ۲۵ درصد کل ثبت‌نام‌های کشور را به خود اختصاص داده است».او ادامه داد: «رسیدگی به صلاحیت‌ها تا ساعت ۲۴ روز گذشته به اتمام رسیده که بر اساس آن در استان تهران ۹۵ درصد داوطلبان تأیید صلاحیت شدند و پنج درصد ردصلاحیت شدند که بخش عمده‌ای از ردصلاحیت‌ها نیز به سبب نقص پرونده‌های تکمیلی و بخش محدودی از ردصلاحیت‌ها نیز تحت‌تأثیر استعلام از مراکز چهارگانه؛ یعنی وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، دادگستری و ثبت‌احوال بوده است. امروز ابلاغ ردصلاحیت‌ها به افراد به صورت پیامکی و مکاتبی انجام می‌شود و بر اساس قانون، افراد ردصلاحیت‌شده که در بخش مراکز چهارگانه یا نقص پرونده اعتراض داشته باشند، از فردا به مدت چهار روز فرصت دارند شکایت خود را به هیئت نظارت استان ارسال کنند».

چند روز گذشته هم عبدالواحد موسوی‌لاری درباره سازوکار فعلی هیئت‌های اجرائی انتخابات گفت: «در گذشته هیئت‌های اجرائی کمکی به هیئت‌های نظارت بودند، اما در این دوره به دلیل ضعف دولت، ترکیب آنها متشکل از اصولگراهاست و ممکن است قبل از بررسی صلاحیت‌ها توسط شورای نگهبان این هیئت‌ها بخشی از اصلاح‌طلبان را ردصلاحیت کنند. پیش از این فرماندار ۳۰ نفر از معتمدان را معرفی می‌کرد که ایشان معمولا تمام یا دست‌کم بخش اعظم نامزدها را که مشکلات شکلی نداشتند تأیید می‌کردند. اکنون افزون‌بر فرماندار، دادستانی و اداره ثبت هم در معرفی اعضای این هیئت‌ها نقش دارند و هیئت‌های نظارت دیگر صرف امضای فرماندار را نمی‌پذیرند و می‌گویند که باید دادستانی و اداره ثبت هم اعضای این هیئت‌ها را تأیید کرده باشد.

حتی شنیده شده است که به فرماندار، دادستانی و اداره ثبت سهمیه داده‌اند. به‌این‌ترتیب این احتمال وجود دارد که موضع هیئت‌های اجرائی به سمت‌وسوی جناحی برود. آنچه اکنون با آن مواجهیم، نظارت از دو مرجع است؛ یعنی اگر تا قبل از این فقط شورای نگهبان صلاحیت‌ها را احزار نمی‌کرد، اکنون همین کار را هیئت‌های نظارت هم انجام می‌دهند و اگر نامزدی را این هیئت‌ها ردصلاحیت کنند، دیگر بررسی صلاحیت او به شورای نگهبان نمی‌رسد».همان‌طور که موسوی‌لاری می‌گوید اگر اعتراض احتمالی چهره‌های مذکور مؤثر واقع نشود و ردصلاحیت در مرجع هیئت اجرائی انتخابات قطعی شود، بررسی صلاحیت‌ این افراد حتی به شورای نگهبان هم نمی‌رسد و باید انتخابات پیش‌رو را بیش از پیش خالی از شخصیت‌های تأثیرگذار اصلاحات فرض کرد./شرق

خروج از نسخه موبایل