انتشار لیست دوتابعیتیها با چه هدفی صورت گرفته است؟
خبرهای فوری: طی روزهای اخیر یکبار دیگر بحث دوتابعیتیها داغ شد. به عبارتی، کریمی قدوسی نماینده مردم مشهد که از دوسال پیش تاکنون، مدام دولت و برخی دیگر از مدیران ارگانهای دیگر را به انتشار لیست مدیران دوتابعیتی تهدید میکرد، سرانجام این لیست را منتشر ساخت.
به گزارش بخش سیاسی سایت خبرهای فوری، در واقع پس از انتقادهای صریح هفته گذشته نماینده تربت جام از کریمی قدوسی به خاطر دوتابعیتی بودنش و همچنین ادعاهایش درباره برخی از مدیران و مسئولان کشور، کریمی قدوسی روز سهشنبه لیستی ۲۰۰ نفره از مدیران دوتابعیتی را منتشر کرد؛ لیستی که در آن نام افرادی نظیر حسن روحانی رئیس جمهور، سعید نمکی وزیر بهداشت و معصومه ابتکار معاون روحانی در امور زنان و خانواده نیز در آن به چشم میخورد. به همین دلیل لیست ادعایی که حتی از سوی وزارت اطلاعات هم تکذیب شد، تنشهای بسیاری در دولت و مجلس ایجاد کرد. از این رو اگرچه وزارت اطلاعات و همچنین نزدیکان روحانی به ویژه واعظی رئیس دفتر روحانی و حسینعلی امیری رئیس پارلمانی دولت نیز آن را تکذیب کردند؛ اما به هر روی، این پرسش ایجاد میشود که در برهه کنونی با توجه به مشکلات موجود چرا باید کریمی قدوسی لیستی مبنی بر مدیران دو تابعیتی منتشر کند که این همه جنجال به پا سازد. بر این اساس، محمد صادق جوادی حصار معتقد است: «دوتابعیتیها در ایران به رسمیت شناخته نشدند. از این رو فردی که خود تابعیت دوگانه دارد برای اینکه از سوی افکار عمومی متهم نشود یک طرح درازمدت را دنبال میکند تا دیگران را به این مسئله متهم کند.
جنجال ادعای دوتابعیتی مدیران دولت
نخستین بار اردیبهشت ماه سال گذشته بود که کریمی قدوسی نماینده مردم مشهد با طرح مسائلی در ارتباط با دوتابعیتیها اتهاماتی را متوجه مسئولان ارشد کشور کرد. او نام ۱۰۰ تن از مدیران دوتابعیتی را برای دادستان کل کشور فرستاد و مدعی شد در ماجرای توافق هسته ای موسوم به برجام به فرزندان دو هزار و ۵۰۰ تن از مقامات کشور گرینکارت آمریکا اعطا شده بود. به همین دلیل هم، لیست ۱۰۰ نفره دوتابعیتی این نماینده مجلس، واکنشهای بسیاری از سوی دولت، مجلس و افکار عمومی در فضای مجازی در پی داشت. تا جایی که وزارت اطلاعات نیز طی چند بیانیه ادعای قدوسی مبنی بر فعالیت مدیران دوتابعیتی در مقامهای دولتی را تکذیب کرد. اما همچنان نماینده مردم مشهد بر ادعای خود پافشاری کرد به همین دلیل هم برخی از اعضای دولت از او خواستند که برای اثبات ادعایش لیست خود را منتشر کند. اما با این همه، کریمی قدوسی هیچ گاه نام این افراد را منتشر نکرد.
دوتابعیتی بودن نماینده مدعی
کمی پس از این ادعای نماینده منتسب به جبهه پایداری، محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا در همان سال گذشته، طی توئیتی از اصالت افغانی یکی از مخالفان ظریف در مجلس خبر داد و نوشت: «درباره یکی از نمایندگان که استیضاح لاریجانی و ظریف را امضا کرده شبهه دو تابعیتی وجود دارد. او افغانیالاصل است و باید روشن شود که او هنوز تبعه کشور زادگاهش است یا دو تابعیتی است.» بلافاصله پس از توئیت مهاجری نگاهها به سمت و سوی کریمی قدوسی رفت و دوتابیعتی بودن این نماینده که خود مدعی تابعیت دوگانه برخی از اعضای دولت بود، سروصدای بسیاری در فضای مجازی به دنبال داشت.
> انگشت اتهام دوتابعیتی به سمت کریمی قدوسی
این روزها یکبار دیگر بحث دوتابعیتیها در مجلس داغ شد. به عبارتی، در جلسه اخیر مجلس، علیرضا رحیمی نماینده مردم تهران درباره ادعای دوتابعیتی بودن روحانی از امیر حاتمی، وزیر دفاع پرسید و وزیر دفاع در پاسخ به این سوال گفت: «طبق اعلام سپاه پاسداران فیلم دوتابعیتیها که در کمیسیون امنیت ملی و صحن مجلس پخش شده به لحاظ موضوعی مشابهت دارد، اما به لحاظ اصالت فیلمی که در صحن مجلس پخش شده فاقد سندیت و اعتبار رسمی است.» رحیمی همچنین در جلسه سوال خود از وزیر دفاع گفته بود: «به رئیس جمهور اتهام زدند که دوتابعیتی است و این اتهام در سراسر کشور پخش شد، اما تکذیب آن پخش نشد.» پس از آن، جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده مردم تربت جام طی تذکری به شدت به کریمی قدوسی نماینده مشهد انتقاد کرد و گفت: «شما چکاره مملکت هستید که به وزیر، به رئیس جمهور و حالا به نماینده مردم در مجلس میتازید و ما را غیرانقلابی مینامید و خطاب میکنید؟!» او گفت: «شما به شهر تربت جام آمدید و به مردم گفته اید نماینده شما انقلابی نیست و نامه جمع کنید تا ردصلاحیت شود…
جهان آبادی همچنین عنوان کرد: « چه کسی به شما شناسنامه ایرانی داده است، چه کسی به شما اجازه داده است به ارکان نظام بتازید، چند روز سابقه جبهه دارید، چند تا عملیات شرکت کردهاید؟ از کی شما ایرانی شدید که ما ایرانی نبودیم.»
اکنون، انتشار نام ۲۰۰ تن از دوتابعیتیها
کریمی قدوسی که در جلسه روز سهشنبه مجلس پس از افزایش انتقادها نسبت به خود، در رابطه با اتهام دوتابعیتی که به رئیس جمهور وارد کرده بود، گفت که موضوع «دوتابعیتی» بودن روحانی را مطرح نکرد. اما در عین حال این نماینده مجلس تهدید کرد که فهرست مدیران «دوتابعیتی» را منتشر میکند. به همین دلیل تنها یک روز پس از این تهدید وقتی که انتقادهای بسیاری نسبت به دو تابعیتی بودنش به وی وارد شد؛ لیستی مبنی بر وجود ۲۰۰ مدیر دوتابعیتی منتشر کرد. لیستی که در آن نام حسن روحانی به چشم میخورد. انتشار این لیست به ویژه وجود نام حسن روحانی تنشهای بسیاری در مجلس، دولت و فضای مجازی به دنبال داشت. اما از سویی کریمی قدوسی خود در معرض انتقاد افکار عمومی به دلیل دو تابعیتی بودنش قرار داشت. به همین دلیل هم او روز گذشته طی گفت و گویی در دفاع از خود گفت: «مادر ما اصالتاً اهل یزد هستند، پدر بنده اهل تربت حیدریه بودند و ۱۰۰ سال پیش زلزلهای که در تربت اتفاق میافتد به مشهد میآیند و ساکن میشوند. پدر بزرگ من تاجری در مشهد و مادر بزرگ ما هم اصالتاً یزدی بودند. پدر بنده دو برادر به نام حسن و حسین داشت، یکی از آن برادران به نام حسن به هرات افغانستان رفته و آنجا کاسبی میکند و در همانجا ازدواج کرد و از دنیا رفت.»
تکذیب ادعای دو تابعیتی بودن مدیران از سوی دولت
از آنجا که مهمترین بخش از ادعای کریمی قدوسی مسئله دوتابعیتی بودن حسن روحانی رئیس دولت بود این ادعای او که در واقع با هدف برانگیختن حساسیت افکار عمومی مطرح شد، دولت را به دفاع از خود واداشت. بر این اساس، حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیس جمهور در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت اظهار کرد: «لیست دوتابعیتیها را وزیر اطلاعات بارها تکذیب کرده است. آنچه در رسانهها هم از دیروز منتشر شده بر اساس شک و تردید، ابهام و بر اساس «گفته میشود» است و صحیح نیست. من این لیست دوتابعیتیها را تکذیب میکنم.» محمود واعظی رئیس دفتر روحانی هم، در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت در پاسخ به سوالی درباره انتشار فهرست دوتابعیتیها از سوی یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: « ایشان دو سه سال بود که میگفت من لیست دوتابعیتیها را دارم. ما خوشحال شدیم از اینکه ایشان بالاخره این لیست را منتشر کرد. جلوی هر کدام این فهرست اسامی نوشته؛ احتمالا، براساس شواهد و قرائن. معنای این جدول این است که شما بر اساس احتمال و شواهد و قرائن راجع به هر موجودی در هر جای دنیا هر چیزی را میتوانید، مطرح کنید.» رئیس دفتر رئیس جمهوری اضافه کرد: « معلوم میشود که حرفهایی که این آقایان میزنند، هیچکدام پایه و اساس ندارد که نمونه اش همین است. به نظر میرسد این افراد به دلیل اینکه نمیدانیم ریشهشان چیست و از کجا آمدهاند، این حرفها را مطرح میکنند تا کسی در مورد خود آنها چیزی نگوید.»
واکنش مدیران متهم به دوتابعیتی
در میان لیست منتشره نام چند تن از جمله سعید نمکی وزیر بهداشت، معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور در امور بانوان و خانواده، رسول دیناروند رییس اسبق سازمان غذا و دارو و… به چشم میخورد. به همین دلیل هم، وزیر بهداشت در حاشیه جلسه دیروز هیات دولت در واکنش به ادعای کریمی قدوسی مبنی بر دو تابعیتی بودن خود اظهار کرد: « قبل از انقلاب که دانشجو بودم همه قبل از عید میگفتند به فرانسه یا انگلیس سفر میکنم، من هم که بچه کاشان بودم به مزاح میگفتم میروم کاشنگتن سیتی. احتمالا این نماینده خبرهای آن دوران را یادش است. من نفس کشیدن در این سرزمین را همیشه به تابعیتهای دنیا ترجیح دادم. این اخبار کذب محض است و تقارن این حرفها را وقتی با سایر بحثها، کنار هم بگذاریم، متوجه میشویم که قضیه چیست. این اخبار تخریب دولت است، آنقدر کارهای نکرده برای مردم در حوزه بهداشت، درمان و دارو داریم که دیگر صلاح نمیدانیم که با این حرفها خود را مشغول کنیم.» رسول دیناروند رییس اسبق سازمان غذا و دارو در واکنش به ادعایی مبنی بر تابعیت دو گانهاش در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «بد نیست بدانید آقای کریمی قدوسی نماینده مجلس، فهرستی را از برخی مسئولین منتشر کرده است که به ادعای ایشان “بر اساس شواهد و قرائن دارای تابعیت دو گانه یا اقامت کشور دیگری” هستند که نام اینجانب هم در آن درج شده است. این ادعا صددرصد دروغ است و ایشان باید پاسخگوی گزارش دروغ خود باشد. جای تاسف است که عدهای در مجلس که قرار است عصاره فضایل این ملت باشند، به راحتی میتوانند دروغ بگویند و اینگونه با آبروی دیگران بازی کنند و نگران پیگرد خود در این دنیا و عقوبت آن در آن دنیا نباشند.» همچنین روابط عمومی معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده طی اطلاعیهای دوتابعیتی بودن معصومه ابتکار را تکذیب کرد و گفت: «لازم است اعلام نماید هرگونه تابعیت به غیر از تابعیت ایرانی در مورد خانم معصومه ابتکار معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده دروغ بوده و ضمن تکذیب آن، حق شکایت علیه افترازنندگان و انتشاردهندگان آن به قصد تشویش اذهان عمومی را محفوظ میداند. این در حالی است که قبلا هم شکایتی از این نماینده بابت اکاذیب دیگری انجام شده که متاسفانه هنوز به جایی نرسیده است.» بر این اساس، پرسشی که به میان میآید این است که کریمی قدوسی با چه هدفی با توجه به شرایط خاص کنونی چنین لیستی را منتشر کرده است؟!
انگ زدن به دلیل فرار از متهم شدن دیگران
محمد صادق جوادی حصار فعال سیاسی اصلاح طلب و استاد دانشگاه درباره لیست منشتر شده از سوی کریمی قدوسی به ویژه اتهام به رئیس جمهور به آفتاب یزد گفت: دوتابعیتیها در ایران به رسمیت شناخته نشدند. از این رو، فردی که خود تابعیت دوگانه دارد برای اینکه از سوی افکار عمومی متهم نشود یک طرح دراز مدت را دنبال میکند تا دیگران را به این مسئله متهم کنند. او افزود: این افراد به خوبی میدانند در صورت اثبات دوتابعیتی بودن شان در معرض سوالات و ابهامات جدی جامعه قرار میگیرند. چراکه همواره سوالاتی مبنی بر اینکه آیا افراد دوتابعیتی در رفتارشان، منافع کشور را مدنظر قرار دادهاند و یا در ذهن خود تابعیت کشور دوم را هم مدنظر دارند و داشتهاند؛ درباره این افراد مطرح بوده است. به همین دلیل هم به دیگران انگ دو تابعیتی وارد کرده و آنها را در معرض ابهامات و شبهات جدی از سوی افکار عمومی قرار میدهند تا برای خود مفری ایجاد کنند.
هدف زیر سوال بردن اقدامات دولت در برجام
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه نماینده مدعیدوتابعیتی با هدف زیر سوال بردن عملیات چند سال گذشته دولت به ویژه در حوزه برجام دست به چنین اقدامی زد، گفت: افرادی که خود متهم به دوتابعیتی هستند برای اینکه شائبه بیتوجهی به منافع ملی را از خود دور سازند در گام نخست سعی میکنند به افکار عمومی اثبات کنند دولت هیچ اقدام خاصی در برجام انجام نداده است. جوادی حصار افزود: پس از آن طرح دوتابعیتی بودن افراد تاثیرگذار در این حوزه را مطرح و به جامعه القا میکنند که این افراد منافع ملی را فدای یک کشور دیگر کردهاند. او ادامه داد: اتهام واردکنندگان به دولت و دیگران با برچسب زدن به سایرین درصددند شائبه دوتابعیتی بودن را از خود دور سازند. کریمی قدوسی هم با این هدف، دیگران به ویژه دولت را متهم به دوتابعیتی میکند تا افکار عمومی را نسبت به مسائل مطرح درباره خود دور سازد.
تلاش برای انحراف افکار عمومی
جوادی حصار با اشاره به اینکه نماینده مدعی به تابعیت دوگانه برخی از مدیران درصدد است با انحراف افکار عمومی به جامعه بگوید مسئولان به ویژه در مسئله برجام برخلاف منافع ملی رفتار کردند، گفت: این افراد درصددند تا به مردم القا کنند که برخی از مدیران دولت به ویژه روحانی نه تنها هیچ دستاوردی در مسئله برجام نداشتهاند بلکه حتی چند رفتار ضدامنیتی هم از سوی آنها صورت گرفته، چراکه تعلق خاطرشان به کشور دیگری است. به طور کل این اتهامات با هدف انحراف افکار عمومی صورت میگیرد. او ادامه داد: هدف مدعیان از مدیران دوتابعیتی، همان مدیران موثر و در ردههای بالای کشور است. در واقع بااندکی دقت میتوان دریافت هر زمان که موضوع و مناسبات برجام به سمت سرو سامان پیدا کردن سوق مییابد، چنین مسائلی مطرح میشود. جوادی حصار در پایان گفت: اکنون هم مسئله اجرای اینستکس مطرح است به همین دلیل یک بار دیگر باب چنین ادعاهایی باز شده تا دولت را ناتوان و بیتوجه به منافع ملی جلوه دهند. /روزنامه آفتاب یزد