فلاحت پیشه: اگر عقلانیت در سیاست خارجی ایران شکل بگیرد، فرصتهای دیپلماسی در زمان ترامپ کم نخواهد بود. ترامپ دنبال یک سیاست خارجی کم هزینه است و میداند ادامه تنش با ایران فقط برای آمریکا هزینه دارد.
به گزارش بخش سیاسی سایت خبرمهم، حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به مطهره حیدری، خبرنگار گروه رسانهای خبرهای فوری مهم درخصوص مذاکرات بین ایران و اروپاییها در ژنو گفت: این مذاکرات در صورت رفع بخشی از اختلاف نظرها بر سر اوکراین میتواند نتیجه ملموس و مهم داشته باشد، چون اروپاییها در تاریخ مناسباتشان با ایران هیچگاه بدون حضور آمریکا نتوانستند اقدامی به سود ایران انجام دهند، بنابراین در حوزه هستهای و دیگر اختلافات با ایران جایگاهی ندارند.
وی ادامه داد: تاریخ هم نشان داده توان اقدام منفی علیه ایران را دارند به طور مثال آمریکایی با کمک اروپاییها و خیانت شرقیها توانست ۶ قطعنامه علیه ایران صادر کند. تاحدی که بعد از حدود ۱۸ سال هنوز ایران درگیر این ۶ قطعنامه است.
البته وقتی ترامپ از برجام خارج شد اروپاییها حتی نتوانستند آب باریکه اینستکس را فعال نگه دارند و کمکی به ایران کنند. بنابراین فقط باید از این دید به اروپاییها نگاه کرد و معتقدم اولویت اصلی واقعا اوکراین است. درواقع میخواهند در موضع اوکراین، ایران رفتاری شبیه کره شمالی نداشته و اقدامات گذشته نسبت به روسیه را کاهش دهد.
این استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی تاکید کرد: تا اینجا و در این خصوص میتواند مذاکرات شکل بگیرد اما معتقدم اروپاییها در مسائل مربوط به ایران نمیتوانند پیش بروند. چون حتی در موضوع اوکراین هم متاسفانه سیاست خارجی ایران به حدی اشتباه عمل کرده که روسها الان به مذاکرات ایران در قبال اوکراین هم به شدت حساس شدند درحالیکه قبلا به کاهش تنشها بین ایران و آمریکا حساس بودند هروقت هم ایران نیاز به روسها داشته ناپدید شدند و تازه یکبار هم احیای برجام فدای منافع روسها شد. متاسفانه این اشتباهات گذشته در سیاست خارجی ایران باعث شده از یک طرف ایران به رای وتو روسیه نیاز داشته باشد و و از طرفی در موضوع اوکراین به حدی تحت فشار است که اروپاییها در آستانه استفاده از مکانیسم ماشه هستند.
فلاحت پیشه افزود: جدای از همه اینها طرف اصلی اختلافات با ایران درحال حاضر آمریکایی است که ترامپ در آن رای آورده و هنوز موضع اصلی خودش را نسبت به ایران از بعد انتخابات مشخص نکرده و هیچ صحبتی در این زمینه نداشته. بنابراین من معتقدم راه حل اختلافات ایران باید بین ایران و آمریکا شکل بگیرد، پیدا کردن راه حل با سایر حوزههای دیپلماسی به نظر من وقت تلف کردن است.
وی اضافه کرد: رای آوردن ترامپ تحولات بینالمللی را پیچیده کرد. ولی ما باید این را بپذیریم که ایران جز بیست اولویت سیاست داخلی و خارجی آمریکا نیست ولی برخی از حساسیتها در ایران به گونهای است که میخواهند ایران را جز اولویتهای اصلی آمریکا نشان دهند. در صورتی که ترامپ در داخل و خارج آمریکا چالشهایی دارد که ایران اصلا جز آنها نیست. برای همین من فکر میکنم اگر عقلانیتی در سیاست خارجی ایران شکل بگیرد، فرصتهای دیپلماسی در زمان ترامپ کم نخواهد بود. چون ترامپ دنبال یک سیاست خارجی کم هزینه است و حتی علت اصلی چالش او با دموکراتها نسبت به جنگ اوکراین هزینه بر بودن آن بود که حدود ۱۰۰ میلیارد دلار هزینه روی دست آمریکاییها گذاشت. درخصوص ایران هم ترامپ میداند ادامه تنش فقط برای آمریکا هزینه دارد. البته من معتقدم با اینکه تیم ترامپ درحال طراحی نسخه جدید فشار حداکثری علیه ایران است ولی آمریکا سعی دارد ابتکارات مذاکراتی تازهای را روی میز بگذارد.
این نماینده پیشین مجلس درخصوص مواضع ایران و آمریکا گفت: مواضع ایران و ترامپ متاثر از تحولات جدیدی است که در دوره دوم ترامپ شکل گرفته، این تحولات در جاهایی مثل خاورمیانه به ضرر ایران و در اوکراین به سود ایران بوده. به هرحال ایران باید در سیاست خارجی خود بتواند تاکتیکی را بچیند که با کاهش فشارها منافعش را پیش ببرد.
فلاحت پیشه تاکید کرد: بزرگترین ضعف سیاست خارجی ایران در سه ماهه گذشته نیز این بوده که متاسفانه انرژی مردم ایران در انتخابات که تحت عنوان تنشزدایی شکل گرفت، فدای منافع افراطیونی شد که عامل مشکلات امروز هستند. در صورتی که از همان ابتدا اگر آقای پزشکیان از این اختیار برخوردار میشد که با یک طرح جدی در سیاست خارجی وارد شود، من معتقدم خیلی از تحولات علیه ایران شکل نمیگرفت و سیاست خارجی ایران به جای اینکه این گونه در موضع انفعال قرار بگیرد در موضع فعال حضور داشت.
وی ادامه داد: یکی از اشتباهات دیگر این است که حوزهها و مناسک مختلف در ایران تعریف شده که همه در سیاست خارجی حضور دارند. من معتقدم چنین شرایطی برای دولت عملگرای جدید آمریکا خوشایند نیست آن هم زمانی که آمریکاییها و حتی اروپاییها میخواهند بدانند چه صدای واحدی از سیاست خارجی ایران شنیده میشود. درحالی که ما میبینیم حتی یک بولتن نویس هم بر عملکرد رئیسجمهور اثر دارد و در یک ستون افراطی حتی به رئیسجمهور حمله میشود که چرا میخواهد در فلان اجلاس شرکت کند.
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در پایان افزود: من معتقدم باید به آقای پزشکیان اختیار داده شود تا بتواند مسائل و مشکلات کشور را به صورت جدی حل کند نه اینکه رئیسجمهورِ منتخبِ مردم، مسئول اجرای سیاست خارجی افراطیها شود. البته بخشی هم به ضعف خود پزشکان و تیم ایشان برمیگردد. به جای اینکه یک طرح توام با تغییر داشته باشند در خدمت تداوم وضعیت موجود در داخل و خارج قرار گرفتند. به عبارتی قاتلان انرژی انتخابات در ایران کسانی هستند که عامل بدبختیهای امروز مردم هستند و بسیاری از فرصتهای خارجی کشور را کشتند.