انتخابات رقابتی؛ کلید افزایش مشارکت سیاسی
خبرمهم: همزمان با نزدیک شدن به انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰، رسانههای امروز چهاردهم اردیبهشت، بر لزوم رقابتی شدن و نه دوقطبی سازی انتخابات پیشرو تاکید کردند و انتخابات رقابتی را رمز افزایش مشارکت مردمی دانستند.
به گزارش بخش سیاسی سایت خبرمهم، هرچه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نزدیکتر میشویم، بحثهای رقابتی میان ۲ جناح اصلی سیاسی در ایران یعنی اصلاحطلبان و اصولگرایان داغتر میشود. در این میان رسانهها بر این نکته تاکید دارند که رقابتهای انتخاباتی باید سالم بوده و با هدف دوقطبیسازی انتخابات صورت نگیرد.
به باور تحلیلگران رسانهای رقابت و نه دوقطبیسازی میتواند به افزایش مشارکت مردمی یاری رساند.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
در بررسی رسانهها از طیفهای سیاسی مختلف در شبانهروز گذشته، رسانههای اعتدالی و اصلاحطلب بر روندهایی که میتواند به موفقیت اصلاحطلبان در انتخابات کمک کند، اشاره کردند. رسانههای اصولگرا هم بیشتر به انتقاد از سیاستهای انتخاباتی اصلاحطلبان و بحثهای رقابتی پرداختند و بر لزوم دوقطبی نشدن انتخابات پیش رو تاکید ورزیدند.
رسانههای اعتدالی
تضمین سلامت انتخابات
تارنمای خبری و تحلیلی انتخاب، به نقل از حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی، درباره انتخابات:
مردم نباید نگران سلامت انتخابات و حفظ آرای خود باشند.
حتی در ۸۸ هم شخصی نتوانست اثبات کند که تقلبی رخ داده است.
سلامت انتخابات به لحاظ قانونی، نظارتی و اجرایی تضمین شده است.
شرط پیروزی اصلاحطلبان در انتخابات ۱۴۰۰
در گفتوگویی با پروانه مافی نماینده مجلس دهم، با عنوان شرط پیروزی اصلاحطلبان در انتخابات ۱۴۰۰، منتشر کرد و به نقل از مافی:
اگر همه جبهه اصلاحات پشت سر یک شخص بایستند و پس از طی کردن این روند و رسیدن به تعداد محدودتری، آن کسی که بیشترین رای را آورده همه به نفع او کنار بروند و پشت سر یک نفر بایستیم، می توانم پیش بینی کنم، انتخابات را می بریم و در نهایت اصلاحات برنده خواهد شد.
در حوزه جبهه اصلاحات اتفاقات خوبی در حال رقم خوردن است، چهارده نفر را احزاب و گروه ها طی پیشنهاداتی که داشتند به دبیرخانه جبهه اصلاحات معرفی کردند و از میان آنها هفت نفر اول ظریف، جهانگیری، تاج زاده، پزشکیان، عارف، محسن هاشمی و شریعتمداری توانستند بیشترین پیشنهادها را داشته باشند.
رسانههای اصلاحطلب
شرایط دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا در آستانه انتخابات
تحلیل جهانبخش محبی نیا استاد دانشگاه، از شرایط دو جریان سیاسی در انتخابات پیش رو را منتشر کرد و به نقل از وی آورد:
دو جریان سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا دچار حیرت و سرگشتگی شده اند.
در حال حاضر آنچه که به عنوان مساله انتخابات در سیاست حاکم است، حیرتی است که الگوهای سیاست در آن فرو رفتند.
بخشی از این حیرت نتیجه عملکرد سیاسیون است که نتوانستند نظام تحزب یا شبه تشکیلاتی را مدیریت کنند و باعث تفرق و چند دستگی گروه ها در سپهر سیاست کشور شدند.
در حوزه اصول گرایی اختلاف شدیدی میان شورای ائتلاف و شورای وحدت و شخصیت هایی که خود را مستقل از آنان می دانند؛ مانند بعضی از نیروهای خود مختار، ایجاد شده است.
در حوزه اصلاح طلبی چون این افراد دستشان نسبت به ارتفاع دروازه شورای نگهبان کوتاه است، همین حیرت و سرگشتگی وجود دارد. هرچند تفرق و چند دستگی در میان آنها خیلی بزرگ نیست؛ اما بین نیروهای نزدیک به آقای خاتمی، کارگزاران و گروه های میانه اختلاف وجود دارد.
توصیه به رییسی برای ماندن در قوه قضاییه
درباره کاندیداتوری احتمالی حجتالاسلام سیدابراهیم رییسی برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰:
اجرای عدالت بر اجرائیات در پاستور ارجح است.
آقای رییسی چند سال در قوه قضاییه سرمایه گذاری کرده است، در عین حالی که او هر جا باشد می تواند مفید باشد، به ذهنم می رسد به دلیل اینکه از ابتدای انقلاب ما شعار عدالت و توسعه عدالت را دادیم، اجرای عدالت در عدالتخانه ارجح است بر اجرائیات در پاستور.
بازتاب سخنان شریعتمداری درباره لزوم رد صلاحیت برخی کاندیداها
تعدادی از نمایندگان فساد اقتصادی داشتند؛ چرا باید تأیید صلاحیت شوند؟ و عدهای به دنبال این هستند که کاندیدا بشوند تا رد صلاحیت شوند، چون میدانند رد صلاحیت میشوند.
مگر کشور بیصاحب است که کاندیدا میشوید؟
اعلام نامزدی برخی برای انتخابات ریاست جمهوری، توهین به ملت ایران است.
رسانه های اصولگرا
انتقاد از عارف
معاون اول رییس دولت اصلاحات و رییس فراکسیون امید مجلس دهم که با هفتاد سال سن جزو کاندیداهای اصلاح طلبان برای انتخابات پیش روست در گفت وگویی که با روزنامه آرمان داشته است رابطه خودش با خاتمی(از سران فتنه سال ۸۸) را خوب و ارادتمندانه توصیف کرده و دراین باره توضیح داده است: «من همیشه ارادت خاصی به آقای خاتمی و ایشان هم اعتماد خاص به من داشتند».
لزوم احترام به رای مردم
کاندیداها وقتی نتیجه انتخابات به نفعشان هم نیست به رای مردم احترام بگذارند.
شخصی که کاندیدای انتخابات میشود از قبل باید برای هر گونه رایی آماده باشد و بداند رأی مردم چه به نفع وی باشد و چه به نفع رقیب وی باشد، احترام بگذارد نه این که تا جایی انتخابات را بخواهد که به نفع وی است.
قاعده حکمرانی مطلوب ایجاب میکند که کاندیداها با علم به محدودیتها و اختیارات ریاست جمهوری و نیز توانمندی خود برای انجام این کار پا در عرصه و میدان بگذارند.
حمله به اصلاحطلبان
مردم در تله رقیب هراسی کاندیداها گرفتار نشوند.
اصلاحات بلوف میزند.
نامزدهای انتخاباتی از دوقطبی سازی و رقیب هراسی دست بردارند و مردم مراقب باشند تا فریب وعدههای پوچ انتخاباتی را نخورند.
هر چقدر مشارکت مردم در انتخابات بیشتر باشد، امنیت ملی کشور هم افزایش پیدا میکند.
انتقاد از دوقطبیسازی انتخابات
عدهای معتقدند ایجاد دو قطبی به پرشور ترشدن انتخابات میانجامد و درمقابل عدهای دیگر بر این باورند که شکلگیری دوقطبی تعداد انتخابهای پیشروی مردم را محدود به دو گزینه سیاه و سفید میکند و بدین ترتیب، مردم چارهای جز طرد گزینه سیاه نخواهند داشت.
بین دوقطبی شدن و رقابتی شدن فضای انتخابات تفاوت وجود دارد. آن چیزی که مذموم بوده دوقطبی شدن است و آن چیزی که بسیار مورد تایید است رقابتی شدن است. این دو، دو مفهوم متفاوت هستند. /ایرنا