چگونگی حل مشکل اقامت پدر،‌ در لایحه ازدواج زن ایرانی و مرد خارجی

خبرهای فوری: عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس درباره چگونگی حل مشکل اقامت پدر در لایحه اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی توضیح داد.

به گزارش بخش قضایی سایت خبرهای فوری، چندین سال است که موضوع اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی تبدیل به موضوعی لاینحل شده است. قوانین مدنی ایران انتقال تابعیت از خون پدر را به‌صورت ذاتی پذیرفته‌اند، اما به زن ایرانی چنین حقی نداده‌اند که به فرزندش از بدو تولد تابعیت خود را انتقال بدهد. فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیر ایرانی تنها بعد از سن ۱۸ سالگی می‌توانند تقاضای تابعیت ایرانی داشته باشند. اما در سال گذشته دولت لایحه ای به مجلس ارسال کرد و مجلس هم آن را به تصویب رساند.

 در ادامه شورای نگهبان دو ایراد به این لایحه گرفت و به مجلس بازگشت. پس از رفع ابهامات شورای نگهبان قرار است در روزهای پیش رو مجددا لایحه اصلاح شده در صحن علنی مجلس به رای گذاشته شود و پس از تصویب به شورای نگهبان ارسال شود.

ابوالفضل ابوترابی نماینده مردم نجف آباد، تیران و کرون در گفت‌وگو با تسنیم درباره اینکه ایرادات مطرح شده توسط شورای نگهبان به لایحه “اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی و مردان خارجی” در چه زمینه ای بوده است؟ گفت: به طور کلی شورای نگهبان دو ایراد رو به لایحه وارد کرد. یکی در مورد اقامت پدر و دیگری در مورد تابعیت پدر است. موضوع تابعیت به پدر خارجی می‌تواند خلاف شرع و قانون اساسی و همچنین مغایر با مسائل امنیتی کشور باشد؛ همچنین در مورد اقامت پدر خارجی نیاز دیدند تمهیدات بیشتری لحاظ شود، لذا شورای نگهبان در این دو مورد نیاز دید بررسی بیشتری صورت بگیرد.

وی در پاسخ به این سوال که جلسه گذشته کمیسیون قضایی که درباره همین مسئله تشکیل شد، آیا منجر به تصمیم‌گیری شد، اظهار کرد: بله، مصوبه کمیسیون به صحن خواهد رفت و دوباره نمایندگان مجلس به آن رای خواهند داد و اگر رای آورد دوباره به شورای نگهبان می‌رود و اگر شورا هم ایراداتی که در گذشته مطرح کرده بود را مرتفع شده دید، تبدیل به قانون خواهد شد.

ابوترابی درباره اینکه مشکل اقامت پدر به چه صورت حل شد؟ گفت: با استعلامات امنیتی؛ مقرر شد وزارت اطلاعات به عنوان متولی این امر استعلامات پدر خارجی را بر عهده بگیرد و طی ۳ ماه نسبت به این موضوع اعلام نظر کند. فرزند در حال حاضر در هر سنی باشد مهم نیست و باید استعلامات برای اقامت پدر به طور کامل انجام گیرد.

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در پاسخ به این سوال که این تغییرات به حدی است که لایحه را از مسیر اصلی خودش منحرف کند و مشکل بی‌هویتی فرزندان همچنان پابرجا بماند؟ گفت: نه. این مسائل بیشتر در مورد پدر خارجی این کودک بوده و بحث اعطای تابعیت به فرزند را تحت‌الشعاع قرار نمی‌دهد. ولی به طور کلی ما ۴ دسته داریم، یکی افراد زیر ۱۸ سال، یکی بالای ۱۸ سال، یکی پدر کودک و دیگری افراد بی تابعیت و بدون هرگونه مدارک هویتی که در تمام دسته ها باید استعلام امنیتی صورت بگیرد که در صورتیکه جواب این استعلام منفی نباشد، برای تابعیت فرزند و اقامت پدر مشکلی نخواهیم داشت.

وی درباره اینکه مهلت ۳ ماهه برای استعلام امنیتی این زمان قابل تغییر است؟ واینکه  وضعیت فرزند در این ۳ ماه چگونه خواهد بود؟ گفت: همان زمان در نظر گرفته شده سه ماهه قابل تغییر نیست و در این ۳ ماه فرد باید منتظر استعلام وزارت اطلاعات باشد. /تسنیم

خروج از نسخه موبایل