اختراع مجدد دوچرخه؛ راهکار جدید مخترع آمریکایی برای حذف پدال و زنجیر

خبرهای فوری: از زمان اختراع دوچرخه، تغییرات زیادی در ساختار کلی و مکانیسم حرکت آن ایجاد نشده است.

به گزارش بخش فناوری سایت خبرهای فوری، از زمان اختراع دوچرخه، تغییرات زیادی در ساختار کلی و مکانیسم حرکت آن ایجاد نشده است. اما اخیرا مخترعی لس آنجلسی به نام راجر پارکر (Rodger Parker) دوچرخه جدیدی به نام نیوبایک (NuBike) توسعه داده که در آن خبری از زنجیر و پدال نبوده و از مکانیسمی متفاوت برای تامین نیروی چرخ عقب استفاده شده است.

در کنار ظاهر متمایز و بدنه فیبرکربنی، نیوبایک به جای زنجیر و پدال، از دو اهرم بهره می برد. این اهرم ها به قسمت مرکزی چرخ عقب متصل شده و در جهت های بالا و پایین قابلیت حرکت کردن را دارند. با بالا و پایین رفتن اهرم های مذکور توسط پای راکب، چرخ عقب به چرخش درآمده و دوچرخه رو به جلو حرکت می کند.

آقای پارکر اعتقاد دارد نیوبایک در مقایسه با نمونه های رایج دارای چند مزیت است. نخست اینکه این دوچرخه بهینه تر بوده و فشار کمتری را به فرد وارد می کند، دلیل این امر به طولانی تر بودن اهرم ها و در نتیجه افزایش گشتاور منتقل شده به چرخ نسبت داده می شود. همچنین گفته شده از آنجایی که اهرم ها فقط در جهت بالا و پایین امکان حرکت کردن را دارند، دوچرخه سوار می تواند از نیروی جاذبه نیز کمک بگیرد.

[irp posts=”726″ name=”ناسا آب یخ زده در کره ماه کشف کرد!”]

تحمیل فشار کمتر به ران، زانو و مچ پا دومین مزیت دومین و خلاص شدن از دست زنجیرهای آغشته به روغن و راحتی جداکردن چرخ عقب سومین مزیت نیوبایک عنوان شده است.

در حال حاضر پروتوتایپ نیوبایک وزنی معادل ۱۰ کیلوگرم داشته و به خاطر تجهیز به ۴ دنده امکان انتخاب دنده مناسب بر اساس مسیر پیش رو را میسر می سازد. در صورت انتخاب پدال های منیزیمی و چند تغییر دیگر وزن این دوچرخه به ۸ کیلوگرم کاهش می یابد.

مخترع لس آنجلسی اکنون کمپینی را در کیک استارتر (Kickstarter) راه اندازی کرده تا بتواند با جذب سرمایه های لازم، نیوبایک را وارد فاز تولید کند. چنانچه وی در این راه موفق باشد، فریم و قوای محرکه دوچرخه مدرن خود را با قیمت ۳,۶۰۰ دلار برای متقاضیان عرضه خواهد کرد.

گفتنی است پیش از آقای پارکر شرکت کره ای Bygen هم در سال ۲۰۱۴ ایده مشابهی را به نمایش گذاشته بود. /دیجیاتو

خروج از نسخه موبایل