این اختلال نادر که همزمان در کشورهای مختلف جهان روی داده است، یکی از طولانیترین وقفههای همزمان در خدماتدهی این شبکهها طی سالهای اخیر محسوب میشود.
علت این اختلال هنوز مشخص نیست، هرچند یک سخنگوی فیسبوک گفته است این شرکت در جریان اتفاق پیشآمده است و متخصصان درصدد هستند مشکل را رفع کنند.
شبکه اجتماعی اینستاگرام و پیامرسانهای فیسبوک مسنجر و واتساپ هر سه متعلق به شرکت فیسبوک هستند.
نهاد ناظر اینترنتی DownDetector که به طور تخصصی موارد ایجاد اختلال در وبسایتها و شبکههای اجتماعی را رصد میکند میگوید اختلال در شبکهها و پیامرسانها از حدود ساعت ۱۷.۳۰ به وقت اروپای غربی آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.
قطع سرویسها در مناطق بزرگی از دنیا شامل آمریکا، اروپا و آسیا مشاهده شده است. بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی توییتر با هشتگهای instagramdown ، #facebookdown# و WhatsApp# بروز اختلال را گزارش کردهاند.
ساعاتی پس از این اختلال، شبکه اجتماعی لینکدین هم با مشکل دسترسی رو به رو شد و کاربران امکان استفاده از این شبکه ارتباطی را از دست دادند.
واکنشها به اختلال سراسری
بعد از قطعی واتساپ، اینستاگرام و فیسبوک مراجعات کاربران به توییتر و تلگرام افزایش یافت. حساب رسمی تلگرام در توییتر در توضیحاتی خطاب به کاربرانی که از کندی این شبکه انتقاد میکردند اعلام کرد این مشکل به دلیل افزایش مراجعات کاربران جدید صورت گرفته است. تلگرام همچنین ضمن عذرخواهی از کاربرانش اعلام کرده در تلاش است این مشکل را حل کند.
ساعاتی پس از قطع واتساپ، فیسبوک و ایسنتاگرام، امکان کامنت گذاشتن در کانالهای تلگرامی با اختلال رو به رو شد.
شبکه ارتباطی وایبر که روزگاری یکی از محبوبترین کانالهای ارتباطی به شمار میرفت هم از کاربران دعوت کرد با پیوستن به این شبکه، به راحتی با دوستان خود در ارتباط باشند.
ادوارد اسنودن، افشاگر بزرگ اسناد محرمانه آمریکا هم یکی دیگر از کسانی بود که نسبت به این اختلال سراسری واکنش نشان داد. آقای اسنودن با انتشار پستی در صفحه شخصی خود از این قطعی استقبال و آنرا اتفاقی درخشان خواند.
اسنودن در پست توییتری خود نوشت: «در یک روز درخشان، فیسبوک و اینستاگرام به صورت اسرارآمیزی به حالت آفلاین در آمدند و جهان به مکان سالمتری تبدیل شده است.»
با ادامه قطعی این شبکههای اجتماعی و ارتباطی، اخبار گستردهای در خصوص سقوط ارزش سهام این شرکتها و همچنین ضرر و زیانهای مارک زاکربرگ، مالک فیسبوک منتشر شد. خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی اعلام کرد اختلالهای پدید آمده در اپلیکیشنهای متعلق به فیسبوک، منجر به ضرر ۷ میلیارد دلاری مارک زاکربرگ مالک این شرکت در عرض تنها چند ساعت شده است.
بر اساس این گزارش ارزش ثروت آقای زاکربرگ به ۱۲۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار کاهش یافته است.
مایک ایساک، خبرنگار فنآوری روزنامه نیویورک تایمز در حساب توییتری خود جزئیات بیشتری در خصوص ابعاد اختلال ایجاد شده در فیسبوک منتشر کرده است. این روزنامه نگار به نقل از یک منبع میگوید کارمندان فیسبوک در حال حاضر نمیتوانند از خارج از مجموعه ایمیلی دریافت کنند.
او همچنین در توییت دیگری نوشته است که فیسبوک، تیم کوچکی از متخصصان خود را به یکی از مراکز داده در کالیفرنیا اعزام کرده تا سعی کنند سرورهای این شرکت را به صورت دستی تنظیم کنند. بر اساس گفته خبرنگار نیویورک تایمز، فیسبوک امیدوار است با این اقدام مشکل حل شود.
تا زمان انتشار این خبر مشکل به وجود آمده همچنان ادامه داشته و دسترسی به فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ در مناطق مختلف در جهان برای کاربران مقدور نیست.