به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم،
شکست انتخاباتی اردوغان
سال ۹۸ با شکست بزرگ اردوغان در انتخابات شهرداری ها و شوراها آغاز شد. از شش شهر بزرگ ترکیه، استانبول، آنکارا، ازمیر، آنتالیا، آداناو بورسا حزب حاکم عدالت و توسعه تنها با فاصلهای کم در شهر بورسا پیروز شد. این شکست آن قدر برای اردوغان که خود از شهرداری استانبول توانسته بود پله های سیاست را بالا برود، سنگین بود تا جایی که نتایج این ابر شهر را باطل و درخواست انتخابات مجدد کرد اما در انتخابات مجدد اکرم اماماوغلو نامزد حزب جمهوریخواه، برای دومین بار توانست اکثریت آرا را کسب کند. شکست بزرگ و اختلافات داخلی حزب عدالت و توسعه باعث شد علی باباجان، وزیر اقتصاد سابق و رفیق سال های دور رجب طیب اردوغان حزب جدیدی را به همراه دیگر مخالفان تاسیس کند.
استعفای بوتفلیقه در الجزایر
عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس جمهور سابق الجزایر، پس از ۲۰ سال حضور در راس قدرت، سرانجام پس از هفتهها اعتراضات مردمی در روز ۲ آوریل ۲۰۱۹ (۱۳ فروردین) استعفای خود را تسلیم شورای قانون اساسی کشورش کرد. فرمانده ستاد ارتش الجزایر از بوتفلیقه خواسته بود فوری استعفا کند. عبدالعزیز بوتفلیقه ۸۲ ساله در ۲۹ اکتبر سال ۲۰۱۸ اعلام کرده بود که برای پنجمین دور متوالی نامزد حزب جبهه آزادی بخش ملی الجزایر در انتخابات آینده ریاست جمهوری این کشور میشود. این در حالی بود که وی پس از سکته سال ۲۰۱۳ به ندرت در محافل عمومی دیده می شد و حتی برای درمان در خارج از کشورش به سر می برد. این موضوع باعث شد تا تظاهرات شدید مردمی علیه نامزدی مجدد وی در مناطق مختلف الجزایر آغاز شود. عبدالمجید تبون ۷۴ ساله که ارتباط نزدیکی با بوتفلیقه دارد اکنون رئیس جمهور است. نمونه ای از شکست انقلاب ها در کشورهای عربی…
برکناری البشیر با کودتا
ارتش سودان ۱۱ آوریل/۲۲ فروردین با انجام کودتا، «عمرالبشیر» را که از ۳٠ سال پیش سمت ریاست جمهوری را بر عهده داشت، از سمت خود عزل و دستگیر کرد. پس از آن برای سه سال اداره کشور به «شورای نظامی انتقالی» واگذار شد. این کودتا پس از تظاهرات چند ۱۰ هزار نفری و بست نشستن در برابر مقر فرماندهی ارتش در خارطوم، پایتخت سودان، به وقوع پیوست. مردم در این تظاهرات خواستار پیوستن نظامیان به گروه خود شده بودند. هرچند با وقوع کودتا، مردم در اعتراضی یک میلیون نفری خواستار کناره گیری نظامیان از قدرت شدند. تظاهرات مردم سودان که در ماه دسامبر ۲٠۱۸ میلادی در اعتراض به سه برابر شدن قیمت نان آغاز شد به سرعت تغییر ماهیت داد و به جنبش گسترده ای مبدل که خواستار عزل عمرالبشیر از ریاست جمهوری شد.
با «سیسی» تا ۲۰۳۰
پارلمان مصر در جلسه ۲۷ فروردین با اصلاح ماده ۱۴۰ قانون اساسی این کشور موافقت کرد. بر اساس این اصلاحات، طول دوره ریاستجمهوری به شش سال افزایش پیدا میکند و هر فرد میتواند سه دوره رئیس جمهور مصر باشد. بنابراین، این امکان برای «عبدالفتاح سیسی» که با کودتای نظامی بر سرکار آمده بود، فراهم میشود که تا سال ۲۰۳۰ بر کرسی ریاستجمهوری خود باقی بماند. ژنرال سیسی سال ۲۰۱۸ درحالی که با فشار های غیر مستقیم، تمامی رقبای اصلی را از گردونه رقابت و نامزدی حذف کرد ورقیب انتخاباتی قدری در مقابلش نداشت، با کسب ٩٧ درصد آرا برای یک دوره دیگر، ریاست جمهوریاش را تمدید کرد اما قانون اساسی مصر که در سال ٢٠١۴ اصلاح شد، تنها دو دوره چهار ساله ریاست جمهوری را مجاز میشمارد.
نوتردام در آتش
اواخر فروردین امسال کلیسای «نوتردام» با قدمتی ۸۵۶ ساله که یکی از مهم ترین بناهای فرانسه و جزو میراث جهانی است، در آتش سوخت. این بنای تاریخی با جذب سالانه ۱۳ میلیون بازدید کننده، پربازدیدترین بنای تاریخی اروپاست. ماکرون، رئیس جمهور فرانسه گفته که بازسازی این مکان پنج سال زمان می برد. حواشی و موج رسانه ای خبر آتش سوزی نوتردام به حدی بود که رمان «گوژپشت نوتردام»، اثر ویکتور هوگو، به پرفروش ترین های نشر آن روزها بدل شد. هوگو در بخشی از رمان خود که در سال ۱۸۳۱ میلادی منتشر شد، نوشته بود: «شعله بزرگ آتش از میان دو مناره کلیسا به شکل جرقهای از گردباد زبانه میکشد.»
کشتار در «عید پاک»
صبح روز یکم اردیبهشت در حالی که مسیحیان خود را برای مراسم آیینی «عید پاک» آماده می کردند، انفجار همزمان در سه کلیسا و سه هتل پنج ستاره در سریلانکا دستکم ۲۰۷ کشته و ۴۵۰ زخمی به جا گذاشت. بخشی از قربانیان را گردشگرهای خارجی تشکیل می دادند. رسانههای سریلانکا افرادی به نامهای «زهران هاشم» و «ابو محمد» را به عنوان دو نفر از عوامل انتحاری انفجارهای این کشور معرفی کردند. هاشم در ماههای پیش از حمله، در صفحه فیس بوک خود مطالبی در دفاع از داعش منتشر کرده بود. رئیس پلیس سریلانکا نیزعامل احتمالی را یک گروه افراطی موسوم به «جماعت توحید تامیل نادو» (Tamil Nadu Thowheed Jamath) دانست که در سال ۲۰۰۴ در تامیل نادوی هند پایهگذاری شده است.
زلنسکی؛ کمدینی که رئیس جمهور شد
«ولودیمیر زلنسکی» بازیگر و کمدین اوکراینی دوم اردیبهشت ماه با کسب ۷۳.۱۵ درصد آرا به مقام ریاست جمهوری اوکراین رسید. شعارهای زلنسکی نزدیک به همان دیالوگ هایی بود که این کمدین در سریال «خادم مردم» و در نقش استاد تاریخ بیان می کرد. او در این سریال پس از اعتراض به فساد در حکومت، محبوبیت یافت و نامزد ریاستجمهوری شد. می توان گفت در دورانی که «پترو پروشنکو» اوکراین بحران زده را که بخشی از خاکش به دست روسیه جدا شده بود ، اداره می کرد، زلنسکی بازیگر نقش آینده خود بود! تاتیانا زینچنکو، ۳۰ ساله از هواداران وی به آسوشیتدپرس گفته است: «زلنسکی روی صفحه تلویزیون به ما نشان داده که یک رئیسجمهور چگونه باید باشد.»
اعدام دسته جمعی شیعیان در عربستان
اوایل اردیبهشت ماه، به دستور بن سلمان در یک روز ۳۷ شهروند این کشور به اتهام اخلال در امنیت عمومی و ایجاد فتنههای طایفهای اعدام شدند که حداقل ۳۳ نفر آنان شیعه و از منطقه قطیف بودند. گروه «ثوار الشیخ الشهید النمر» هم شیعه بودن ۳۳ نفر از افراد اعدامشده را تایید کرده است. پس از آن عفو بین الملل این اقدام سعودی را تکان دهنده و قانون مبارزه با تروریسم داخلی عربستان را ابزاری برای سرکوب، نابودی و پاک سازی اقلیت شیعه عربستان دانسته است. اسناد نشان می دهد کسانی که پیش از اعدام اعتراف کردند همگی تحت شکنجه شدید بودند و مجبور به اعتراف مد نظر رژیم سعودی شدند.
مرگ مشکوک مُرسی
در دادگاه سیسی
«محمد مُرسی»، رئیسجمهوری سابق مصر روز دوشنبه ۱۷ ژوئن (۲۷ خرداد) در حین جلسه دادگاه درگذشت. مرسی ۶۸ ساله بعد از آنکه از قاضی جلسه اجازه بیان دفاعیاتش درباره اتهام «جاسوسی برای قطر» را گرفته بود، ناگهان بیهوش شد و فوت کرد. برخی کاربران و فعالان مصری اعلام کردند که مرگ محمد مرسی، قتل عمد و نتیجه محرومیت از درمان و کمک پزشکی در زندان بوده است. محمد مرسی پس از سرنگونی حسنی مبارک، رئیسجمهوری پیشین مصر و بعد از انقلاب ۲۰۱۱ به ریاستجمهوری این کشور برگزیده شد. وی اما در سال ۲۰۱۳ با دخالت ارتش از قدرت برکنار و در ژوئیه همان سال زندانی شد. پس از او ژنرال عبدالفتاح سیسی به ریاستجمهوری مصر رسید. گفتنی است حسنی مبارک، رئیس جمهور مخلوع مصر نیز اوایل اسفند در ۹۴ سالگی مرد.
بیماری راز آلود «ماما مرکل»
اواسط تیرماه، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در مدت کمتر از سه هفته روزی سه بار جلوی دوربین رسانه ها دچار لرزش دست و بدن شد. این لرزش ها به حدی بود که در مراسم تودیع کاترینا بارلی، وقتی وزیر دادگستری آلمان سخن می گفت، صدراعظم آلمان در حالی که از شدت لرزش دستانش را به هم می فشرد، حتی نتوانست لیوان آبی را که برایش آوردند، بنوشد. در آن زمان استفن آندریاس کسدورف، طی یادداشتی در روزنامه تاگس-اشپیگل نوشته بود: «وقتی «ماما مرکل» میلرزد، کل اتحادیه میلرزد.» کم آبی و خستگی از علایم بیماری مرکل ذکر شده است.
همسر حاکم دبی از امارات گریخت
فرار شاهزاده «هیا بنت الحسین»، یکی از همسران محمد بن راشد آل مکتوم، امیر دبی و خواهر ناتنی ملک عبدا… پادشاه اردن جنجالی رسانه ای را در تابستان گذشته به پا کرد. شاهزاده هیا پس از فرار به همراه دو فرزندش (زاید و جلیله) به آلمان گریخت و سپس درخواست طلاق داد. هنوز دادگاه طلاق او خاتمه نیافته ولی درباره هزینه هنگفت مهریه وی خبرهای بسیاری منتشر شد. شاهزاده هیا نخستین زنی نبود که از خانواده امیر دبی فرار کرده است. در ماه آگوست سال ۲۰۰۰ شمسیه، دختر امیر اقدام به فرار کرده بود. او چند هفته بعد در کمبریج ربوده شد و ظاهراَ روز بعد به دبی منتقل شد. او در آن جا هشت سال زندانی بود.
عملیات پهپادی شگفت انگیز یمن
اواخر مرداد ماه ارتش یمن، بزرگ ترین عملیات پهپادی تاریخ خود را با بمباران بزرگ ترین منبع ذخایر استراتژیک نفتی عربستان سعودی به اجرا درآورد که طی آن، ۱۰ فروند پهپاد مسلح یمنی، این هدف منحصر بهفرد را در عمق ۱۲۰۰ کیلومتری خاک سعودی به آتش کشیدند. منطقهای که چاههای نفت و پالایشگاه سعودی الشیبه در آن واقع شده است، در ۱۰ کیلومتری مرز امارات متحده عربی قرار دارد. چنین بردی در عملیاتهای پهپادی یمن علیه اهداف سعودی بینظیر بوده و عملیاتهای قبلی ارتش یمن، صدها کیلومتر کمتر از این اهداف قرار داشته است. همچنین، این عملیات نشان داد که سامانههای پدافندی فوق پیشرفته سعودی که با هزینهکرد گزاف آل سعود از غربیها خریداری و نصب شده است در مقابل پهپادهای ساده یمنی، کاملاً ناکارآمد و فلج است. انصارا… همچنین سال گذشته با سرنگونی پهپاد آمریکایی از نوع «ام کیو۹» و رونمایی از «فاطر ۱» و «ثاقب ۱» قدرت پدافندی خود را نیز به رخ کشید.
«لم» تسلیم معترضان هنگ کنگی
برخلاف جلیقه زردهای فرانسوی که فقط اواخر هفته به خیابان ها می آمدند و با گذشت زمان دیگر تعدادشان چشمگیر نیست، هنگ کنگی ها سازوکار دیگری را برگزیدند. آن ها با چتر، ماسک، عینک شنا و کوله پشتی شان آن قدر در خیابان ماندند که سرانجام پس از گذشت سه ماه «کری لم» رئیس اجرایی این منطقه ، از موضع خود عقب نشینی کرد. کری لم، رئیس اجرایی هنگ کنگ ۱۳ شهریور ماه از «لغو کامل» لایحه استرداد مجرمان هنگ کنگ خبر داد. اساس و پایه تظاهرات اخیر در هنگ کنگ پس از آن بود که لم اعلام کرد مجرمان پس از ارتکاب جرم در دادگاههای چین محاکمه خواهند شد. تعداد انبوه معترضان هنگ کنگی، تجهیزات کامل همراهشان و نظم آن ها در تقسیم وظایف اعتراضات توجه رسانه ها را به آن ها جلب کرده بود.
افغانستان و ۲ مدعی رئیس جمهوری
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از دوبار به تعویق افتادن سرانجام در ششم مهر برگزار شد. انتخاباتی پر جنجال، پرخرج و البته تنش آفرین. پر جنجال ازین نظر که در میان ۱۸ نامزد انتخاباتی، گلبدین حکمتیار که به سبب جنایت هایش «قصاب کابل» لقب گرفته بود هم در فهرست انتخاباتی بود. پر خرج از آن نظر که هر نامزد رقمی معادل ۴۴٢ میلیون افغانی (۶۷ میلیارد و ۱۸۴ میلیون تومان) خرج ستاد انتخاباتی اش کرده بود. علاوه بر این هزینه هنگفتی برای دستگاه های ثبت بیونتریک شده بود که نتوانست به جلوگیری از فساد انتخاباتی کمک شایانی کند و اما تنش آفرین از این نظر که پس از تاخیر چهارماهه در اعلام نتایج انتخابات، اشرف غنی احمدزی و عبدا… عبدا… نامزدهای پیشتاز انتخاباتی هردو مدعی پیروزی در انتخابات اند و هردو مراسم تحلیف برگزار کرده اند! شایان ذکر است یکی از دلایل مهم «بحران مشروعیت» کنونی در افغانستان ناشی از مشارکت بسیار اندک مردم (۱.۸ میلیون رای دهنده از حدود ۱۴ میلیون واجد شرایط) است.
تظاهرات بزرگ در عراق
تظاهرات و اعتراض بزرگ خیابانی در عراق، از روز سهشنبه نهم مهر (اول اکتبر) علیه فساد، افزایش نرخ بیکاری و دزدی و نبود تغییرات سیاسی در کشور و دسترسی نداشتن به آب آشامیدنی در برخی مناطق آغاز شد. استانهای بغداد، نجف، کربلا، ذیقار (ناصریه)، میسان (عماره)، بابل (حِلّه) و بصره شاهد تظاهرات و اعتراض بوده اند. تنها در سه روز نخست این اعتراض ها ۱۹ تن کشته و بیش از۶۰۰ تن زخمی شدند. همزمان، آیت ا… سیستانی، مرجعیت دینی عراق، دولت و دستگاه امنیتی را مسئول ریختن خون تظاهرات کنندگان دانست. در آن دوره، برخی در عراق تلاش کردند اعتراضات را بدون رهبر سیاسی نشان دهند و بگویند مستقل و کاملا مردمی است، اما با گذشت زمان ردپای جریان های سیاسی همچون جریان صدر کاملا مشهود شد.
البغدادی به هلاکت رسید
خبر مرگ ابوبکر البغدادی، سرکرده ۴۸ ساله گروه تروریستی داعش که پنج سال مناطقی از عراق و سوریه را به اشغال خود درآورده بود، روز ۲۷ اکتبر اعلام شد. خبر مرگ او به عنوان اول رسانههای خبری جهان بدل شد و سران دولتهای درگیر جنگ با تروریست های داعش برای شنیدن تایید قطعی آن لحظه شماری کردند، تا این که دونالد ترامپ به طور رسمی اعلام کرد، «رهبر شماره ۱ تروریستهای جهان» کشته شد. در آن زمان مظلوم عبدی فرمانده شبه نظامیان کرد سوریه توئیت کرد که به دام افتادن ابوبکر بغدادی نتیجه پنج ماه همکاری نیروهای او با آمریکا بوده است!
خداحافظی «هری» با تاج و تخت
کاخ باکینگهام بریتانیا سرانجام اعلام کرد : شاهزاده «هری» و همسرش «مگان» از مناصب سلطنتی کنار گذاشته شده اند و ضمن پس دادن عناوین خود (دوک و دوشس ساسکس)، دیگر پولی را که به خاطر وظایف سلطنتیشان از بودجه عمومی دریافت میکردند، دریافت نخواهند کرد. این خبر پس از آن اعلام شد که هری و مگان در صفحه اینستاگرام شان اعلام کرده بودند می خواهند از عضویت در خاندان سلطنتی کناره گیری کنند. قرار است این دو «دوران انتقال» خود را در دو کشور بریتانیا و کانادا سپری کنند. به این ترتیب، شاهزاده هری از میان وارثان رسمی تاج و تخت بریتانیا کنار میرود درحالی که برادر بزرگ تر وی شاهزاده ویلیام در کنار پدرشان یعنی شاهزاده چارلز، در میان وارثان بالقوه سلطنت بریتانیا باقی میمانند.
ترور سپهبد شهید سلیمانی
در آخرین فصل سال ۹۸، خبر شهادت سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ابومهدی المهندس، معاون حشد الشعبی در حمله تروریستی آمریکاییها در نزدیکی فرودگاه بغداد به سرعت به مهم ترین خبر در رسانههای جهانی تبدیل شد. استفاده از خاک کشور ثالث برای عملیات علیه فرمانده سپاه قدس واکنش جهانی را در پی داشت. پس از این جنایت بزرگ آمریکایی، پارلمان عراق به اخراج نظامیان آمریکایی از عراق و ممنوعیت استفاده از حریم هوایی توسط نیروهای خارجی رای داد، اما واکنش ها و «انتقام سخت» از آمریکایی ها به این جا خلاصه نشد و در گام بعدی «عین الاسد» بزرگ ترین پایگاه آمریکایی در عراق هدف موشک های نقطه زن جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت،هرچند گروه های مقاومت عراقی می گویند انتقام سخت تازه آغاز شده است.
خیانت قرن و کشور پنیر لیقوانی
سه شنبه هشتم بهمن ماه، در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و بنی گانتس، رهبر اپوزیسیون حزب آبی سفید در کاخ سفید حضور داشتند از طرح خیانت بار «معامله قرن» رونمایی شد. آخرین هدیه دونالد ترامپ به صهیونیست ها پس از به رسمیت شناختن بلندی های جولان و انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس، ایندیک که فرستاده ویژه دولت اوباما در مذاکرات اسرائیل-فلسطینیان بود، می گوید: این طرح از اول تا انتهایش یک نمایش مضحک است. ترامپ در حالی نام این قرارداد ننگین را معامله گذاشته که طرف های فلسطینی در آن مشارکت نداشتند و حتی آن را به رسمیت نمی شناسند. نقشه کرانه باختری ارائه شده در این طرح را اگر برای آن ها که حامی اش هستند یا آن ها که مسکوت گذاشته اند، با جزئیات نمایش دهند با چیزی شبیه پنیر لیقوان یا پنیر سوئیسی مواجه می شوند. شاید هم بتوان گفت فلسطین به زندانی بزرگ با سلول های انفرادی جدا و مجمع الجزایری شبیه است که توسط دریای شهرک سازی و مناطق اشغال شده صهیونیستی احاطه شده است. جزایری که برای تردد بین آن ها باید از گذرگاه ها و ایست و بازرسی های رژیم صهیونیستی گذشت و از آن ها اجازه گرفت.
سرانجام برگزیت با جانسون
برگزیت که با استعفای «دیوید کامرون» و خداحافظی اشک بار «ترزا می» دو قربانی گرفته بود، بالاخره در روزهای آغازین نخست وزیری بوریس جانسون به سرانجام رسید. ساعت صفر روز اول فوریه، برگزیت یا خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به طور رسمی آغاز شد. نخستین خروج یک عضو، از بدو تأسیس اتحادیه اروپا. خروجی که با اشک و ناراحتی مخالفان در پارلمان اروپا و شادی موافقان آن در خیابان های انگلیس و ولز همراه بود. چراکه در چهره نگران اسکاتلندی ها و شهروندان ایرلند شمالی خبری از شادی برای آغاز این جدایی نبود. دو کشوری که کم و بیش طی چهار سال گذشته و پس از همه پرسی برگزیت، خواهان حضور در اتحادیه اروپا و جدایی از بریتانیا بوده اند. حالا با به سرانجام رسیدن برگزیت، لندن تنها تا پایان سال ۲۰۲۰ فرصت دارد در «دوره انتقال» قراردادهای جدید با اتحادیه اروپا منعقد کند.
تبرئه ترامپ از استیضاح
تلاش طولانی مدت دموکرات ها به رهبری نانسی پلوسی برای استیضاح ترامپ در پی رسوایی «اوکراین گیت» بی نتیجه ماند. جمهوری خواهان در اقلیت مجلس نمایندگان یکپارچه به استیضاح ترامپ رای دادند. رایی که بیش از هر زمانی دونالد ترامپ، رئس جمهور آمریکا را برای فرار از مهلکه خوش بین کرد. سپس در روز ۶ فوریه (۱۷ بهمن) جمهوری خواهان که اکثریت مجلس سنا را تشکیل می دادند به استیضاح رای منفی دادند. بنابراین ترامپ با حمایت هم حزبی هایش تبرئه شد. پس از ماجرای جنجالی مکالمه تلفنی دونالد ترامپ با همتای اوکراینی و درخواست از زلنسکی برای تحقیق درباره جو بایدن و پسرش برای اثبات فساد مالی آن ها، دموکرات ها روند استیضاح ترامپ را کلید زده بودند.
مسلمان کشی مودی
امسال سالی سخت برای مسلمانان هندی بود. از آزار مسلمانان و برپایی حکومت نظامی در جامو-کشمیر در تابستان تا تحت فشار قرار دادن مسلمانان با تصویب «قانون شهروندی». در روزهای گذشته بود که درگیریها میان افراطگرایان هندو و معترضان مسلمان در دهلی، پایتخت هند، اتفاق افتاد که ۲۴ کشته و حدود ۲۰۰ زخمی به جا گذاشت و به تیتر رسانه ها تبدیل شد. این اتفاقات در حالی روی داده که دولت ملی گرای نارندرا مودی از ابتدای روی کار آمدنش برخوردی سخت با مسلمانان را در پیش گرفته است. بر اساس قانون شهروندی، پناهجویان غیر مسلمان هندو، سیک، بودایی، آیین جین، پارسیها و مسیحیان کشورهای بنگلادش، افغانستان و پاکستان در هند که بدون اوراق معتبر پیش از سال ۲۰۱۵ میلادی وارد این کشور شدهاند میتوانند شهروندی این کشور را دریافت کنند؛ اما این قانون شامل حال مسلمانان نمیشود.
صلح معلق واشنگتن با طالبان
اشغال خاک افغانستان و اعلام جنگ علیه آن که ۱۹ سال پیش با امضای جورج بوش پسر آغاز شده بود، دهم اسفند با امضای توافق صلح میان نماینده سیاسی طالبان و واشنگتن در هتل شرایتون دوحه، پایتخت قطر، پایان یافت. توافقی که همچون مذاکرات ۱۸ ماهه صلح، دولت افغانستان به ریاست اشرف غنی در آن اجازه حضور نیافته بود. با امضا و اجرای این توافق، نظامیان آمریکایی خاک افغانستان را ترک می کنند، طالبان حملات خود را متوقف خواهد کرد و میلیونها افغان به آرزوی دیرینه خود خواهند رسید. هر چند هستند کسانی که به تحقق چنین آرزویی خوش بین نیستند. آن چه از اظهارات مقامات دولت افغانستان، مقامات آمریکایی و مقامات گروه طالبان بر میآید، این است که هیچ کدام از طرف ها به پایبند بودن طرف مقابل به تعهدات و مفاد مندرج در این توافق نامه در آینده خوشبین نیستند و همچنان خود را برای روزهای برهم خوردن این توافق آماده میکنند./خراسان