رفراندوم برگزیت در انتخابات امروز بریتانیا
خبرهای فوری: امروز سرنوشت آینده نه فقط کشور انگلیس که اروپا در دستان 45.7 میلیون انگلیسی است که به پای صندوقهای رأی میروند تا ترکیب جدید پارلمان خود را تعیین کنند، پارلمانی که نخستوزیری را معرفی میکند که انتخابش، رویدادی مهم در مسیر جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا خواهد بود.
برگزیت خواسته اصلی مردم
سایر فاکتورهای انتخابات
در بخش اقتصاد، در حالی که حزب محافظه کار وعده داده مالیاتها را افزایش نمیدهد و سرمایهگذاریهای خصوصی را ۳ درصد افزایش میدهد و ممکن است این میزان به ۶ درصد تولید ناخالص داخلی هم برسد، حزب کارگر گفته است هزینههای عمومی را به ۸۳ میلیارد پوند خواهد رساند البته به شرطی که مشارکت مردم در مالیاتها بیشتر شود و پولدارها سهم بیشتری از مالیات داشته باشند. این حزب همچنین وعده ملی کردن راهآهن، پست، آب و انرژیهای ششگانه را داده است.
حزب محافظهکار همچنین در بخش محیط زیست نیز وعده داده است، تا سال ۲۰۵۰ میزان تولید گازهای گلخانهای را به صفر برساند، با صرف بودجهای ۹.۲ میلیارد پوندی، انرژیهای پاک را گسترش دهد و با صرف بودجه ای ۶.۳ میلیارد دلاری انرژی ارزان تولید کرده و هزینههای انرژی ۲.۲ میلیون خانوار انگلیسی را کاهش دهد. این در حالی است که حزب کارگر نتوانست وعده شیرینی در این خصوص به رأی دهندگان بدهد و اعلام کرد سعی میکند تا سال ۲۰۳۰ کارهای ویژهای در محیط زیست انجام دهد اما درباره کاهش گازهای گلخانهای طرحی نداشت.
در نقطه مقابل در حالی که حزب کارگر در بحث مسکن، وعده ساخت ۱۰۰ هزار خانه در سال را داده است و تأکید کرده برنامههای ویژه ای برای بیخانمانها دارد، حزب محافظه کار تنها به این نکته که برنامههای مسکن را بازنویسی خواهد کرد، بسنده کرده است.
حزب محافظهکار در بحث خدمات عمومی و بهداشت و درمان هم وعده داده است سالانه یک میلیارد پوند بر بودجه این کار خواهد افزود و راه حلهای طولانی مدتی برای برآورده کردن خواستههای مردم خواهد یافت و اصلاحاتی اجرا خواهد کرد که هیچ کس مجبور نباشد برای هزینه های درمانی خانه خود را بفروشد. اما حزب کارگر توجه ویژهای به بازنشستگان در این خصوص کرده و گفته است، با طرح های خود اجازه نخواهد داد، هزینههای نگهداری بازنشستگان از ۱۰۰ هزار پوند در سال فراتر رود. بسیاری از خدمات به بازنشستگان نیز رایگان خواهد بود. با این حال از آنجا که جوانان انگلیسی مخالف خروج از اتحادیه اروپا هستند، به نظر میرسد، با وجود توجه ویژه حزب کارگر به بازنشستگان، آنها نیز اقبال خوبی نسبت به این حزب داشته باشند.
آینده اسکاتلندیها
انتخابات امروز در بریتانیا میتواند همچنین سرنوشت اسکاتلندیها را هم مشخص کند. اسکاتلندیها که سال ۲۰۱۴ حاضر نشدند به استقلال خود از بریتانیا رأی بدهند، در صورت پیروزی محافظه کاران و به عبارتی «بوریس جانسون» که به معنای خروج صددرصدی انگلیس از اتحادیه اروپا خواهد بود، احتمالاً دیگر بار به استقلال فکر خواهند کرد و این بار مصممتر از قبل خواهند بود. چندی پیش روزنامه «ساندی تایمز» از نتایج یک نظرسنجی خبر داد که تأکید میکرد، اگر بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج شود، ۵۱ درصد اسکاتلندیها به استقلال یافتن از انگلیس رأی خواهند داد. این در حالی است که ۵۸ درصد آنها در صورت ادامه حضور انگلیس در اتحادیه اروپا تمایل به استقلال نخواهند داشت و البته این استقلال طلبی منحصر به اسکاتلند نخواهد بود و زمزمههای آن از ولز و ایرلند شمالی هم به گوش رسیده است.
یک انتخابات ویژه
انتخاباتی که امروز در انگلیس برگزار میشود، نه فقط بهخاطر اینکه یک انتخابات زودهنگام است، که به چند جهت دیگر نیز انتخاباتی ویژه قلمداد میشود. این برای نخستین بار از سال ۱۹۲۳ است که انتخابات در ماه دسامبر برگزار میشود. همین موضوع (نزدیکی به سال جدید میلادی) میتواند باعث کاهش مشارکت مردمی در انتخابات شود. البته اکنون با توجه به ثبتنامی که برای انتخابات شده، گفته میشود میزان مشارکت مردمی در انتخابات ۶۹ درصد خواهد بود. اما برخی معتقدند، هوای سرد، کوتاه شدن روز و سرما و بارانی بودن هوا میتواند بر میزان اقبال عمومی تأثیر بگذارد.این انتخابات همچنین مهمترین و تأثیرگذارترین انتخابات عمومی بریتانیا از دهه ۱۹۷۰ میلادی تاکنون است و اهمیت آن را میتوان با انتخابات سال ۱۹۷۹ انگلستان مقایسه کرد که در نهایت باعث به قدرت رسیدن «مارگارت تاچر» از حزب محافظهکار شد.
آسیب به اعتماد مردم
یکی از مسائل مهم در انتخابات امروز این است که سیاستمداران انگلیس متوجه فقدان اعتماد مردم به خود شدهاند. این سلب اعتماد از زمانی شروع شد که دروغگوییهای بوریس جانسون به مردم شروع شد و رقبای او این دروغها را افشا کردند. به تازگی «جاناتان اشورث» وزیر بهداشتِ دولتِ سایه از حزب کارگر، سخنان بوریس جانسون در مورد کاهش مهاجرت را گمراه کننده توصیف و تصریح کرد، دولت جانسون تصمیم دارد اعطای ویزای کار را به یک «کمیته مستقل» محول کند. هرچند جانسون این اتهامات را رد کرد، اما مردم که شاهد دروغ گفتن او به ملکه برای پیشبرد سیاستهایش بودهاند، دیگر اعتمادی به او ندارند و به سایر سیاستمداران نیز به دیده شک و تردید نگاه میکنند. ضمن آنکه آنها از حمایت دونالد ترامپ از بوریس جانسون نیز خشمگین هستند و معتقدند با پیروزی جانسون، ترامپ شروع به مداخله در امور انگلیس خواهد کرد. /ایران