اتاق باروت سوریه را بشناسید / آیا جنگ بشار اسد و اردوغان نزدیک است؟
خبرهای فوری: بسیاری معتقدند شهر منبج میتواند مانند اتاق باروت عمل کرده و عملا باعث جنگ ترکیه و سوریه و متحدانش شود. با این حال، برخی دیگر تاکید دارند که این تحلیل سنجیده نیست و بعید است جنگی رخ دهد.
به گزارش بخش بین المللی سایت خبرهای فوری، چند روز پس از آغاز رسمی جنگ در سوریه ارتش این کشور با کردها ائتلاف کرده و در مقابل ارتش ترکیه ایستاده اند. چند روز پیش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) از حرکت یگانهای ارتش به سمت شمال برای رویارویی با عملیات خصمانه ترکیه خبر داد. روز قبل هم اعلام شد که پیشقراولان ارتش سوریه وارد شهر منبج شدند.
در حومه شرقی حلب نیز منابع تصریح کردند که ارتش سوریه استقرار خود را از دیروز تکمیل کرده است. نیروهای آمریکایی مستقر در سه پادگان در شهر منبج نیز این شهر را ترک کرده اند.
بسیاری معتقدند این شهر یعنی منبج میتواند مانند اتاق باروت عمل کرده و عملا باعث جنگ ترکیه و سوریه و موتلفانش شود. با این حال، برخی دیگر تاکید دارند که این تحلیل سنجیده نیست و بعید است جنگی رخ دهد.
چرا منبج میتواند خطرناک باشد؟
طبق گزارش دویچه ووله منبج محل حضور انواع گروههای مبارز است. از کردها گرفته تا ارتش سوریه، نظامیان آمریکا، روسها و ارتش ترکیه. طبق گفته این خبرگزاری آلمانی، نظامیان آمریکایی شهر منبج را ترک کردند و ارتش سوریه ظاهرا با حمایت روسیه و همراهی رزمندگان کرد وارد این شهر شد. منبج در حاشیه منطقه حائلی قرار دارد که ترکیه مایل است در شمال شرق سوریه ایجاد کند.
همانطور که گفته شد برخی معتقدند به دلیل همین موقعیت استراتژیک این شهر میتواند محل اصلی درگیری ارتش سوریه و ترکیه شود. بی بی سی مدعی است منبج جایی است که ترکیه اعلام کرده قرار است در حوزه امنیتی و منطقه امن او باشد. در عین حال، ارتش سوریه با قرار گرفتن در این منطقه نشان داده که اجازه پیش روی بیشتر ترکیه را در این مناطق نمیدهد. این میتواند منبج را بیش از پیش مهم کند.
نکته جالب این است که این منطقه پیش از این در اختیار نیروهای آمریکایی بوده و با خروج نیروهای آمریکایی محل حضور سه نیروی اصلی یعنی کردها، ارتش سوریه و ترکیه شده است. وبگاه تایمز معتقد است همین در خطر بودن سربازان آمریکایی میتواند آمریکا را مجاب کند که در جنگ پیش رو دخالت کند. با این حال، ژنرال کاگین (سخنگوی ارتش آمریکا) گفته که آمریکا به هیچ وجه در امور منبج دخالت نمیکنند.
همچنین دونالد ترامپ (رئیس جمهور آمریکا) در توییتر خود نوشت که در جنگ سوریه دخالت نمیکند. ترامپ از این گفت که در حال مذاکره با لینزی گراهام و بسیاری از اعضای کنگره از جمله دموکراتها درباره اعمال تحریمهای شدید بر ترکیه است. این درحالی است که وزارت دفاع آمریکا نیز روز شنبه اعلام کرد، به دستور رئیس جمهوری این کشور، برای خارج کردن ۱۰۰۰ تن دیگر از نیروهای این کشور از سوریه آماده میشود.
آیا روسیه در جنگ سوریه دخالت میکند؟
طبق گفته بی بی سی، روسیه اعلام کرده که اجازه درگیری بین نیروهای دولتی سوریه و ترکیه را نمیدهد.
بعد از جنگ و حمله داعش، کردها در مقابلشان قرار گرفته و آنها را به عقب راندند. با این حال، بعد از پایان جنگ، قسمت کردستان سوریه مستقل از دولت مرکزی گردید.
با حمله ترکیه و ائتلاف نصفه نیمه ارتش و نیروهای کرد، امید است قسمت کردستان بار دیگر به سوریه بازگردد. روسیه متحد اصلی بشار اسد است و بدون شک از این اتفاق خوشحال میشود. به همین دلیل است که روسیه علاقهای به دخالت در جنگ سوریه و ترکیه ندارد.
در چه صورتی آمریکا وارد میدان میشود؟
طبق گزارش تایمز، اکنون آمریکا با سه بحران و مساله در سوریه مواجه است. سه مساله ای که هم دموکراتها و هم جمهوری خواهان را به خود مشغول کرده و ممکن است آمریکا را علی رغم بیمیلی رئیس جمهورش در زمینه سوریه فعالتر کند. این سه مساله بدین قرارند:
۱. رفتار آمریکا با متحد خود یعنی کردها بار دیگر نشان داد اعتماد به آمریکا اشتباه است. این اتفاق باعث شد ترس متحدان منطقه ای آمریکا به این کشور کمتر و کمتر شده و آمریکا قدرت ائتلافی خود را از دست بدهد.
۲. ترس دوم بازگشت داعش است که طبق آمارها به سرعت میتواند قدرت بگیرد و اگر این اتفاق بیفتد مشخص می شود و به رسانه ها این فکر را القا میکند که خروج نیروهای آمریکایی از سوریه باعث این اتفاق شد.
۳. حدود ۱۰۰۰ سرباز آمریکایی در سوریه حضور دارد. این هزار سرباز بدون شک اکنون بیش از گذشته در خطر هستند. غیر از این، خروج نیروها باعث میشود رقبای آمریکا یعنی روسیه و ایران نفوذ بیشتری در سوریه پیدا کنند و به صورت کامل آمریکا را از روی نقشه استراتژیک کشور حذف کنند.
با این حال، انچه مشخص است این است که آمریکا هنوز در مورد این سه امر احساس خطر نکرده و بعید است ترامپ با وضعیت بغرنج داخلی که دارد بخواهد در مورد این سه مساله اقدامی بکند.
آیا داعش فعال شده است؟
تایمز در گزارشی که نوشته تاکید دارد که بسیاری گمان دارند داعش به طور کامل نابود شده اما طبق آمارها هنوز در مناطق شمالی ۱۰ هزار نیروی داعش به طور پراکنده وجود دارد که بیشترشان از عراق و سایر گروههای سلفی حرکت کرده و به این مناطق آمده اند. در این میان ۲۰۰۰ نیروی داعشی خارجی هستند که خطر بیشتری دارند.
در این بین در چند روز گذشته خبرهایی منتشر شد مبنی بر اینکه بسیاری از زندانی ها داعش از زندانها فرار کرده و خود را به مرزها رسانده اند. قبلا هم خبرهایی منتشر شده بود که نشان میداد داعشی ها در مرزهای سوریه، عراق و در بیابانها به صورت پراکنده در حال فعالیت هستند
آمریکا بازنده جنگ سوریه است
بی بی سی مدعی است با فتح شهر منبج توسط ارتش سوریه، برخی پرچم های روسیه در این شهر برافراشته شده است. این خبر هنوز تایید نشده و احتمالا گمانی بیش نباشد. با این حال، بی بی سی این را نشانه پیروزی قطعی ائتلاف روسیه – سوریه – ایران و شکستی تاریخی برای آمریکا و ارتشش در طول چند سال جنگ در سوریه میداند.
تایمز هم در گزارشی که نوشته تاکید دارد که کردها بدون شک بزرگترین متحد آمریکا بودند. متحدی که با خروج آمریکا از منطقه ضعیف شده و از ترس ترکیه به سمت ارتش سوریه رفته است. همزمان بشار اسد هم بعد از جنگ تسلط کافی را بر مناطق کردنشین شمالی نداشته است و به همین دلیل، اکنون رییس جمهور سوریه بار دیگر میتواند قدرت اول کل کشور شود. این یعنی آمریکا بازنده قطعی بازی سوریه بوده است.