سیدعلی موسوی نژاد، استاد دانشگاه: اگر یمن با موشک بالستیک امارات و عربستان را مورد هدف قرار دهد اتفاق خیلی وحشتناکی برای کشورهای حوزه خلیج فارس و اقتصاد جهان و منطقه خواهد افتاد./ اینکه میگویند اگر یمن جدی وارد درگیری با اسرائیل شود پای ایران به جنگ باز خواهد شد چون یمن و انصارالله نیروی نیابتی ایران هستند، یک تحلیل کاملا غلط است. مردم یمن به حضور ما نیازی ندارند و حتی حاضرند برای ما نیروی کمکی بفرستند.
به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، سیدعلی موسوینژاد، استاد دانشگاه به مطهره حیدری، خبرنگار گروه رسانهای خبرهای فوری مهم درخصوص تحلیل وضعیت یمن گفت: نکته خیلی مهم برای شروع گفتوگو درخصوص وضعیت یمن، توجه به فرهنگ یمن است که یک تاریخ و فرهنگ خاص خودش را دارد. این مسئله یک عامل فوقالعاده تعیینکننده و مهم برای هر نوع تهدیدی برای وضعیت فعلی و آینده یمن است. مقایسه یمن با کشورهای منطقه و حتی دیگر کشورهای منطقه خلیج فارس و خاورمیانه میتواند یک اشتباه و یک نقطه آغاز برای تحلیلهای نادرست نسبت به یمن باشد.
کشور یمن دارای سابقه تاریخی خیلی کهن، تمدن چند هزار ساله و مردمان خاص و ویژه با روحیات سلحشوری و ساده زیست و کم توقع است. مردم یمن پای کار و مقاومند و کمتر تحت تاثیر مدرنیته و فرهنگ غربی در منطقه و خاورمیانه قرار گرفتند.
وی تاکید کرد: تحلیل درست و دقیق از یمن نیازمند شناخت مردم، بافت قبیلهای و قومی یمن است. نکته بعدی جغرافیای یمن است که فوق العاده خاص، ویژه و دارای سرزمین وسیع و کوهستانهای خیلی مرتفع و پیچیده است. یمن همچنین اشراف زیادی بردریاها و آبراهای منطقه و جهان چه دریای عرب در جنوب یا دریای سرخ در غرب یمن و به خصوص با تنگه بابالمندب دارد که این دو دریا را به هم وصل میکند.
جامعه یمن در سه دهه اخیر یک پوست اندازی داشته که باعث شده ما آن را با اسم جنبش انصارالله یا حوثیان یمن میشناسیم. این پوست اندازی در بیداری یا این احیای فکری یمن ضرورت زیادی داشته. البته باید متوجه باشیم که انصارالله تحت تاثیر انقلاب اسلامی ایران بوده ولی همه ماجرا این نیست. یکی از اشتباهاتی که این روزها در رسانهها مطرح و حتی گاهی خودیها نیز به آن دامن میزنند این است که گویا ما انصارالله را به وجود آوردیم و جریان مقاومت در یمن وابسته به جمهوری اسلامی ایران و انقلاب اسلامی است. درحالیکه این برداشت کاملا نادرست است. البته که انصارالله از انقلاب اسلامی ایران تاثیر گرفته اما اصل آن براساس یک حرکت زاینده در داخل خود یمن بوده.
این استاد دانشگاه ادامه داد: یک نکته خیلی مهم که در پاسخ به سوال شما باید به آن اشاره بکنم این است که مردم یمن در سطح خیلی گسترده و وسیع از جریان انصارالله حمایت میکنند و به این جریان پیوستند. من به جرات میگویم مقاومت در یمن در کل کشورها یا حتی ایران که با نام محور مقاومت شناخته میشوند، متفاوت است و حداقل در بخشهای تحت نظر انصارالله که حدود یک سوم خاک و دو سوم جمعیت یمن را در برگرفته همگی حامی مقاومت هستند.
حتی با مراجعه به صفحههای تلویزیون و شبکههای اجتماعی میبینید که هر جمعه حضور گسترده مردمی در حمایت از مقاومت شکل میگیرد. حضوری که کاملا مردمی است و هیچ ارتباطی به دعوت دولت یا حکومت ندارد. هر پنجشنبه هم عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله سخنرانی میکند و از مردم یمن میخواهد که روز جمعه دوباره به خیابانها بیایند. آخرین نمونه هم جمعهی گذشته، (هفتم دیماه) بود که نسبت به تجمعات قبلی مردم یمن شاید کمنظیر یا بینظیر بود.
موسوینژاد اضافه کرد: آرمانی که حسین بدرالدین حوثی، رهبر فقید جریان انصارالله که ۲۰ سال پیش شهید شد به راه انداخت و بعد برادرش و عبدالملک بدرالدین حوثی تا امروز آن را رهبری کرده، یک مسئله انسانی و برخاسته از آموزههای قرآنی است. براین اساس معتقدند در مقابل ظلم و ظالمین نباید سکوت کرد و خدا هم وعده پیروزی داده. شعار پنجگانه اینها هم الله اکبر، الموت لإمریکا، الموت لإسرائیل، اللعنه علی الیهود، النصر لإسلام است. این شعار پنچگانه به این معناست که ما طبق وظیفه خود در مقابل ظالمان زمان یعنی آمریکا، اسرائیل و یهود میایستیم و در نهایت هم مطمئن به پیروزی اسلام هستیم، این وعده حق است.
این پژوهشگر مسائل منطقه افزود: در معادلات یمنیها چیزی به نام ترس وجود ندارد و اینکه آخرش چه میشود برایشان معنایی ندارد. الان هم درخصوص درگیریهایی که بین یمن و رژیم صهیونیستی باید گفت یمنیها چیز زیادی برای از دست دادن ندارند و حتی سخنگوی انصارالله هم اعلام کرده که راحت ترین کار برای اسرائیل و پشتیبانانش یعنی آمریکا این است که جنگ غزه را تموم کنند وگرنه ما ایستادهایم و بزنید میزنیم. جالب است که یمنیها پاسخ اسرائیل را به خاطر حمله به یمن نمیدهند بلکه به خاطر واکنش نسبت به غزه میدهند. لذا با صراحت اعلام میکنند که با تمام توان خود در مقابل اسرائیل ایستادگی خواهند کرد و توانشان هم کم نیست و حدود ۱۰ سال است که انصارالله کنترل بخشهای مهم یمن را به دست گرفته و روز به روز هم بر قدرتشان اضافه شده.
وی تاکید کرد: من همین امروز هم در خبرها دیدم که مقامات نظامی غربی هم اعتراف کردند که یمن برای حداقل دو سال امکان مقابله موشکی و پهپادی با رژیم صهیونیستی را دارد. حتی نیروهای این رژیم اعلام کردند که با لهجه یمنیها مشکل دارند و تصمیم گرفتن کارگاههای آموزش زبان یمنی با لهجه یمنی را برای نیروهای اطلاعاتیشان برگزار کنند.
یمن حتی برخلاف خیلی از کشورهای منطقه مثل ایران و لبنان یک انسجام اجتماعی و بافت قبیلهای دارد و تازه عربستان و کشورهای منطقه را نیز تهدید کرده که اگر بخواهند در حمله به یمن با اسرائیل و آمریکا همکاری کنند، منافع و ساختار آنان را مورد حمله قرار میدهد. اگر واقعا قرار باشد یمن تهدیدش را عملی کرده و با موشک بالستیک امارات و عربستان را مورد هدف قرار دهد اتفاق خیلی وحشتناکی برای کشورهای حوزه خلیج فارس و اقتصاد جهان و منطقه خواهد افتاد. بنابراین به نظر میرسد حتی عربستان هم جرات یا اراده ورود به یمن را نداشته و اسرائیل هم چون به تنهایی نمیتواند اقدامی کند به کمک ناوگان آمریکا، فرانسه و کشورهای غربی وارد منطقه شده.
یکی از چیزهای عجیب معاصر که ما هیچ وقت فکرش را هم نمیکردیم این است که یمنیها به صورت مستقیم و بدون تعارف، ناوها و ناوچههای نیروهای ناتو را در دریای سرخ و دریای عرب و منطقه مورد حمله قرار میدهند.
البته با صرف نظر از اینکه این حملات چند درصدش خنثی میشود باید گفت همین اقدام خیلی مهم است. بنابراین باید گفت چه از طرف اسرائیل و چه از طرف یمن هنوز معلوم نیست که چه اتفاقی خواهد افتاد.
موسوی نژاد گفت: اینکه میگویند اگر یمن جدی وارد درگیری با اسرائیل شود پای ایران به جنگ باز خواهد شد چون یمن و انصارالله نیروی نیابتی ایران هستند، یک تحلیل کاملا غلط است. جمهوری اسلامی ایران در سیر جریان مقاومت کمترین حضور و کمترین ورود رو به یمن را در این چند سال اخیر داشته و ما شاید به تعداد انگشتان دستمان نیروی آسیب دیده در یمن شاید داشته باشم. حضور ایران در یمن برخلاف حضور مستشاری ایران در سوریه و لبنان است. داستان یمن متفاوت است و نه به صلاح ماست و نه امکان حضور در یمن را داریم.
سیدعلی موسوینژاد، استاد دانشگاه در پایان تاکید کرد: بنابراین فکر میکنم بیشتر از آنکه تا الان درگیر یمن بودیم، درگیر نخواهیم شد. اصلا مردم یمن به حضور ما نیازی ندارند. مردم یمن چنین نیازی ندارند چون آموزش پیشرفتهترین پهپادها را در اختیار دارند و به توانمندی موشک به اصطلاح بالستیک فراصوتی رسیدند. اگر برگردیم به گذشته خواهیم دید که اصلا یمن در منظومه سیاست خارجی ما و توجهات ما نبوده و تنها جایی که ایران در مین دارد یک بیمارستان در صنعاست که آن هم مال زمان شاه بوده و این یعنی جمهوری اسلامی بعد از انقلاب هیچ سرمایهگذاری در یمن انجام نداده. لذا باتوجه به تمام مطالبی که گفته شد اولا یمنیها هیچ نیازی به نیروهای ما ندارند و دوما اگر ایران نیاز به کمک داشته باشد آنها حاضرند برای ما نیروی کمکی بفرستند.