فرجی راد، دیپلمات پیشین ایران: از سکوت کشورهای عربی باتوجه به عضویت سوریه در اتحادیه عرب میتوان احتمال ایجاد یک نوع رضایت نسبی بین اعراب، اسرائیل و آمریکا را داد.
خبرمهم: فرجی راد، دیپلمات پیشین ایران: اسرائیل باتوجه به آتشبس در لبنان میخواهد حلب به نحوی کنترل شود که راه ارتباطی سوریه برای کمک به حزب الله لبنان بسته و قطع شود. احتمالا یک نوع هماهنگی بین اسرائیل و ترکیه بوجود آمده تا هردو منفعت ببرند.
فرجی راد، دیپلمات پیشین ایران: ایران برای کمک به دولت سوریه علاقهمند است اما تحولات انقدر سریع اتفاق افتاده که مستشاران ایرانی در حلب همراه با نیروهای سوریه مجبور به عقب نشینی شدند./ قضیه سوریه خیلی پیچیده است. دولت سوریه تنها مانده. از یک طرف روسیهای که با کمک ایران حامی ارتش سوریه بود تا بتواند حلب را پس بگیرد، امروز مثل گذشته حامی سوریه نیست و از طرفی حزب الله هم وضعیت گذشته را ندارد.
به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و دیپلمات پیشین ایران به مطهره حیدری، خبرنگار گروه رسانهای خبرهای فوری مهم درخصوص وضعیت سوریه گفت: طبق پیگیر خبرها از سوریه تا شب گذشته بخشهایی از حلب به تصرف گروههای تندرو تروریست یا گروههای وابسته به ترکیه درآمده و احتمالا امروز این منطقه کامل در اختیارشان قرار میگیرد. ما باید این مسئله را از یک بعد بالاتر مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم یعنی نباید بگوییم یک سری گروههای شورشی دوباره دست به اقدامات شورشی زدند تا مواضعی را به تصرف در بیاورند.
وی ادامه داد: باتوجه به آتشبس در لبنان، به قدرت رسیدن ترامپ تا ۶ هفته دیگر و مسئولینی که حامی کردها هستند و ترامپ آنها را به عنوان مشاور عالی امنیت ملی و وزیر خارجهاش انتخاب کرده، نشان میدهد هم اسرائیل پشت این وقایع حضور دارد و هم ترکیه به صرافت افتاده تا قبل از روی کار آمدن دولت جدید آمریکا، دولت سوریه را تحت فشار شدید قرار دهند تا آمادگی لازم برای مذاکرات با ترکیه را پیدا کند و مجددا ترکیه بتواند نفوذ گسترده در سوریه را بدست آورد. اسرائیل هم باتوجه به آتشبس در لبنان میخواهد حلب به نحوی کنترل شود که راه ارتباطی سوریه برای کمک به حزب الله لبنان بسته و قطع شود. یعنی میتوان گفت احتمالا یک نوع هماهنگی بین اسرائیل و ترکیه بوجود آمده تا هردو منفعت ببرند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: اگر امروز حلب تصرف شود (که فکر میکنم امروز میشود) و دولت سوریه بخواهد خواستههای این گروهکها را درخصوص انجام مذاکرات بپذیرد و تسلیم خواستههایشان شود، احتمالاً گروههای شورشی در همین جا متوقف میشوند و الا باتوجه به روحیهای که پیدا کردند، تصور میکنم کوتاه نمیآیند. تازه چون الان شرایط به نحوی شده که حتی روسها نیز دیگر دخالتی در مسائل سوریه ندارند و واکنشهای این دو سه روزشان هم نشان میدهد مثل گذشته آمادگی برای حمایت از سوریه را ندارند، احتمال دارد این گروهکها بخواهند به سوی دمشق هم حرکت کنند.
عبدالرضا فرجی راد تاکید کرد: ایران برای کمک به دولت سوریه علاقهمند است اما تحولات انقدر سریع اتفاق افتاده مستشاران ایرانی باتوجه به اینکه در حلب حضور داشتند اما مجبور به عقب نشینی با نیروهای سوریه شدند. از طرفی ایران در حلب به اندازهای نیرو ندارد که بخواهد در مقابل دهها گروه بنیادگرا و تروریستی که مورد حمایت شدید ارتش ترکیه هم هستند، مقاومت کند. حتی گفته شده در این حملات فرمانداران ارتش ترکیه نیز دخالت دارند و مجهز به سلاحهای پیشرفته از جمله پهپاد هستند. لذا در این شرایط وقتی خود نیروهای سوریه عقب نشینی میکنند، نیروهای ایران به سمت جلو حرکت کنند.
این دیپلمات پیشین ایران افزود: بنابراین فعلا باید صبر کرد تا ببینیم اینها به سمت جاده دمشق حرکت میکنند یا نه. درواقع باید دید موضع جدید این گروهکها قابل دوام است یا خیر و اینکه باوجود روحیهای که گفتم پیدا کردند و حمایتهای خارجی چقدر توان حرکت رو به جلو را دارند. البته قضیه سوریه خیلی پیچیده است و الان در واقع دولت سوریه خیلی تنها مانده، چون از یک طرف روسیهای که با کمک ایران حامی ارتش سوریه بود تا بتواند حل را پس بگیرد، امروز حمایتهای گذشته را ندارد و از طرفی حزب الله وضعیت گذشته را ندارد. حزب الله حدود ۵ سال پیش در پس زدن گروههای تروریستی از حلب، نقش بسیار مهمی داشت ولی الان حضور ندارد و تازه عراق و کشورهای عربی سکوت کردند.
وی اضافه کرد: آن هم باتوجه به اینکه سوریه جدیدا به عضویت اتحادیه عرب پذیرفته شده و اعراب باید طبق مقرراتی که وقتی یک کشور عربی از طرف یک قدرت خارجی مورد هجوم قرار میگیرد واکنش نشان داده و بیانیه صادر کنند. اما سکوت کردند و میتوان گفت شاید یک نوع رضایت نسبی بین اعراب، اسرائیل و آمریکا بوجود آمده.
عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و دیپلمات پیشین ایران در پایان گفت: بنابراین نسبت به این تحولات در سوریه باید صبر کرد تا ببینیم چه اتفاقی میافتد. اینها یک هدف بزرگتری دارند و میخواهند به حاکمیت کل سوریه دستاندازی کنند. بنابراین اگر این گروهکها بتوانند حلب را تصرف کنند و دولت سوریه در کشور سوریه و منطقه تضعیف شود طبیتا نیروهای ایرانی نیز باید یک عقب نشینی جدی داشته باشند.