دور جدید مذاکرات در یک تقابل مشابه بین دو طرف
خبرمهم: کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه گروسی تبدیل به اهرم فشار آمریکا در مذاکرات شده است، گفت: تا زمانی که طرف مقابل امتیازات ما را ندهند توافقی را امضا نخواهیم کرد.
به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه گروسی تبدیل به اهرم فشار آمریکا در مذاکرات شده است، گفت: تا زمانی که طرف مقابل امتیازات ما را ندهند توافقی را امضا نخواهیم کرد.
سید مصطفی خوشچشم، کارشناس مسائل بینالملل در خصوص اقدامات اخیر آژانس بین المللی اتمی و تأثیر آن بر مذاکرات احیای برجام، گفت: ما در حساسترین مقطع مذاکره بر روی مهمترین امتیازات معدود اما بسیار خطیر باقی مانده هستیم.
وی با بیان اینکه در بازی مذاکره بر روی مهمترین نکات با بیشترین ابزار فشار و تقابل انجام می شود تا دو طرف بتوانند به خواسته هایشان برسند، ادامه داد: مشابه این وضعیت را در بهار برای چند ماه طی کردیم که در زمان جنگ اراده ها در نهایت وقتی در دوحه طرف مقابل به خواسته هایش نرسید با توجه به نزدیک شدن به فصل سرما و متعاقبات افزایش قیمت انرژی بر روی قیمت کالاها، خدمات و اثرات مخرب آن بر اتحادیه اروپا و آمریکا طرف غربی حاضر شد که برخی از امتیازات مورد درخواست را بدهد اما کلیدیترین امتیازات را باقی نگه داشته است.
دور جدید مذاکرات در یک تقابل مشابه بین دو طرف
خوش چشم دور جدید مذاکرات را در یک تقابل مشابه بین دو طرف دانست و تأکید کرد: دو طرف با استفاده از ابزارهای گوناگون در پای میز مذاکره و قبل از چانه زنی های آخر و شاید تا اواخر پاییز به استفاده از ابزارهای فشار بر روی یکدیگر بپردازند.
این کارشناس مسائل سیاسی از جمله ابزارهای فشار که در دور قبل توسط غرب استفاده شد را ابزارهای جنگ روانی، جنگ ادراکی، جنگ سایبری، اعمال تحریم، دستور به توقیف محموله نفتی، ترور، خرابکاری و استفاده از آژانس برای صدور قطعنامه در شورای حکام برشمرد و یادآور شد: به وضوح مشخص بود این اقدام ها برای فشار بر روی ایران به منظور عقب کشیدن در مذاکرات و امتیازات مورد درخواست انجام می شود و گرنه دلیلی نداشت که قدرت های جهانی با استفاده از آژانس به صدور قطعنامه در شورای حکامی بپردازند که نه پرونده را به شورای امنیت ارجاع داد و نه اگر این کار را میکرد موفق می شد. چراکه چین و روسیه از قبل اعلام کرده بودند که با چنین اقداماتی مخالفت خواهند بود و در شورای امنیت هرگونه اقدامی علیه ایران وتو خواهد شد.
وی ادامه داد: ساده ترین کار این بود که تو کشور اروپایی به مکانیزم ماشه را فعال میکردند، اما از آنجایی که هدف از بین بردن مذاکره و برجام نیست و طرف غربی فقط به دنبال افزایش فشار بر روی ایران است از آژانس هم به عنوان یک ابزار فشار در مجموعه ابزار دیگر استفاده می کند.
خوش چشم با تأکید بر اینکه این احتمال وجود دارد که در این شورای حکام هم قطعنامه ای مشابه اما با لحن نرم صادر شود تا فشار بر روی ایران حفظ شود، مطرح کرد: همانطور که آقای اولیانوف هم گفت قطعنامه قبلی هم هیچ ثمره برای طرف غربی نداشت و تنها باعث شد که ایران با مقابله به مثل چند آبشار پیشرفته دیگر به مجموعه غنیسازی خود اضافه کند و دوربین های برجامی را بردارد.
این کارشناس مسائل بین الملل اضافه کرد: در نهایت خود طرف غربی و آژانس هستند که دچار خسران می شوند چرا که دردوحه هم به نتیجه نرسیدند و در برلین مجبور شدند که امتیازاتی را به ایران واگذار کنند.
وی در خصوص لحن قطعنامه احتمالی شورای حکام اظهار داشت: پیش بینی می شود که این قطعمنامه یا با لحن نرم مثل قطعنامه گذشته، یا با لحن تهدید گرایانه تر و التیماتوم دهنده و یا دست آخر هم کار را به شورای امنیت ارجاع دهد.
خوش چشم با بیان اینکه پیش بینی میشود که اگر قطعنامهای هم در این نوبت تصویب شود، از نوع اول و یا حداکثر دوم خواهد بود و بسیار بعید است که بیش از این بخواهند کار را بالا ببرند، تصریح کرد: طرف های غربی به خوبی می دانند که چنین اقدامی باعث از بین رفتن مذاکرات می شود و در حالی که طرف آمریکایی و اروپایی به شدت نیازمند مصالحه و توافق با ایران به ویژه در وضعیت کنونی و در تقابل چالش با وضعیت روسیه ترکیه و چین هستند.
وی مطرح کرد: هرگونه اقدام خصمانه قبل از اینکه بر روی ایران تاثیرات منفی بخواهد ایجاد کند، بر روی اروپا که بسیار شکننده است و متعاقبات شدید تر و فوری تری خواهد داشت. چرا که بازار اروپا را از دریافت نفت ایران جدا خواهد کرد و به این ترتیب اثر روانی این شوک در وضعیت بحرانن اقتصادی اجتماعی در اروپا به مراتب شدیدتر خواهد بود.
تظاهرات در جمهوری چک، ایتالیا، پاریس، لندن و وین بر ضد سیاست های ناتو
این کارشناس مسائل بین الملل به تظاهرات در جمهوری چک، ایتالیا، پاریس، لندن و وین بر ضد افزایش قیمتها و بر ضد سیاست های ناتو و اتحادیه اروپا در قبال جنگ اوکراین اشاره کرد و گفت: در ایتالیا معترضان به وزیر خارجه ایتالیا حمله ور شدند و اگر بخاطر بادیگاردهای ایشان نبود شاید ایشان مورد هتک حرمت بیشتری قرار می گرفت.
خوش چشم با بیان اینکه در اواخر تابستان هستیم و حتی شروع این اعتراضات از زمان کنونی انتظار نمیرفت و توقع این بود که اینگونه اعتراضات از اواخر مهر شود، ادامه داد: اینکه این اعتراضات از یک ماه جلوتر شروع شده حاکی از وضعیت وخیم اقتصادی مردم در اروپا است و قطعاً این به عنوان یکی از چند اهرم فشار ایران بر روی طرف مقابل هر روز وزن بیشتری پیدا خواهد کرد.
اثرات مهلک عبور طرف اروپایی و آمریکایی از خطوط قرمز، در امنیت و اقتصاد نیمکره غربی
وی اضافه کرد: قطعاً طرف اروپایی و آمریکایی به خوبی آگاه هستند که هرگونه اقدامی اگر از خطوط قرمز رد شود چه اثرات مهلکی در وضعیت امنیتی و اقتصادی نیمکره غربی خواهد گذاشت.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان اظهار داشت: تا زمانی که طرف مقابل امتیازات ما را ندهند توافقی را امضا نخواهیم کرد و این قاعده بازی است و این ایران به خوبی قواعد این بازی را می داند./فارس