بین المللی

آمریکا: دیپلماسی غیر مستقیم با ایران در جریان است

خبرمهم: جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه ۲۲ اسفند گفته است، ایالات متحده دیپلماسی غیر مستقیم با ایران را از طریق کانال اروپایی‌ها و از کانال‌های دیگر برای احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام آغاز کرده است.

به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، جیک سالیوان در گفت‌وگو به خبرنگاران اظهار داشت، دیپلماسی در قبال ایران در جریان است، (البته) فعلا نه به صورت مستقیم.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید تصریح کرد: ارتباطاتی از طریق اروپایی‌ها و از طریق دیگران وجود دارد که ما را قادر می‌سازد برای ایرانیان توضیح دهیم که در مورد پایبندی در برابر پایبندی چه موضعی داریم و می‌توانیم موضع آنها را بشنویم.

مقام‌های دولت جو بایدن طی هفته‌های اخیر تاکید کرده‌اند که واشینگتن جهت ترغیب و تشویق ایران برای حضور در مذاکره درباره احیای برجام مشوق‌های یک‌جانبه‌ای ارائه نخواهد کرد.

به گزارش رویترز، با این حال دولت بایدن احتمالا برداشتن گام‌های متقابل ایران و آمریکا یا آنچه را که «پایبندی در برابر پایبندی» می‌نامد، برای احیای برجام در نظر دارد.

جیک سالیوان در ادامه گفته است، ما در این مرحله منتظر شنیدن (مواضع) بیشتر ایرانی‌ها هستیم که چگونه می‌خواهند اقدام کنند.

وی اضافه کرد، این کار آسانی نخواهد بود٬ اما ما معتقدیم که اکنون در یک فرایند دیپلماتیک قرار داریم که می‌توانیم پیش برویم و در نهایت به هدف خود که جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، برسیم و این کار را از طریق دیپلماسی انجام می‌دهیم.

دولت جو بایدن پیش از این به پیشنهاد اتحادیه اروپا برای حضور در نشستی با نمایندگان ایران اعلام آمادگی کرده بود. اما ایران رسما اعلام کرد که در این اجلاس شرکت نمی‌کند، مگر این‌که ابتدا آمریکا تضمین دهد که بعد از اجلاس، بخشی از تحریم‌ها علیه ایران را لغو می‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم روز گذشته گفته بود که واشینگتن آماده است در جریان حضور در مذاکرات٬ طرح برداشتن گام‌های از سوی دو طرف به سمت اجرای تعهدات را بررسی کند.

ند پرایس تاکید کرده بود، تنها و تنها در صورتی که تهران به میز مذاکره بیاید، آنگاه ما در موقعیتی خواهیم بود، آماده خواهیم بود درباره طرح‌هایی رایزنی کنیم که می‌تواند دو طرف را به سمت مسیر پایبندی دوجانبه به برجام سوق دهد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا که از منتقدان توافق هسته‌ای با ایران بود، در اردیبهشت ۹۷ خروج ایالات متحده از این توافق هسته‌ای را اعلام کرد. دولت دونالد ترامپ٬ در چارچوب راهبرد «فشار حداکثری» برای وادار کردن ایران به حضور در مذاکره برای یک توافق فراگیر، تحریم‌های گسترده و شدیدی علیه ایران وضع کرد.

ایران نیز در واکنش به این اقدام آمریکا عدول از تعهدات هسته‌ای خود را از سال ۱۳۹۸ آغاز کرد و در ماه‌های اخیر عدول از تعهدات خود در چارچوب توافق برجام را تشدید کرده است.

پاسخ حمله به الاسد

در ادامه این کنفرانس خبری خبرنگاری با اشاره به اظهارات مایک پومپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا پرسید آیا دولت جو بایدن در خصوص پاسخ به حملات به پایگاه الاسد ضعف نشان نداده است.

جیک سالیوان در پاسخ به این پرسش گفت: اگر شما به الگوی حملاتی که در طی سا‌ل‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ علیه نیروها و تاسیسات آمریکایی (در عراق) انجام شد، نگاه کنید، یعنی از نظر تعداد حملات و چه نوع خسارتی را به بار آوردند، آنگاه مطمئن نیستم که وزیر سابق در موقعیتی قرار داشته باشد که در خصوص چگونگی پاسخ دادن به این حملات به ما توصیه‌ای بکند.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید اضافه کرد، ایالات متحده حق حفاظت از پرسنل و امکانات خود را برای خود محفوظ می‌دارد. زمان و مکان (چنین پاسخی) را خودمان انتخاب خواهیم کرد و تدابیر لازم را برای جلوگیری از حملات بعدی و تحمیل هزینه به کسانی که به ما حمله می‌کنند ، انجام خواهیم داد.

جیک سالیوان همچنین تصریح کرد، اما من قصد ندارم مشت خود را در مورد عملیات خاصی که ممکن است در روزها یا هفته‌های آینده انجام دهیم ، باز کنم.

پایگاه عین‌الاسد در عراق که میزبان نیروهای آمریکایی در این کشور است روز چهارشنبه ۱۳ اسفند با ۱۰ راکت کاتیوشا هدف قرار گرفت. در این حمله به نیروهای نظامی آمریکایی در این پایگاه آسیبی وارد نشد، اما در جریان این حمله، یک پیمانکار آمریکایی بر اثر ایست قلبی درگذشت.

با بالا گرفتن تنش بین ایران و دولت جدید آمریکا بر سر برجام، پایگاه‌های میزبان نیروهای آمریکا طی هفته‌های گذشته هدف حملات راکتی قرار گرفته است.

در حمله‌ای که در شامگاه ۲۷ بهمن رخ داد، شلیک سه راکت به اطراف فرودگاه بین‌المللی اربیل در نزدیکی محل استقرار نیروهای آمریکایی در شمال عراق دست‌کم هشت مجروح و یک کشته بر جای گذاشت.

در واکنش به این حمله، آمریکا هشتم اسفند مواضع شبه نظامیان مورد حمایت ایران را در شرق سوریه هدف قرار داد.

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، هم در این زمینه گفته بود که پیام حمله به مواضع شبه نظامیان مورد حمایت ایران این است که اقدامات این کشور بدون پاسخ نخواهد ماند.

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا