بین المللی

پاسخ به یک کلیشه درباره ایران و آمریکا

خبرمهم: آمدن جو بایدن به جای ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ هم ممکن نیست منجر به تغییرات مهمی در فضای ایران و آمریکا شود. تنها چیزی که ممکن است با برنده‌شدن بایدن در فضای روابط ایران و آمریکا تغییراتی ایجاد کند، بازگشت ایالات متحده به برجام است.

به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم،  «۶۰ روز دیگر به انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده باقی مانده و بسیاری در ایران معتقدند این انتخابات و نتیجه‌اش تأثیر فراوانی بر سپهر سیاسی ایران دارد. این یک باور قدیمی است که بسیاری از سیاسیون ایرانی و فعالان حوزه سیاست در ایران معتقدند این انتخابات بر مناسبات سیاسی ایران تأثیرگذار خواهد بود اما با گذشت چندین و چند سال از ایجاد این باور و همچنین تأثیر و تأثرهایی که ایران و آمریکا بر هم داشته‌اند این موضوع تا چه میزان درست است و اساسا آیا انتخابات ۲۰۲۰ ایالات متحده آمریکا تأثیری بر فضای سیاسی ایران می‌گذارد که از قضا یک انتخابات ریاست‌جمهوری را در کمتر از یک سال دیگر در پیش دارد یا تغییر چندانی در وضعیت ایران پیش نمی‌آید؟

به نظرم اگر قرار بر این باشد که بابت رئیس‌جمهور ایالات متحده نگرانی وجود داشته باشد، این مسئله بیشتر از این که به رئیس‌جمهور بعدی آمریکا مربوط باشد، به رئیس‌جمهور فعلی ایران مرتبط است. به‌ هر حال همه می‌دانیم که ترامپ شخصیت چندان متعارفی ندارد و واکنش‌های مبهمی دارد. حتی ممکن است در آخرین روزهای حضورش در مقام ریاست‌جمهوری ایالات متحده آمریکا دست به اقدامی عجیب و نامتعارف بزند تا به مدد چنین حرکات هیجانی‌ای برای خودش رأی کسب کند و بتواند رقابت انتخاباتی را با پیروزی پشت سر بگذارد. من فکر می‌کنم بیشترین چیز در تحولات سیاسی آمریکا که ممکن است بر زندگی ما در ایران مؤثر باشد، همین اقدامات رئیس‌جمهور فعلی آمریکا باشد تا هر چیز دیگری. وگرنه ما به خوبی می‌دانیم که با توجه به مناسبات داخلی در ایران، رئیس‌جمهور آمریکا هر کسی که باشد مذاکره‌ای با ایران صورت نخواهد گرفت. همچنین در طرف مقابل هم می‌دانیم که یکی از مهم‌ترین خواسته‌های سیاسی در آمریکا ایجاد همراهی در مسئله اسرائیل است که از سوی ایران هیچ نرمشی در این زمینه رخ نخواهد داد. از این رو به نظر نمی‌آید هر رئیس‌جمهوری در ایالات متحده در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ پیروز شود تغییری در مسائل اصلی و مهم محل چالش ایران و آمریکا ایجاد شود.

فراموش نکنیم که تحریم‌های جدی علیه ایران را که با تحریم‌های بانکی شروع شد و بعد دامنه وسیع‌تری از فضای اقتصادی ایران را در بر گرفت و روابط بازرگانی ایران با سراسر دنیا را تحت تأثیر قرار داد در زمان آقای اوباما تصویب و اجرا شد. یعنی حتی امضای برجام هم در زمان اوباما منجر به بهبود روابط ایران نشد و چه تحریم‌هایی که از سوی آمریکا علیه ایران اجرایی شد و چه تصمیم‌هایی که در ایران علیه ایالات متحده گرفته شد و حتی ورود کالاهای آمریکایی به ایران ممنوع شد. آن چه ترامپ انجام داد تنها تشدید تحریم‌هایی بود که در زمان اوباما صورت گرفته بود؛ بنابراین آمدن جو بایدن به جای ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ هم ممکن نیست منجر به تغییرات مهمی در فضای ایران و آمریکا شود. تنها چیزی که ممکن است با برنده‌شدن بایدن در فضای روابط ایران و آمریکا تغییراتی ایجاد کند، بازگشت ایالات متحده به برجام است. بازگشت به برجام ممکن است منجر به مذاکراتی در همان سطح شود، ولی از آنجایی که یک بار تجربه‌اش را داریم، می‌دانیم که مذاکرات و تحولات از سطح برجام که پیش‌تر تجربه کرده بودیم بالاتر نمی‌رود.»/شرق

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا