به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، دونالد ترامپ، رییسجمهور ایالات متحده مرد سیاست نیست؛ این خلاصه همه آن چیزی است که این روزها مسوولان سابق دولت امریکا بر آن تاکید دارند و با اشاره به آن به مردم میگویند انتخاب مجدد دونالد ترامپ «خطری برای امنیت ملی امریکا» است. در گزارشی که اخیرا از سوی سیانان منتشر شده ترامپ در بیش از ۱۰۰ تماس تلفنی با رهبران جهان، به دلیل ناآمادگی برای ورود به بحثهای جدی و گفتوگو پیرامون مسائل حساس دوجانبه، رفتارهایی «عجیب و غیرمعمول» از خود نشان داده که همین موضوع سبب شده تا برخی متحدان امریکا و همچنین مقامات ارشد کاخ سفید احساس خطر کنند. بنا بر گفتههای وزرای سابق امور خارجه و دفاع کابینه ترامپ و همچنین دو مشاور امنیت ملی اسبق او، رییسجمهور امریکا زمانی که در برابر رهبران کاریزماتیک نظیر ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه یا رجب طیب اردوغان رییسجمهور ترکیه قرار میگرفت، مضطرب میشد و این موضوع از سوی طرف مقابل مورد استفاده قرار میگرفت. این موضوع در برخوردهای ترامپ با رهبران کشورهای متحد با امریکا بسیار متفاوت بوده و رییسجمهور امریکا در طول تماس با آنها میکوشید ضعف خود را با رفتارهای «آزاردهنده» و «قلدری» بپوشاند. برخورد بسیار بد رییسجمهور امریکا با صدراعظم آلمان در روزهای اخیر سبب شده تا بار دیگر این موضوع مورد توجه قرار گیرد. به نوشته بیزنس اینسایدر، در تماس اخیر ترامپ و مرکل، رییسجمهور امریکا به اندازهای با صدراعظم آلمان بد صحبت کرده که دیپلماتهای آلمانی ترجیح دادند این مکالمه را مخفی نگه دارند و چیزی از محتوای آن به رسانهها نگویند. یک منبع آگاه در این باره میگوید طی این مکالمه ترامپ بارها با رفتاری «سادیستیک» درصدد آزار مرکل برآمده، صدراعظم آلمان را «احمق» خطاب کرده و به او گفته است که از سوی روسها کنترل میشود. این منبع آگاه میافزاید: «ترامپ با کسانی که باید سخت و قاطع برخورد کند از موضع ضعف رفتار میکند و با کسانی که باید خوب باشد، از موضع قدرت ظاهر میشود».
یک دیپلمات آلمانی در این باره به سیانان میگوید که به دلیل رفتارهای ترامپ در گفتوگوهایی که با مرکل داشته، تعداد اعضای تیم نظارت بر این تماسها بهشدت کاهش یافته و تنها تعدادی محدود برای این منظور باقی ماندهاند. به گفته این دیپلمات مساله این است که تماسهای رییسجمهور امریکا با صدراعظم آلمان «بسیار دردسرساز» بوده و آگاهی رسانهها از محتوای کامل تماس میتوانست روابط دو کشور را با مشکلاتی جدی روبهرو کند. آن طور که این مقام آلمانی روایت میکند، مکالمات بین مرکل و ترامپ «چنان غیرمعمول» بودند که اقدامات دیگری هم برای مخفی نگهداشتن آنها اتخاذ شده است. برخلاف ترامپ اما واکنش مرکل کاملا خونسردانه بوده است. یک منبع آگاه دیگر از مکالمه ترامپ و مرکل میگوید که صدراعظم آلمان در پاسخ به توهینهای دونالد ترامپ رفتاری کاملا خونسرد از خود نشان داده و بدون توجه به اظهارات او، تلاش کرده تا ادامه صحبتهای خود را مطرح کند. این اتفاق در حالی رخ داده است که در روزهای گذشته وزیر خارجه آلمان عنوان کرده بود که احتمال بازگشت روابط دو کشور به شرایط گذشته (دوره اوباما) حتی در صورت تغییر رییسجمهور امریکا نیز ضعیف است. به نوشته پایگاه اینترنتی شبکه «راشا تودی»، ماس در مصاحبهای گفت: «هرکس باور دارد که روابط بین دو سوی اقیانوس اطلس با روی کار آمدن یک رییسجمهور دموکرات به حالت سابق بازمیگردد، تغییرات ساختاری را دستکم گرفته است». او تاکید کرد: حتی اگر رییسجمهور کنونی امریکا دیگر بر سر کار نباشد، هرگز روابط برلین و واشنگتن مانند سابق نخواهد بود. با این وجود وزیر امور خارجه آلمان گفت: برلین در حال حاضر آمادگی این را ندارد که اتحاد دیرپای خود با واشنگتن را کاملا کنار بگذارد. آلمان و امریکا علاوه بر اختلافنظرهای جدی در حوزه سیاست خارجی، بر سر تامین مالی ناتو نیز به اختلاف خوردهاند. ترامپ میگوید: آلمانها باید دستکم دو درصد از سهم تولید ناخالص داخلی خود را به تامین بودجه ناتو اختصاص دهند، اما این درخواست از سوی دولت آلمان، «غیرقابل پذیرش» اعلام شده است. رییسجمهور امریکا در واکنش به مخالفت آلمان با اختصاص دو درصد از سهم تولید ناخالص داخلی خود را به تامین بودجه ناتو اعلام کرده است که حدود ۳۵ هزار نظامی امریکایی را از این کشور خارج خواهد کرد.
واکنش کاخ سفید
انتشار جزییات مکالمات رییسجمهور امریکا با صدراعظم آلمان با واکنش فوری کاخ سفید روبهرو شد. سارا متیو، سخنگوی رسانهای کاخ سفید با صدور بیانیهای در پاسخ به گزارش بیزنس اینسایدر و سیانان نوشت: «رییسجمهور ترامپ یک مذاکرهکننده در کلاس جهانی است که تاکنون در مذاکرات موفقیتهای زیادی را در راستای پیشبرد اهداف امریکا در جهان کسب کرده است». او افزود: «از مذاکرات فاز اول توافق تجاری با چین تا مذاکره با سران دیگر کشورهای عضو ناتو برای همکاری در راستای نابودش داعش، رییسجمهور نشان داد که یک مذاکرهکننده ماهر برای پیشبرد منافع استراتژیک ایالات متحده است». هر چند موارد مطرح شده در بیانیه سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید را نمیتوان تایید یا تکذیب گزارش دانست اما باید توجه کرد که اولینبار نیست چنین رفتاری از سوی ترامپ به رسانهها درز کرده و رییسجمهور امریکا سابقه خوبی در این زمینه ندارد.
سابقه بد آقای رییسجمهور
پیشتر نیز دونالد ترامپ برخوردی مشابه با یکی دیگر از رهبران زن جهان داشت. او در دوره نخستوزیری «ترزا می»، نخستوزیر وقت بریتانیا را «احمق» خطاب کرده بود و به نوشته رسانهها در تمام طول مکالمه تلاش داشت او را تحقیر کند. دو مقام آگاه که تعداد زیادی از مکالمات ترامپ را بررسی کردهاند، میگویند رفتار ترامپ در طول مکالمات شبیه رفتاری است که او در جلسات توجیهی مقابله با ویروس کرونا از خود نشان میدهد: «رفتاری غیررسمی، اظهارنظرهای دور از واقعیت، بیان فانتزیهای شخصی به عنوان حقیقت و استناد به اظهارات کارشناسان فاکسنیوز و خبرهای بیپایه اساس در شبکههای اجتماعی». این منابع میگویند: علاوه بر آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و ترزا می، نخستوزیر پیشین انگلیس، رییسجمهور امریکا با امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود نیز برخورد بدی داشته و بهطور مداوم در مکالمههای تلفنی در پی تحقیر رییسجمهور فرانسه برمیآمده است. این رفتارها در مکالمات ترامپ با دیگر رهبران جهان از جمله جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا و اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا نیز تکرار شده است. مقامات سابق دولت ترامپ نظیر رکس تیلرسون وزیر سابق امور خارجه، جیمز متیس وزیر سابق دفاع، جان بولتون و مک مستر مشاوران سابق امنیت ملی و همچنین جان اف کلی رییس سابق کارکنان کاخ سفید معتقدند این برخوردها به «اعتبار» امریکا در مجامع بینالمللی آسیب میزند و منافع ملی امریکا را تحت تاثیر قرار خواهد داد. آنها خواهان این هستند که رایدهندگان امریکایی با در نظر گرفتن این موضوع، در خصوص رای خود در انتخابات نوامبر تصمیمگیری کنند./اعتماد