بایدن هم به دنبال محدودیت موشکی ایران است
به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، انتخابات آمریکا، باعث شده برخی اعضای ارشد حزب دموکرات درخصوص مسائل و دغدغه های جاری در حوزه سیاست خارجی آمریکا، مواضع صریح تری را بیان کنند. این قاعده در خصوص برجام نیز صادق است. مشاوران جو بایدن، نامزد حزب دموکرات در مواضع انتخاباتی خود تصریح کرده اند در صورت پیروزی در ماه نوامبر، قصد ندارند به سادگی توافق هسته ای با ایران را احیا کنند. در این خصوص با پل پیلار، استاد دانشگاه جورج تاون و عضو شورای اطلاعات ملی آمریکا گفت وگویی کرده ایم.
آنتونی بلینکن، مشاور ارشد جو بایدن، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفته است ایران باید به پایبندی کامل برجام برگردد، در غیر این صورت واضح است همه تحریم ها پابرجا خواهد ماند. آیا این سخنان همان حرف ترامپ نیست؟
خیلی زود است به آنچه اکنون مشاوران نامزدهای احتمالی می گویند، اهمیت دهیم. همچنین فکر کردن در مورد برجام و معامله جدید نامشخص به عنوان دو امکان خاص و متقابل منحصر به فرد اشتباه خواهد بود. جو بایدن اعلام کرده است به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده ، این کشور را به برجام باز می گرداند و احتمال دارد این کار را صورت دهد. اما باید دانست با ورود بایدن به کاخ سفید، ایالات متحده آمریکا چهار سال زمان ترامپ را هدر داده است؛ چهار سالی که می توانست برای بحث در مورد برجام و مذاکره درباره موضوعات پس از برجام یعنی مسائل هسته ای ایران و دیگر موارد اختلافی میان تهران و واشنگتن مفید باشد.
در واقع برای حزب دموکرات آمریکا، دغدغه هایی در ارتباط با موشک ها و سیاست های منطقه ای ایران وجود دارد. از دید بایدن اینها موضوعاتی برای بحث و مذاکره هستند. البته این به آن معنا نیست که دستیابی به تفاهم جدید در مورد مسائل هسته ای، در گروی توافق بر سر دیگر موارد مثل مسائل منطقه ای و موشکی خواهد بود.
انگلیس، فرانسه و آلمان بعد از تصویب قطعنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه ایران اعلام کردند به برجام پایبند هستند. به نظر می رسد اروپا منتظر اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری است و تا آن زمان قصد ندارد موضوع هسته ای ایران را به شورای امنیت ببرد. ارزیابی شما چیست؟
دولت های اروپایی از یک سو آگاه هستند که ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد هیچ نفعی برای آنها نخواهد داشت. از سوی دیگر، آنها قصد دارند به واشنگتن نشان دهند در پیگیری مطالبات مشترک واشنگتن و اروپا از ایران جدیت دارند.اروپا معطوف به زمان بازی می کند. مقامات اروپایی نه تنها در انتظار برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر ، بلکه در انتظار سرنگونی دولت ترامپ در واشنگتن هستند.
کشورهای اروپایی در بیانیه ای اعلام کرده اند خواهان تمدید تحریم تسلیحاتی ایران تا سال ۲۰۲۳ هستند. آیا روسیه و چین با این موضوع موافقت خواهند کرد؟
اروئایی ها در تلاشند تحریم تسلیحاتی را فراتر از ماه اکتبر امسال(زمان مقرر در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت برای لغو تحریم های تسلیحاتی ایران) تمدید کنند. در این میان، تضمینی وجود ندارد که روسیه و چین و حتی برخی اعضای غیردائمی شورای امنیت با این ایده همراه باشند.
ایران در واکنش به قطعنامه آژانس اعلام کرده این قطعنامه سیاسی و غیرفنی است.ارزیابی شما چیست؟
زمانی که پرونده ابعاد نظامی احتمالی در ارتباط با برنامه هسته ای گذشته ایران (در جریان انعقاد برجام) بسته شده ، چگونه است که اسرائیل بارها به آژانس در خصوص بازکردن این پرونده فشار می آورد؟ این سوال منطقی و مهمی است که مقامات ایرانی از آژانس و شورای حکام می پرسند. این در حالی است که اساسا اسرائیل به معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای نیز نپیوسته است. باید این حقیقت را پذیرفت پایبندی ایران به پروتکل الحاقی جزو شرایط برجام بود و با خروج ایالات متحده آمریکا از این توافق، تعجب آور نیست که ایران از این پروتکل خارج شود.
پل پیلار کیست؟
آر. پیلار استاد دانشگاه و عضو سابق آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) است که ۲۸ سال در این سازمان مشغول به فعالیت بوده و مدتی نیز رئیس بخش تحلیل عملیات سازمان سیا بوده است. وی اکنون عضو ارشد غیرمقیم مرکز مطالعات امنیتی دانشگاه جورج تاون و همچنین محقق مرکز اطلاعات و امنیت قرن ۲۱ در موسسه بروکینگز محسوب می شود. او اخیرا مقالاتی را در نشریه نشنال اینترست منتشر می کند.یکی از موضوعاتی که پل پیلار را در جامعه آمریکا(به خصوص طی روزهای اخیر) مشهور کرده است، پیش بینی اولیه وی در خصوص جدایی قطعی بولتون از کابینه ترامپ و تقابل شدید میان رئیس جمهور آمریکا و مشاور امنیت ملی سابق این کشور بوده است.
بازخوانی جلسه استماع کنگره آمریکا در خصوص ایران
در ۱۴ نوامبر سال ۲۰۰۷ میلادی و در دوران ریاست جمهوری جورج واکر بوش، کنگره آمریکا جلسه استماعی را در خصوص بررسی ابعاد احتمالی تقابل ایران و آمریکا (در سطح نظآمی و منطقه ای) برگزار کرد. سرهنگ ساموئل گاردینر عضو بازنشسته نیروی هوایی آمریکا، لارنس ویلکرسون سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا و پل پیلار، افسر سابق سازمان سیا در این جلسه به سخنرانی پرداخته و ایده های خود را با نمایندگان کنگره در میان گذاشتند.
پس از جلسه ای نسبتا طولانی مدت در کپیتال هیل(مقر کنگره آمریکا) ، بیشتر نمایندگان و سخنرانان به این نتیجه مشترک رسیدند که تقابل نظامی با ایران، هزینه های بسیار سنگینی برای ایالات متحده در منطقه و جهان به همراه خواهد داشت. تصویر فوق، سه سخنران نامبرده را در یک قاب (قبل از آغاز جلسه استماع کنگره) نشان می دهد./شرق