دور باطل بنزین

خبرهای فوری: بنزین، هم سهمیه‌بندی شد و هم گران. طبیعتا مردم با سهمیه‌بندی و گرانی بنزین مخالف بودند و خاطره خوشی هم از یارانه نقدی ندارند که حالا بخواهند به هوای گرانی بنزین، دلشان را به سبد حمایت معیشتی جدید دولت خوش کنند.

به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرهای فوری، پس معترض شدند. زمانی که بنزین سهمیه‌بندی شد، قرار بود به مرور زمان، اختلاف قیمتی بین بنزین آزاد و سهمیه‌ای برداشته شود و با گذر از این دوره انتقال نیازی به کارت سوخت نباشد، اما آنقدر مسئولان، کار امروز را به فردا موکول کردند که حاصلش شد نزدیک به چهار سال ثابت ماندن قیمت بنزین و بعد که بنزین گران شد، موجب ناراحتی مردم شد.
حالا که بنزین گران شده سوال از مسئولان این است: برای آینده چه فکری دارید؟ با سهمیه‌بندی مجدد بنزین، دوباره مسیر اصلاح قیمت بنزین مسدود شد؟
هرچند با تجربه آبان امسال، دیگر بعید است این دولت و دولت بعدی، به این راحتی مسئولیت افزایش مجدد قیمت بنزین، چه از نوع آزاد و چه از نوع سهمیه‌ای را قبول کنند. به نظر می‌رسد مسئولان در مورد بنزین به دور باطلی گرفتار شده‌اند که بیش از یک دهه است هرچقدر جلو می‌روند در واقع درجا زده اند و تا زمانی که دولت از قیمت گذاری بنزین و دخالت‌هایی همچون سهمیه‌بندی و دونرخی کردن دست برندارد، اوضاع به همین منوال پیش می‌رود و این دور باطل ادامه خواهد داشت. دوباره، دیر یا زود مسئولان باید قیمت بنزین را افزایش دهند و دوباره گرفتار پیامدهایی شوند که این بار برایشان مشکل‌ساز شد و باز هم مشکل ساز خواهد شد. پس چاره‌کار دوری از تصمیمات مقطعی و اجرای شجاعانه برنامه‌های درازمدت است.
راهکار اساسی، اقناع مردم است. کاری که نه تنها در حوزه سهمیه‌بندی بنزین در این دوره انجام نشد بلکه اصولا مسئولان لزومی‌به انجام آن در هیچ حوزه‌ای احساس نمی‌کنند. گویا اقناع سازی، هیچ ضرورتی نزد مسئولان ندارد و خودشان باید تصمیم بگیرند و همه هم موظف باشند اجرا کنند. در همین مورد می‌شد مردم را – با وجود کاهش اعتماد عمومی‌نسبت به مسئولان در دو سال اخیر- تا حدی اقناع کرد. می‌شد با مردم شفاف سخن گفت و می‌شد تا حدی زمینه‌های آسیب‌های اجتماعی را کاهش داد. اما کسی به فکر اقناع سازی نبود و غافلگیری جای اقناع را گرفت. مردم باید بدون هیچ اطلاعی، در عمل انجام شده قرار می‌گرفتند و اتفاقا همین موضوع شاید بیش از اصل گرانی بنزین برای مردم غیرقابل قبول بود. چون احساس کردند مطیع اوامری هستند که اتفاقا به نفعشان هم نیست.
از سوی دیگر زمینه‌های اجرای طرح هم فراهم نشده بود. حمل و نقل عمومی‌ما در کلان‌شهرها که در صورت تقویت، می‌تواند موجب کاهش تقاضا برای استفاده از خودروهای شخصی و به تبع آن کاهش مصرف بنزین شود، سالهاست درجا می‌زند. شش سال از استقرار دولت روحانی گذشته اما در این مدت شش سال، به گفته رییس شورای شهر تهران حتی یک دستگاه اتوبوس از سوی دولت تحویل شرکت واحد نشده! ایستگاههای جدید مترو راه اندازی شده اما تعداد واگن‌ها آنقدر محدود است که ازدحام در ساعات پر رفت و آمد، امان مردم را بریده است و مترو و اتوبوس، ظرفیت کافی برای پاسخ به نیاز مردم را ندارند. در واقع یک بخش از
اقناع سازی مردم به منظور آماده کردن افکار عمومی‌برای گرانی بنزین، صداقت با مردم از جنبه تبلیغاتی و اطلاع رسانی بود. بخش دیگر آن، اقدامات عملیاتی بود که در این چند سال کلیه مسئولان، آن را پشت گوش انداختند و محض رضای خدا یک قدم برنداشتند تا مردم به چشم خود ببینند زمینه افزایش قیمت بنزین فراهم شده و دعوت از مردم برای استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، یک دعوت خشک و خالی نیست!
حالا که هیچ کدام از این اقدامات، از اقناع‌سازی تا زمینه‌سازی انجام نشده و مسئولان هم در همان مسیر دونرخی کردن بنزین گام گذاشته اند، باید باز هم در انتظار بروز شوک‌های دیگری باشیم. مسئولان کاری کرده‌اند که هر بار افزایش قیمت بنزین، حتی اگر چند سال دیگر هم طول بکشد، پیامدهایی خواهد داشت که هزینه‌زا و تنش‌آفرین خواهد بود؛ فقط به این دلیل که به جای حل ساختاری موضوع بنزین و یارانه، به فکر اقدامات مقطعی و گذرا هستند. /آفتاب یزد

خروج از نسخه موبایل