حق آبه هیرمند تحویل داده شد
خبرمهم: معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: امیدوار هستیم با مذاکرات اخیری که در تهران با نمایندگان دولت افعانستان داشتیم، حاکمان این کشور پایبندی خود را به معاهده ۱۳۵۱ هیرمند، نه در گفتار، بلکه در عمل به اثبات برسانند و حقابه ایران را تأمین کنند.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: امیدوار هستیم با مذاکرات اخیری که در تهران با نمایندگان دولت افعانستان داشتیم، حاکمان این کشور پایبندی خود را به معاهده ۱۳۵۱ هیرمند، نه در گفتار، بلکه در عمل به اثبات برسانند و حقابه ایران را تأمین کنند.
به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، و به نقل از شرکت مدیریت منابع آب ایران، محمد جوانبخت با اشاره به برگزاری بیست و پنجمین اجلاس کمیته مشترک کمیساران آب هیرمند طی روزهای بیستوپنجم تا بیستوهفتم خردادماه امسال در تهران، از پیگیری جدی وزارت نیرو برای تحویل حقابه ایران بر اساس معاهده ۱۳۵۱ هیرمند خبر داد.
وی با تاکید بر پایبندی جمهوری اسلامی ایران به معاهدات بین المللی تصریح کرد: امیدواریم هیأت افغان پیام صریح جمهوری اسلامی ایران را مبنی بر لزوم پایبندی به معاهده ۱۳۵۱ میان دو کشور به حاکمان خود برساند و نسبت به عملیاتی کردن آن اقدام کند.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه در سال آبی جاری کمتر از چهار میلیون مترمکعب آب از حقابه ۸۲۰ میلیون متر مکعبی مندرج در معاهده هیرمند وارد ایران شده است، خاطرنشان کرد: در اجلاس برگزار شده به مدت سه روز، هیأت ایرانی درخواست کرد برای تدقیق آمار و ارقام ارائه شده از سوی طرف افغان در خصوص وضعیت سال آبی جاری و میزان حقابه کشورمان، از ایستگاه اندازهگیری بالا دست سد کجکی بر اساس ساز و کار پیشبینی شده در معاهده ۱۳۵۱، بازدید کند که این امکان تاکنون در اختیار ما قرار داده نشده است.
جوانبخت تصریح کرد: مشکل تأمین حقابه ایران از فروردینماه سال گذشته که سد انحرافی کمالخان در ۷۰ کیلومتری مرز جمهوری اسلامی ایران بر روی بستر اصلی رودخانه هیرمند در ولایت نیمروز به بهرهبرداری رسیده، شدت گرفته است.
وی ادامه داد: طرف افغان حدود ۹۵۰ میلیون متر مکعب جریان آب رود هیرمند را که در صورت نبودن سد کمالخان به صورت طبیعی و تاریخی به سمت هامونها و منطقه سیستان جریان مییافت و حقابه شرب و کشاورزی منطقه سیستان نیز از آن تأمین میشد، به سمت شورهزار گودرزه منحرف و آن را به شورابه تبدیل کرده است که مورد اعتراض ما قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: این اقدام طرف افغان باعث محرومیت ایران از دریافت حقابه قانونی خود و همچنین خشک شدن تالابهای بین المللی هامون و بروز تبعات منفی اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شدید در منطقه شده است.
جوانبخت با ابراز امیدواری نسبت به اجرای کامل تعهدات قانونی طرف افغان، اظهار کرد: با توجه به روابط دوستانه دو کشور ایران و افغانستان و حمایتها و کمکهای همهجانبه دولت و ملت ایران از همسایه افغان، انتظار داریم طرف افغان با ابلاغ پیام جلسه به مسئولان بالاتر، اقدام لازم را برای تحویل حقابه قانونی ایران در هیرمند، انجام دهد./ایمنا