به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، آمریکا و ایران در اواسط ژوئن ششمین دور مذاکرات غیرمستقیم برای احیای توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ را آغاز کردند که دونالد ترامپ، رییس جمهور وقت آمریکا در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شده بود. ترامپ تحریمها علیه صنعت انرژی ایران را دوباره وضع کرد که باعث متاثر شدن صادرات و تولید نفت ایران شد.
طبق اعلام شرکتهای مونیتورینگ و مشاوره، در اقدامی به منظور کاهش شکاف میان تولید و صادرات، شرکت ملی نفت ایران از مخازن خشکی و شناور که حاوی حداکثر ۲۰۰ میلیون بشکه نفت هستند، استفاده میکند. این امر اجازه خواهد داد ایران یک میلیون بشکه در روز بیشتر معادل یک درصد از عرضه جهانی، به مدت بیش از شش ماه نفت صادر کند.
ایمان ناصری، مدیرکل منطقه خاورمیانه شرکت مشاوره انرژی FGE در این باره به رویترز گفت: ایران از حدود ۶۰ میلیون ذخایر نفت که ۳۰ تا ۳۵ میلیون بشکه آن در دو سال گذشته ایجاد شده است، در مدت چند ماه پس از رفع تحریمها استفاده خواهد کرد.
افزایش یک میلیون بشکه در روز صادرات نفت ایران، قیمتهای جهانی نفت را تحت فشار قرار خواهد داد اما بانک سرمایه گذاری آمریکایی گلدمن ساکس ماه میلادی گذشته پیش بینی کرد بازار جهانی نفت نسبتا سریع می تواند عرضه بیشتر از سوی ایران را جذب کند.
تقاضا برای سوخت با بهبود فعالیت اقتصادی جهانی از تبعات همه گیری کووید ۱۹ رشد کرده و تولیدکنندگان اوپک و متحدانشان درباره افزایش عرضه به بازار به منظور اجتناب از شوک ناشی از بازگشت نفت ایران محتاط مانده اند.
فلوریان تالر، مدیرعامل و هم موسس شرکت مشاوره اویل ایکس در این باره گفت: از نقطه نظر کلان، بازگشت نفت ایران به بازار نبایستی نیات اوپک پلاس برای افزایش تدریجی تولید را تا زمانی که احیای تقاضا در آمریکا و اروپا ادامه دارد، تغییر دهد.
آماده سازی برای ازسرگیری صادرات نفت
طبق آمار شرکت اطلاعاتی کپلر، ایران حجم نفتی که در نفتکشها نگهداری میکند را در ماههای اخیر افزایش داده است که ممکن است آماده سازی برای ازسرگیری صادرات باشد. برخی از این نفتکشها در آسیا هستند که از نظر تاریخی بزرگترین بازار نفت ایران است.
همایون فلک شاهی، تحلیلگر ارشد کپلر گفت: برآورد می کنیم حدود ۷۸ میلیون بشکه نفت و میعانات ایران در دریا نگهداری می شود که در مقایسه با ۴۱ میلیون بشکه در مدت مشابه سال گذشته افزایش نشان می دهد. بسیاری از این نفتکشها در حال حاضر نزدیک بازارهای شرق آسیا قرار دارند.
دو منبع کشتیرانی گفتند نفتکشهای حامل هشت میلیون بشکه نفت ایران شامل میعانات در آبهای خارج از سواحل سنگاپور حضور دارند تا در صورت نیاز انتقال نفت انجام گیرد.
یک معامله گر ارشد چینی گفت: ایران صادرات نفت به چین را در ماههای آوریل و مه کاهش داد و باعث شد نفت بیشتری ذخیره شود و شاید هدف از این اقدام فروش به قیمت بالاتر پس از رفع تحریمها بوده است.
طبق برآورد شرکتهای مشاوره انرژی ذخایر FGE، آی اچ اس مارکیت و اویل ایکس، ذخایر شناور نفت ایران بین ۵۰ تا ۶۰ میلیون بشکه است.
شرکتهای FGE و اویل ایکس اعلام کرده اند که عمده ذخایر شناور ایران میعانات است که خوراک مورد علاقه کارخانه های پتروشیمی در چین، کره جنوبی و امارات متحده عربی است.
طبق گزارش FGE، ایران حدود ۱۲۰ میلیون بشکه نفت و میعانات در مخازن خشکی دارد که تقریبا یک سوم آن در تاسیسات نگهداری خارجی است.
دو منبع بازرگانی غربی اظهار کردند بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون بشکه فضای ذخیره سازی در منطقه چین برای نفت ایران اختصاص پیدا کرده است.
یک معامله گر چینی به رویترز گفت: شرکتهای چینی عمدتا خصوصی در دو سال گذشته به لیزینگ فضای ذخیره سازی در استان شرقی شاندونگ و استان لیائونینگ پرداخته اند که قطب پالایشگاههای خصوصی است. دستکم ۱۳ میلیون بشکه از این فضای ذخیره سازی به ذخیره سازی نفت ایران اختصاص پیدا کرده است.
مذاکرات ایران برای ازسرگیری فروش
واحد بازاریابی شرکت ملی نفت ایران با انتظار برای توافق در هفته ها یا ماههای آینده با مشتریان سنتی تماس گرفته است.
دستکم یک پالایشگاه اروپایی برای ازسرگیری خرید نفت ایران مذاکرات پیشرفته ای با شرکت ملی نفت ایران داشته و پالایشگاههای هندی می گویند قصد دارند خرید محموله های تک را کاهش دهند تا فضا برای خرید نفت ایران داشته باشند.
به گفته فلک شاهی، انتظار می رود شرکتهای چینی و هند و مصرف کنندگان اروپایی مانند ساراس، انی و رپسول به خرید نفت ایران علاقه نشان دهند.
مقامات ایرانی به افزایش سریع تولید خوش بین هستند و یک مقام وزارت نفت ایران اوایل ماه میلادی جاری اعلام کرد عمده تولید می تواند در مدت یک ماه احیا شود. ناظران انتظار دارند افزایش تولید ایران اندکی بیشتر زمان ببرد.
بر اساس گزارش رویترز، سارا وخشوری، رییس شرکت اس وی بی انرژی اینترنشنال در این باره گفت: ما انتظار داریم در مدت سه ماه پس از رفع تحریمها، تولید نفت ایران بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز و در مدت شش تا ۱۲ ماه بین یک تا ۱.۲ میلیون بشکه در روز احیا شود./ایسنا