اجتماعیحوادثقضایی

آتش افروزی جنگل‌ها تایید شد

به گزارش بخش حوادث سایت خبرمهم، در شرایطی که کارشناسان محیط زیست از ادامه آتش سوزی سریالی در جنگل‌های شمال و شمالی غربی کشور ابراز نگرانی می‌کنند که فرمانده ناجا بالاخره عمدی‌بودن برخی از این حریق‌ها را در جنگل‌ها و فضاهای سبز شهری تایید کرد و از شناسایی و دستگیری چندین نفر در این خصوص خبر داد. این در حالی است که در یک ماه گذشته آتش‌سوزی‌های گسترده و سریالی در استان‌های خوزستان، کهگیلویه و بویر احمد، فارس و بوستان‌های تهران باعث نابودی هزاران هکتار از جنگل‌ها و مراتع کشور شد و در این بین ضعف امکانات اطفای حریق موجب شد که دامنه آتش در هر ساعت صدها متر از اراضی سبز کشور را به خاکستر تبدیل کرد.

آتش عمدی به جان مراتع

در این بین سردار حسین اشتری، فرمانده ناجا اعلام کرد:‌ «در مورد حریق‌ها هم بخشی به‌صورت غیرعمد بوده و البته بعضی هم عمدی هم بود که در این خصوص تعدادی شناسایی و دستگیر شدند و ان‌شاالله نتایج اقدامات به مردم اعلام می‌شود». همچنین سردار حمید هداوند، جانشین رئیس پلیس پایتخت از دستگیری ۶۰ نفر به‌دلیل دست داشتن در آتش سوزی‌های اخیر در بوستان‌های چیتگر و ولایت تهران خبر داد، و در عین حال براین باور است عمدی‌بودن فعل آنها به‌دلیل غرض ورزی و اهداف خرابکارانه نبوده است.» در چند روز گذشته شایعاتی در فضای مجازی درخصوص پول گرفتن معتادان برای آتش‌زدن بوستان‌های تهران به راه افتاده است که سردار هداوند با تکذیب این موضوع افزود: «از بین معتادانی که دستگیر کرده‌ایم، هیچکدام نسبت به این موضوع اعتراف نکرده و البته هم قابل تشخیص بود که چنین موضوعی کذب است».

کمبود قوانین بازدارنده

به اعتقاد کارشناسان در سال‌های گذشته موضوع عدم مجازات قانونی و بازدارنده برای آتش افروزی عمدی و غیرعمدی در جنگل‌ها و مراتع کشور، سبب شده که بسیاری به شکل عمدی و به‌دلیل اختلافات طایفه‌ای دست به آتش زدن زمین‌های کشاورزی و مراتع کشور بزنند، کما اینکه در سال‌های گذشته چندین بار اعلام شده که برخی از دامداران به‌دلیل مخالفت منابع طبیعی با چرای دام‌ها، اقدام به آتش زدن مراتع می‌کنند؛ یا در موضوع آتش سوزی در خائیز، مسئولان اعلام کردند که اختلاف دو کشاورز، سبب آتش سوزی در این منطقه حفاظت شده، شده است. چندی پیش مقرر شد مجازات افرادی که به‌صورت عمدی جنگل‌ها و مراتع را به آتش می‌کشند به حداقل ۱۰ سال حبس محکوم شوند. در این رابطه یک کارشناس محیط زیست به «آرمان ملی» می‌گوید: برکسی پوشیده نیست که علت اصلی این آتش‌سوزی‌های سال‌های اخیر بی‌‌‌احتیاطی مسافران، دامداران، روستانشینان، در بر افروختن آتش است و ما موضوعی به نام آتش سوزی طبیعی در ایران نداریم و ۱۰۰‌درصد آتش سوزی‌ها عمدی یا سهوی با عامل انسانی به وقوع می‌پیوندد.

با این حال سوال اصلی زمانی مطرح می‌شود که چرا این آتش سوزی‌ها هر‌ساله تکرار می‌شوند و هیچ‌برنامه‌ای برای مهار سریع آن وجود ندارد؟ دکتر حسین آخانی در پاسخ به این سوال می‌گوید: باید در ساختار دستگاه‌های مسئول که توجهی به محیط زیست ندارند و مدیریت بی‌برنامه دو سازمان مسئول مستقیم حفظ محیط زیست- سازمان جنگل‌ها و مراتع و سازمان حفاظت از محیط‌زیست- که توسط ضعیف‌ترین مدیران اداره می‌شود، جست و جو کرد. چندی پیش در کمال تعجب و ناباوری صورت جلسه‌ای را دیدم که در ۶۷‌هزار هکتار از اکوسیستم‌های ماسه‌ای باید مالچ پاشی صورت بگیرد و این صورت جلسه توسط سرپرست وزارت کشاورزی، سازمان جنگل‌ها و مراتع، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و معاونت محیط انسانی این سازمان امضا شده بود. سوال ما این است که چطور برای مالچ پاشی، بودجه‌های چند‌هزار‌میلیارد تومانی وجود دارد، ولی برای کنترل آتش‌سوزی در جنگل‌ها، آموزش‌های مربوطه و پیگیری قضائی این اتفاقات نابه‌هنجار بودجه‌ای وجود ندارد. به‌نظر می‌آید که چرخه مدیریت‌های ضعیف در کنار زمین‌خواری و جنگل‌‌زدایی باعث شده که این آتش‌سوزی‌ها دست از سر جنگل‌های ارزشمند ایران برندارد./آرمان ملی

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا