ویروس چینی
خبرهای فوری: وزارت بهداشت برای پیشگیری از ورود ویروس جدید تنفسی به كشور تمهیدات بهداشتی را آغاز كرده است
آمارهای متناقض
گویا فرقی ندارد بحران در کدام منطقه از کره زمین شکل بگیرد چون وضعیت که بحرانی و خاص میشود، آمارها نخستین قربانیان هستند. در مورد این که چند منطقه در چین به ویروس جدید آلوده شده و تا به حال چند نفر بر اثر ابتلا به آن جان باختهاند، آمارهای متفاوتی وجود دارد؛ درحالی که برخی منابع خبری میگویند در بازه زمانی ۳۱ دسامبر (۱۰ دی) تا ۲۲ ژانویه (۲ بهمن) بیش از۴۰۰ نفر به ویروس جدید مبتلا شدهاند، اما کمیسیون بهداشت ملی چین تا آخر وقت پنجشنبهشب، استانهای درگیر را ۲۹ و تعداد مبتلایان را ۸۳۰ نفر اعلام کرد که حال ۱۷۷ نفرشان نیز وخیم است.
در مورد آمار قربانیان این ویروس نیز اخبار ضد و نقیضی وجود دارد و عددهایی از ۹ تا ۱۷ حتی تا ۲۵ و ۲۶ نیز گزارش شده است.
ایران پاک است
یک جمله از حسین عرفانی، رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت کشورمان باعث قوت قلب ما ایرانی هاست. او با قاطعیت اعلام کرده که تاکنون هیچ مورد مشکوک و مثبتی از این ویروس مرموز در کشور مشاهده نشده است.
اما از آنجا که چینیها زیاد به کشورمان سفر میکنند و به گذراندن تعطیلات سال نو در ایران تمایل زیادی دارند، شاید نشود در روزهای آینده با این قاطعیت صحبت کرد، به خصوص اینکه محمد مهدی گویا، رئیس مرکزمدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت کشورمان گفته است یکی از احتمالات درباره انتقال ویروس جدید، انتقال از طریق قطرات تنفسی از انسانی به انسان دیگر است یعنی همان سرفه و عطسه و پاشیدن بزاق دهان و ترشحات بینی به اطراف.
به منظور مقابله با این ویروس کشورمان نیز دست به کار شده و درحال خرید کیتهای تشخیصی ویروس جدید است که آلمانیها آن را ساختهاند. این کیتها قرار است در آزمایشگاه مرجع سلامت که به گفته محمدمهدی گویا از هر نظر برای شناسایی ویروس کرونا ۲۰۱۹ مجهز است، استفاده شود. علاوه بر این کشورمان نیز سیستم غربالگری را در مبادی ورودی اعمال خواهد کرد، بهویژه در فرودگاه امام خمینی(ره) که تنها راه ورود هوایی چینیها به ایران است. گرچه درباره جزئیات و شیوه غربالگری در فرودگاه تا بهحال اطلاعاتی داده نشده، اما رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت کشورمان میگوید همه مسافرانی که از چین میآیند از نظر علائم ابتلا به ویروس کرونا بررسی میشوند و اگر علائمی داشته باشند اقدامات لازم برای مراقبت از این افراد انجام خواهد شد. این غربالگریها هماکنون در بسیاری از فرودگاههای جهان انجام میشود از جمله غربالگری مسافران ورودی از چین در فرودگاه
جان اف کندی در نیویورک و فرودگاههای سانفرانسیسکو، لسآنجلس هارتسفیلد جکسون در آتلانتا و شیکاگو.
در این میان دولت هند نیز نظارت بر همه مسافرانی را که از چین به این کشور وارد میشوند افزایش داده و در سراسر کشور اعلام آمادهباش کرده است. با این که در هند نیز هنوز هیچ موردی از ابتلا به ویروس جدید گزارش نشده، اما سفارت هند در چین در اقدامی پیشگیرانه برگزاری مراسم روز جمهوری هند را لغو کرده است.
قرنطینه، تجویزی برای پیشگیری
حتی قرار است تا چند روز آینده یک بیمارستان هزار تختخوابی در این شهر به عنوان بیمارستان تخصصی راهاندازی شود تا دیگر مبتلایان به ویروس جدید به هر مرکز درمانی مراجعه نکنند و ریسک انتشار ویروس را بالا ببرند.
چینیهای منضبط و قانونمدار همچنین حکم کردهاند که همه مردم باید از ماسکهای تنفسی استفاده کنند و اجازه دهند مسؤولان بهداشتی با دماسنجهای ویژه، حرارت بدنشان را اندازهگیری و با این روش بیماران را غربالگری کنند.
چین تا به حال از قرنطینه کردن هشت شهر خود ابایی نداشته و برای جلوگیری از انتشار این ویروس مرموز و کشنده مصمم است حتی با این که گفته میشود تهیه موادغذایی برای مردم شهرهای قرنطینه شده بسیار دشوار شده و قیمت خوراکیها افزایش چشمگیری
داشته است.
این قاطعیت همان سیاستی است که تدروس اهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی را به تحسین از عملکرد مقامات این کشور واداشته، مردی که گفته است تدابیری که چین در شهر ووهان برای بستن راهها به منظور محدود کردن گسترش ویروس کرونا انجام داد، نشان میدهد که این کشور قوی عمل کرده و متعهد به کاهش خطرات در داخل و خارج از کشور است.
علت این که کمیته اضطراری سازمان بهداشت جهانی پس از یک روز بحث و گفتوگو در ژنو تصمیم گرفت فعلا وضعیت اضطراری جهانی اعلام نکند نیز باید همین سیاستهای سختگیرانه چین باشد، در حالی که این کمیته در موارد مشابه، بالاترین سطح از هشدار را اعلام میکند، مثل زمانی که آنفلوآنزای خوکی، ویروس زیکا و ابولا در جهان سربرآورد.
به این علائم شک کنید
این تاکید البته به همان میزان که باعث دلگرمی است، ولی از شدت عمل ویروس جدید نیز حکایت دارد، ویروسی که مانند بقیه ویروسهایی که عامل بیماریهای عفونی است علائمی همچون تب، سرفه و تنگی نفس ایجاد میکند.
بدی این ویروس این است که دوره نهفته نسبتا طولانی از چند روز تا بیش از یک هفته دارد و همین باعث میشود تا زمانی که علائمی همچون تب و تنگی نفس در مبتلایان بروز نکند از بیماری آگاه نشوند. علت مرگ و میرهای ناشی از این ویروس نیز همین تاخیر در بروز علائم بوده، وضعیتی که انتقال ویروس را شدت میبخشد و افراد بیشتری را درگیر میکند مثل پیرمرد ۸۰ سالهای در ووهان چین که با خانواده و خویشاوندان خود ارتباط گرفت و پس از چند روز بیش از ۷۵ نفر از آنها به واسطه داشتن تب و سرفه و تنگی نفس قرنطینه شدند.
وزارت بهداشت کشورمان به همین دلیل از مردم خواسته تا به علائمی همچون تب، بدن درد، گلو درد، سرفه، درد عضلات، آب ریزش بینی و سر درد، همچنین علائم گوارشی مثل تهوع و اسهال حساس باشند چون میتواند نشانه ابتلا به ویروس جدید که شباهت زیادی به ذات الریه دارد، باشد.
آیا سارس دیگری در راه است؟
سارس در آن زمان هولناک ترین بیماری عفونی در جهان بود که قدرت سرایت فوقالعادهای داشت. البته خوشبختانه به مدد علم و دانش بشری این بیماری که جهان را در حالت اضطرار بهداشتی قرار داد ظرف مدت ده هفته کنترل شد تا کابوس سارس در جهان خیلی زود تمام شود.
کابوس بیماریهای واگیر در جهان اما پس از آن متوقف نشد به طوری که هفت سال قبل و در سال ۲۰۱۳ گونه جدیدی از کرونا ویروسها این بار در کشورهای خاورمیانه همچون عربستان، امارات، عمان و قطر شکل گرفت که گسترهاش حتی به کشور ما نیز رسید. این ویروس جدید مرس نام داشت که کرونا ویروس خاورمیانه نامیده میشود و معلوم شد که منشأ آن انواع شتر است و نخستین مبتلایان به آن کسانی هستند که با این حیوان علفخوار تماس دارند. اکنون نیز با این که منشأ شکلگیری ویروس جدید یعنی چین تحت مراقبتهای شدید بهداشتی است، ولی سرایت این ویروس به کشورهای دوردست در آمریکای جنوبی و حتی استرالیا و کشیده شدن دامنه آن به عربستان میتواند گواهی براین حقیقت باشد که به احتمال، خاطره دو ویروس سارس و مرس میتواند بار دیگر برای مردم جهان تکرار کند.
منشأ نامعلوم
یک روایت میگوید، اکثر افراد مبتلا به این ویروس، به یک بازار فروش محصولات دریایی در ووهان مراجعه کردهاند و پس از آن علائم بیماری را نشان دادهاند؛ روایت دیگر هم میگوید این ویروس احتمالا از مار یا خفاش به انسان منتقل شده و روایت دیگری نیز به خوردن برخی آبزیان اشاره دارد. برخی کارشناسان نیز بر این باورند که کرونا ویروس ووهان از حیوانات وحشی که به طور غیرقانونی در بازار غذاهای غیرمتعارف معامله میشوند منشأ گرفته و برخی متخصصان هم میگویند این ویروس احتمالا از تولههای گرگ به انسان سرایت کرده است. در این میان یکی از گمانهزنیها نیز این است که رواج سوپ خفاش در شهر ووهان چین عاملی برای انتقال ویروس جدید کرونا بوده است.
با این حال در شرایطی که برخی دنبال اثبات رابطهای ناشناخته میان خفاشها و انسانها در این ماجرا میشوند، اما آنچه که تقریبا قطعی است انتقال ویروس جدید از انسان به انسان است، روش انتقالی که درهمه انواع ویروس کرونا مشترک است. تاکنون شش نمونه از ویروس کرونا در جهان کشف شده که با این نوع جدید، تعداد این خانواده از ویروسها به هفت مورد میرسد. کرونا ویروسها در معمولیترین حالت باعث سرما خوردگی میشوند و در شدیدترین نوع، سندرم حاد تنفسی یا سارس را ایجاد میکنند. گفته میشود مبتلایان به ویروس جدید تا
۸۰ درصد، علائم مبتلایان به ویروس سارس را نشان میدهند، ولی در شدت و نوعِ علائم تا ۲۰ درصد با آنها متفاوتاند که همین تفاوت باعث شده ویروس جدید، ناشناخته توصیف شود. /جام جم