بین المللی

برزخ تکراری افغانستان

خبرهای فوری: بعد از 5 سال بار ديگر اشرف غني رييس ‌جمهور اعلام شد و عبدالله ادعاي تقلب گسترده كرد

به گزارش بخش بین المللی سایت خبرهای فوری، ۸۵ روز بعد از برگزاری انتخابات افغانستان، نهاد موسوم به کمیسیون مستقل انتخابات، نتایج اولیه این انتخابات جنجالی را اعلام کرد. بر اساس نتایج اعلام شده، اشرف غنی، رییس‌جمهور کنونی افغانستان با کسب ۹۲۳ هزار و ۸۲۶ اندکی بیش از ۵۰ درصد آرای این انتخابات را به دست آورده است و به این ترتیب در صورت تایید نهایی نتایج اولیه بار دیگر به عنوان رییس‌جمهور این کشور جنگ‌زده انتخاب خواهد شد. نزدیک‌ترین رقیب اشرف غنی، عبدالله عبدالله با کسب ۷۲۰ هزار و ۹۹۰ رای نزدیک به ۴۰ درصد آرا را به خود اختصاص داده و در جایگاه دوم قرار گرفته است. گلبدین حکمتیار با کمتر از ۴ درصد آرا و رحمت‌الله نبیل با کمتر از ۲ درصد در جایگاه سوم و چهارم قرار گرفته‌اند و ۹ نامزد دیگر انتخابات هر یک با کمتر از یک درصد از آرای اخذ شده در جایگاه‌های پنجم تا سیزدهم قرار دارند. نتایج اعلام شده، نهایی نیست و کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان از نامزدهای معترض خواسته است تا اعتراض‌های خود را از امروز به مدت ۷۲ ساعت به این نهاد ارجاع دهند. اما از همین ابتدا تیم ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله این نتایج را نپذیرفته و کمیسیون انتخابات را به حمایت از اشرف غنی متهم کرده است. تیم انتخاباتی عبدالله، رییس اجرایی حکومت افغانستان با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد:«نتیجه استوار بر تقلب را بدون رسیدگی به خواست‌ها و تقاضاهای قانونی این جریان هرگز قبول نمی‌کند و حکومت برخاسته از تقلب و آرای تقلبی را هرگز قبول ندارد.» عبدالله عبدالله و متحدانش معتقدند که بیش از ۳۰۰ هزار رای شمارش شده در این انتخابات فاقد تایید هویت الکترونیکی هستند و شمارش آنها تقلب در انتخابات است. تا پیش از اعلام نتایج اولیه، تیم ثبات و همگرایی خواهان بازشماری آرا در ۷ استان با حضور ناظران این تیم و ابطال آرای فاقد هویت الکترونیکی بود. محمد محقق، معاون دوم عبدالله عبدالله با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی فیس‌بوک به این نتایج اعتراض کرده و گفته است این نتایج با احتساب ۳۰۰ هزار رای تقلبی اعلام شده است که اگر آنها حذف شوند، تیم ثبات و همگرایی با رای بالاتر، برنده انتخابات می‌شود. در برابر، تیم دولت‌ساز به رهبری اشرف غنی از کمیسیون انتخابات به خاطر اعلام نتایج تشکر کرده و اعلام کرده است که ضمن پایبندی به قانون، شکایت‌های خود را به این کمیسیون می‌رساند. رحمت‌الله نبیل که در جایگاه چهارم قرار گرفته با اعتراض به نتایج اعلام شده آن را «میخ آخر در تابوت دموکراسی نیمه‌جان افغانستان» توصیف کرده است.

مشارکت ناچیز

۳ ماه بعد از برگزاری انتخابات جنجالی ۶ مهر، تعداد آرای شمارش شده در این انتخابات یک میلیون و ۸۲۴ هزار رای اعلام شد که از مشارکت بسیار ناچیز شهروندان افغانستان در آن خبر می‌دهد. کمیسیون مستقل انتخابات پیش از برگزاری انتخابات، تعداد رای‌دهندگان ثبت‌نام شده را ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر اعلام کرده ‌بود و با اعلام این تعداد آرای شمارش شده، مشخص شد که کمتر از ۲۰ درصد از ثبت‌نام‌کنندگان در این رای‌گیری مشارکت کرده‌اند. این در حالی است که تعدادی از نامزدها حتی نسبت به اصالت نزدیک به ۱۵ درصد از آرای شمارش شده نیز تردید کرده‌اند و آنها را جعلی عنوان می‌کنند. در چنین شرایطی در صورت تایید نهایی نتایج اولیه، اشرف غنی با کسب کمتر از ۱۰ درصد از آرای واجدین حق رای در افغانستان موفق می‌شود که بار دیگر رییس‌جمهور شود. همزمان پیشتازی ۵۰.۶۴ درصدی اشرف غنی او را با فقط ۱۲ هزار رای در دور اول پیروز انتخابات می‌کند، تعدادی که بسیار کمتر از عدد ۳۰۰ هزار رای مورد اعتراض تیم رقیب اوست. فقدان استقبال از این انتخابات زمانی بیشتر مایه نگرانی می‌شود که همین دو نامزد پیشتاز در انتخابات مهر ماه، تعداد آرای خود را با انتخابات پیشین مقایسه کنند. اشرف غنی و عبدالله عبدالله در دور دوم انتخابات سال ۱۳۹۳ به ترتیب نزدیک به ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار و ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار رای کسب کرده ‌بودند نزدیک به ۵ برابر آرای کنونی برای هر یک از دو نامزد. آرای شمارش شده در انتخابات ۱۳۹۳ نزدیک به ۸ میلیون رای بود.

تکرار تاریخ؟

۵ سال بعد از انتخابات مناقشه‌برانگیز ۱۳۹۳ اشرف غنی و عبدالله عبدالله بار دیگر در مقابل یکدیگر زورآزمایی کردند. عبدالله که در انتخابات گذشته دور اول رای‌گیری را با اقتدار پیشتاز بود اما در دور دوم به ‌رغم حمایت گسترده نامزدهای بازنده دور نخست، برنده دور دوم انتخابات اشرف غنی اعلام شد. نتایج انتخابات ۱۳۹۳ بعد از اعلام با مخالفت تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله مواجه شد که این آمار را نتیجه «تقلب گسترده» در انتخابات اعلام کردند. با دخالت امریکا که در طول ۱۸ سال گذشته خاک افغانستان را در اشغال خود دارد، انتخابات سال ۱۳۹۳ با توافق دو رقیب اصلی به تشکیل یک دولت وحدت ملی انجامید؛ دولتی که ریاست‌جمهوری آن بر عهده اشرف غنی بود و عبدالله عبدالله، پست جدیدالتاسیس «ریاست اجرایی» حکومت را بر عهده می‌گرفت، پست‌های کابینه هم بر اساس اهمیت مقام میان این دو تقسیم می‌شد. به ‌رغم افت شدید مشارکت مردمی در انتخابات، نتایج انتخابات سال جاری هم به همان اندازه ۵ سال پیش مناقشه‌برانگیز شده است. هر دو نامزد پیشتاز ادعای پیروزی در انتخابات دارند و هر ۱۳ شرکت‌کننده در دور نهایی رای‌گیری از نحوه شمارش ناراضی هستند. اما این ‌بار مشخص نیست که دولت ایالات‌متحده امریکا آمادگی دخالت برای تشکیل یک دولت مرضی‌الطرفین میان غنی و عبدالله باشد. همزمان افت آرای هر دو نفر به حدی است که هیچ یک نمی‌توانند ادعای حمایت اکثریت شهروندان در بخشی از خاک افغانستان از خود را داشته ‌باشند.

آینده مبهم

افغانستان بعد از ۴ دهه جنگ داخلی و خارجی هنوز به ثبات سیاسی نرسیده است، وضعیت ساختار حکومتی در این کشور از انتخابات ۵ سال پیش بسیار بدتر شده است، طالبان بیش از نیمی از سرزمین افغانستان را تحت تسلط خود دارد، مدعیان ریاست‌جمهوری در این کشور از میان ۳۵ میلیون نفر جمعیت افغانستان حتی رای یک میلیون نفر را هم نتوانسته‌اند کسب کنند، رقم تلفات غیرنظامی در جنگ ۱۸ ساله افغانستان بیشتر از هر زمان دیگر شده است، امریکا در حال مذاکراتی بدون مشارکت دولت، برای توافق با طالبان است، گروه‌های تروریستی جدید از جمله داعش در حال شکل‌گیری است، شکاف میان اقوام افغانستان از گذشته عمیق‌تر شده و انحصار قدرت در اختیار یک قوم، چه پشتون و چه تاجیک می‌تواند این شکاف را از هر زمان دیگر عمیق‌تر کند تا جایی که نگرانی در مورد آینده تمامیت ارضی افغانستان از هر زمان دیگری بیشتر شود. در چنین شرایطی اعلام نتایج انتخابات نه تنها باعث کاهش تنش‌ها نشده بلکه باعث فروپاشی دولت مرضی‌الطرفین در کابل می‌شود که ممکن است شعله‌های جنگ داخلی میان شمال و جنوب را در این کشور برافروخته کند. /اعتماد

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا