عدن در آتش اختلاف
خبرهای فوری: امارات متحده عربي به نيروهاي متحد عربستان سعودي در يمن حمله كرد
به گزارش بخش بین المللی سایت خبرهای فوری، بحران در جنوب یمن با وجود رایزنیها میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی همچنان ادامه دارد. چهار سال و نیم بعد از آغاز تجاوز نظامی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در یمن، برای بازگرداندن عبدالربه منصور هادی به قدرت در صنعا، شکاف و جنگ داخلی در میان ائتلاف، عیانتر از هر زمان دیگر شده است. جنگندههای اماراتی در اتفاقی کمسابقه روز پنجشنبه مستقیما نیروهای ارتش وفادار به دولت مستعفی عبدالربه منصور هادی را هدف قرار دادند. هادی و وزارت خارجه کابینهاش با انتشار بیانیهای حمله جنگندههای اماراتی را محکوم کردهاند و در برابر وزارت امور خارجه و همکاریهای بینالمللی امارات متحده عربی با صدور بیانیهای این اقدام را «دفاع مشروع» توصیف کرده است و نظامیان وابسته به دولت هادی را «شبهنظامیان وابسته به سازمانهای تروریستی» عنوان میکند. افزایش تنشها در جنوب یمن با واکنش شورای امنیت سازمان ملل متحد مواجه شده است که در بیانیهای ضمن ابراز نگرانی از بالا گرفتن درگیریها از تمامی طرفهای درگیر در یمن خواسته است در مذاکراتی فراگیر با یکدیگر به درگیریهای نظامی پایان دهند. پزشکان بدون مرز با صدور بیانیهای ضمن بحرانی توصیف کردن وضعیت در عدن، تاکید کرده است که هر چند روز جمعه اندکی اوضاع در این شهر آرامتر شده، اما پیشبینی میشود که هر زمان دوباره نبردها در این شهر شعلهور شوند.
در طول یک هفته گذشته عدن چندین بار میان نیروهای وفادار به عبدالربه منصور هادی و نیروهای جداییطلب تحت حمایت امارات متحده عربی دست به دست شده است. در شرایطی که چهارشنبه شب رسانهها از عودت کامل کنترل نیروهای منصور هادی بر شهر عدن و استانهای اطراف خبر داده بودند، عصر پنجشنبه بار دیگر کنترل شهر کلیدی عدن با حمایت هوایی نیروی هوایی امارات به جداییطلبان جنوب یمن بازگشت. این اولین بار است که سیاستمداران وفادار به دولت مستعفی تحت حمایت عربستان سعودی، مستقیما امارات متحده عربی را به حمله به مواضع خود متهم میکنند. عملیات نظامی امارات علیه نیروهایی که روزگاری متحد آنها محسوب میشدند، از عمق شکاف میان ریاض و ابوظبی در مورد سرنوشت یمن خبر میدهد.
بر اساس بیانیهای که وزارت دفاع دولت تحت حمایت عربستان سعودی منتشر کرده است، بر اثر حملات جنگندههای اماراتی دستکم ۳۰۰ نفر کشته و مجروح شدهاند. معمر الاریانی، وزیر اطلاعرسانی دولت هادی هم روز پنجشنبه رقم کشتهشدگان حملات امارات را ۴۰ نفر عنوان کرده است. به گفته الاریانی، حملات هوایی ارتش امارات به عدن و حومه آن و همچنین به شهر زنجبار، مرکز استان ابین انجام شده است و در اثر آن ۴۰ نظامی یمنی کشته و ۷۰ غیرنظامی مجروح شدهاند. در برابر ابوظبی با صدور بیانیهای هدف این حملات را «شبهنظامیان تروریست» عنوان کرده است. در شرایطی که در طول هفته گذشته، مقامهای امارات متحده عربی و عربستان سعودی با صدور بیانیهای مشترک بر هماهنگی میان نیروهای دو کشور تاکید کرده بودند و از طرفهای درگیر در جنوب یمن خواستند تا برای مذاکره در جلسهای در جده عربستان مشارکت کنند، اما آتش اختلاف میان نیروهای جداییطلب یمن با حمایت امارات و نظامیان وابسته به دولت تحت حمایت عربستان سعودی، آخر هفته گذشته از همیشه شعلهورتر شد. دولت عبدالربه منصور هادی، خود را دولت به رسمیت شناخته شده بینالمللی عنوان میکند، اما بر اساس بیانیهای که وزارت خارجه امارات متحده منتشر کرده است نیروهای وابسته به این دولت «نیروهای وابسته به سازمانهای تروریستی» توصیف شدهاند. عدن که از زمان آغاز تجاوز نظامی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی به یمن، به عنوان پایتخت موقت دولت مستعفی عبدالربه منصور هادی معرفی شده است، اما در طول یک ماه گذشته شبهنظامیان جداییطلب جنوب یمن، عملیاتی برای بیرون راندن دولت مستعفی از استانهای جنوبی آغاز کردهاند.
عبدالربه منصور هادی، رییسجمهور مستعفی یمن که اکنون در عربستان مستقر است از دولت عربستان سعودی خواسته است که برای جلوگیری از پیشرفت نیروهای موسوم به «شورای انتقالی یمن جنوبی» تحت حمایت امارات دخالت کند.
هادی روز پنجشنبه با صدور بیانیهای گفت: «نیروهای شبهنظامی شورای انتقالی یمن جنوبی، علاوه بر ظلم، تعرض و استفاده از نیروی نظامی علیه مردم یمن از زرادخانه امارات متحده عربی برای تجزیه کشور استفاده میکنند.» او در این بیانیه از ریاض خواسته است «برای جلوگیری از نفوذ آشکار این شبهنظامیان و بمباران هوایی نیروهای مسلح یمنی» دخالت کند. انور قرقاش، وزیر مشاور در امورخارجه کابینه امارات متحده عربی با انتشار پیامی در توییتر، خواهان گفتوگو میان طرفین درگیری در جنوب یمن، تحت نظارت دولت عربستان سعودی شده است.
امارات متحده عربی به تازگی اعلام کرده است که قصد «تغییر آرایش» نیروهای خود در یمن را دارد. براساس اعلام مقامهای رسمی امارات، قرار است ۱۹ هزار شبه نظامی تربیت شده توسط مستشاران نظامی امارات متحده عربی، جای این نیروها را در خاک یمن بگیرند. اعلام خبر «تغییر آرایش» نیروهای اماراتی در یمن که در رسانهها عقبنشینی از یمن تعبیر شد، به عنوان نقطه عطفی در اختلاف نظر میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی تلقی شد. از سال ۲۰۱۵ که جنگ ائتلاف رهبری عربستان سعودی علیه یمن آغاز شد، دولتهای عربستان و امارات، تعداد زیادی از نیروهای وفادار به خود را برای همکاری با این ائتلاف تجهیز کردند با این تصور که بعد از شکست دشمن مشترک در شمال یمن، این نیروها قدرت را با یکدیگر تقسیم خواهند کرد. اما بعد از ۴ سال عملیات بینتیجه و پرهزینه در یمن، حالا نیروهایی که در طول ۴ سال گذشته با حمایت امارات و عربستان در این کشور شکل گرفته بودند وارد نبرد با یکدیگر برای در اختیار گرفتن کنترل جنوب یمن شدهاند. نزار هیثم، از اعضای ارشد گروه جداییطلب شورای انتقالی یمن جنوبی با پیروی از دولت امارات در تروریست خواندن نظامیان هوادار هادی، روز پنجشنبه با صدور بیانیهای تاکید کرد: «اکنون تمامی عدن امن است و ما فقط برای در اختیار گرفتن برخی مخفیگاههای تروریستها تلاش میکنیم.» به گفته مقامهای این گروه شبهنظامی، برخی از افراد مسلح این گروه که پیش از این در حومه بندر حدیده – که تحت کنترل انصارالله یمن است – حضور داشتند به عدن بازگشتهاند تا در نبرد با نیروهای هادی همکاری کنند.
جنوب یمن تا پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، یک دولت مستقل به پایتختی عدن با حمایت مصر و شوروی داشت. اما پس از فروپاشی شوروی به تدریج حمایتها از موجودیت یمن جنوبی هم کمتر شد تا با تلاش علی عبدالله صالح، رییسجمهور پیشین یمن شمالی، اتحاد میان دو کشور و تشکیل یمن متحد اعلام شود. علی عبدالله صالح، برای حفظ اتحاد میان اقوام شمال و جنوب کشور، همواره یک معاون از اهالی جنوب برای خود انتخاب میکرد. عبدالربه منصور هادی، آخرین رییسجمهور یمن پیش از خیزش داخلی در کشور هم یکی از جنوبیهایی بود که تا پیش از سرنگونی علی عبدالله صالح به عنوان معاون او خدمت میکرد. سالهای سخت بعد از آغاز حکومت عبدرالربه منصور هادی با حمایت عربستان و پس از آن جنگ ۴ ساله در یمن، باعث شده است گروههای شبهنظامی جداییطلب جنوب یمن بار دیگر برای استقلال تلاش کنند. /روزنامه اعتماد