داغ ترور در جشن وصل
خبرهای فوری: حمله انتحاري به مراسم عروسي در كابل 200 كشته و زخمي بر جاي گذاشت
به گزارش بخش بین المللی سایت خبرهای فوری، جنگ فاجعهبار امریکا در افغانستان، روز به روز بیشتر جان شهروندان افغانستان را میگیرد. ۱۸ سال بعد از آغاز جنگ امریکا با ادعای مبارزه با تروریسم و بعد از ۸ دور مذاکرات این کشور با گروه شبهنظامی طالبان، بار دیگر انفجاری انتحاری یک مراسم عروسی را هدف قرار داد. یک هفته بعد از آنکه حمله انتحاری طالبان در نزدیکی یک مرکز پلیس باعث جان باختن دهها نفر در کابل شد، اینبار حمله انتحاری تروریستهای داعش به یک مراسم عروسی، دهها مهمان را که برای وصل عزیزانشان جشن گرفتهبودند به کام مرگ کشاند. شنبه شب، بار دیگر یک مراسم عروسی در کابل هدف حمله انتحاری گروههای تروریست افراطی قرار گرفت تا دست کم ۶۳ مهمان جان خود را از دست بدهند و ۱۴۳ نفر دیگر زخمی شوند؛ حملهای که داعش، بعدازظهر یکشنبه مسوولیت آن را پذیرفت. ساعت ۱۰:۴۰ دقیقه شنبهشب، مهمانان مراسم عروسی در سالن شهر دبی در غرب کابل، آماده صرف شام میشدند که یک عامل انتحاری خود را در میان سالن منفجر کرد تا مراسم وصلت دو جوان افغان، به عزای دهها خانواده تبدیل شود. میرویس، داماد جوان نجاتیافته از این انفجار انتحاری، ساعاتی بعد از انفجار در مصاحبه با شبکه تلویزیونی طلوعنیوز افغانستان گفتهاست که حادثهای که در شب وصلتش رخ داد را هر چه تلاش کند، هرگز نمیتواند فراموش کند. او گفته است که در شب عروسی، چندین دوست و عموزادههایش را از دست داده است. پدر عروس این مراسم هم به طلوعنیوز گفته است که بیش از ۱۴ نفر از بستگان عروس در این حمله جان خود را از دست دادهاند. گل محمد، از شاهدان عینی انفجار به آسوشیتدپرس گفته است که انفجار درست در نزدیکی محل ایستادن گروه موسیقی انجام شد؛ جایی که چندین کودک در حال رقص و پایکوبی بودند.
بعد از ظهر روز یکشنبه، یک کانال خبری وابسته به داعش در پیامرسان تلگرام، مسوولیت این حمله را بر عهده گرفت و ادعا کرد که عامل انتحاری این گروه تروریستی بعد از عبور از ورودی سالن عروسی، خود را در «تجمع کفار رافضی و مشرکان» منفجر کردهاست. بهرغم بیانیه گروه طالبان در محکومیت این اقدام و تبری جستن از «حملات عمدی به محل تجمع غیرنظامیان» مقامهای افغانستان تقصیر این اتفاق را بر عهده گروه شبهنظامی طالبان دانستهاند و از این گروه به دلیل ایجاد ناامنی در کشور و ایجاد بستری برای حملات تروریستی اینچنینی انتقاد کردهاند. حملات تروریستی علیه تجمعات غیرنظامی در شرایطی در پایتخت افغانستان بیشتر میشود که دولت ایالات متحده امریکا وعده دادهاست به زودی تفاهمنامهای با گروه، شبهنظامی طالبان امضا کند و در توافق با این گروه جنگ در افغانستان را پایان دهد. ساعاتی بعد از این انفجار، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه شبهنظامی طالبان با انتشار پیامی خطاب به روزنامهنگاران تاکید کرد که گروه طالبان این اقدام را محکوم میکند و مسوولیت آن را نمیپذیرد. با این حال، اشرف غنی، رییسجمهور افغانستان، ضمن محکوم کردن این اقدام تاکید کرد: «گروه طالبان نمیتواند با تبری جستن از این حمله، مسوولیت خود را پنهان کند. این گروه در واقع سکویی برای پرورش تروریسم شدهاست.» محمد مسعود اندرابی، سرپرست وزارت داخله افغانستان هم در گفتوگو با رسانهها عملیات انتحاری شنبه شب را مشابه «تاکتیکها و مواد استفاده شده در دیگر عملیات طالبان» توصیف و تاکید کرد «گروه طالبان به مثابه چتری برای فعالیت تروریستی در افغانستان کار میکند و نمیتواند با صدور اعلامیهها و نکوهش رویدادهای مرگبار از مسوولیتش در برابر مردم افغانستان فرار کند.» سرپرست وزارت امور داخله گفته است گروه طالبان شیوه فعالیت گروههای تروریستی را ایجاد کرده است و همه مردم میدانند که طالبان مسوول حملههای انتحاری در شهرها است.این اولینبار نیست که گروههای تروریستی در افغانستان، مراسم عروسی را هدف حملات خود قرار میدهند. مراسم عروسی به دلیل تجمع بزرگ مهمانان و فقدان تدابیر امنیتی و نظامی، به یک هدف آسان برای حملات تروریستی در افغانستان بدل شده است. کمتر از ۴۰ روز پیش نیز داعش در حملهای انتحاری به یک مراسم عروسی در ولایت ننگرهار، باعث مرگ ۶ نفر شدهبود. آذر ماه سال گذشته نیز حمله به مراسم بزرگداشت سالروز ولادت رسول اکرم (ص) در تالار عروسی اورانوس کابل، به مرگ دستکم ۴۰ نفر و زخمی شدن دهها نفر دیگر انجامید.
اشرف غنی، رییسجمهور افغانستان تاکید کرد که در واکنش به این حملات غیرانسانی، جلسات امنیتی را برگزار کرده است تا خلأهای امنیتی را در کابل بررسی و برطرف کند. عبدالله عبدالله، رییس اجرایی دولت افغانستان هم در پیامی این حمله را «جنایت علیه بشریت» توصیف کرد. رییسجمهور و رییس اجرایی دولت افغانستان، مهرماه سال جاری قرار است در انتخابات ریاستجمهوری افغانستان با یکدیگر و ۱۶ نامزد دیگر رقابت کنند. اشرف غنی در حالی روز یکشنبه را روز عزا نامید که امروز صدمین سالگرد استقلال افغانستان است. جان باس، سفیر ایالات متحده امریکا در کابل، روز یکشنبه با انتشار پیامی در صفحه کاربری شبکه اجتماعی توییتر خود این اقدام را «یک اقدام شرارتبار» توصیف کرد. دولت ایالات متحده امریکا، از پاییز گذشته در حال مذاکره با گروه شبهنظامی طالبان است تا در توافق با این گروه، به جنگ ۱۸ سالهای که امریکا به بهانه انتقام از انفجارهای تروریستی ۱۱ سپتامبر آغاز کرد پایان دهد. به نوشته رسانهها به زودی قرار است تفاهمنامهای میان دولت امریکا و گروه شبهنظامی طالبان امضا شود که بر اساس تعهد این گروه مسلح به «عدم استفاده از خاک افغانستان برای حملات به امریکا و متحدانش» کلیه نیروهای نظامی خارجی را از این کشور خارج کند.
ایران حمله انتحاری کابل را محکوم کرد
سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با ابراز تاسف و انزجار از عملیات انتحاری در یک مراسم عروسی در کابل که منجر به کشته و زخمی شدن بیش از ۲۰۰ تن از حاضرین در این مراسم شد، این اقدام را شدیدا محکوم کرد. موسوی ضمن ابراز همدردی با دولت و ملت افغانستان به ویژه خانوادههای قربانیان و داغدیدگان این اقدام غیرانسانی و اعلام حمایت دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران از دولت و ملت این کشور، مرتکبین به چنین جنایتهایی را دشمنان انسانیت، صلح، امنیت و ثبات افغانستان و منطقه دانست و اظهار داشت: افغانستان در حال گذراندن دورانی سخت و سرنوشتساز است که در این راه، مشکلات و موانع بسیاری وجود دارد؛ اطمینان داریم افغانستان میتواند با اتحاد بین دولت و ملت و تمامی گروهها و اقوام و صبوری و دوراندیشی، این مشکلات را پشت سر بگذارد و آیندهای روشن برای نسلهای آینده این کشور ترسیم کند و در این راه همواره ایران را در کنار خود خواهد داشت.
تلفات کمسابقه غیرنظامیان در افغانستان
براساس تازهترین گزارش دفتر سازمان ملل متحد در افغانستان، در شش ماه ابتدایی سال ۲۰۱۹ دستکم ۳۸۱۲ غیرنظامی بر اثر حملات تروریستی و درگیریهای نظامی کشته یا مجروح شدهاند. براساس آماری که ۳۱ جولای سال ۲۰۱۹ توسط دفتر سازمان ملل متحد منتشر شد ۱۳۶۶ غیرنظامی افغان جان خود را بر اثر حملات در طول شش ماه از دست دادهاند. براساس آمار سازمان ملل متحد، برای دومین دوره سهماهه متوالی، تعداد کشتهشدگان غیرنظامی بر اثر حملات نیروهای امریکایی و نیروهای امنیتی افغانستان، از تعداد کشتهشدگان بر اثر حملات نیروهای شبهنظامی مخالف دولت پیشی گرفتهاست. براساس آمار سازمان ملل متحد طالبان در طول شش ماه ابتدایی سال ۲۰۱۹ مسوول ۳۸ درصد از تلفات غیرنظامیان و داعش مسوول ۱۱ درصد از کل تلفات هستند، در برابر سهم نیروهای دولتی افغانستان از تلفات غیرنظامی ۱۸ درصد و سهم نیروهای خارجی ۱۲ درصد از تلفات غیرنظامیان است. /روزنامه اعتماد