سیاسیفرهنگی

حجت الاسلام غرویان، استاد حوزه علمیه قم: طبق چیزی که در این قانون آمده بدون اطلاع طرف مقابل جریمه‌ها از حساب افراد برداشت می‌شود، آیا این اقدام از نظر فقها اشکال ندارد؟! /این قانون می‌تواند منشا جرم‌های دیگر شود

خبرمهم: غرویان، استاد حوزه علمیه قم: جرائم قانون عفاف و حجاب باعث می‌شد افراد تخلف و دور زدن قانون مثل رشوه دادن و … را یاد بگیرند پس می‌تواند منشا یک سری از جرم‌های دیگر شود.

غرویان، استاد حوزه علمیه قم: استفاده از مفاهیم گنگ و مبهم در لایحه حجاب باعث برخورد سلیقه‌ای می‌شود. /وقتی قانونی تصویب می‌شود که قابلیت اجرا ندارد، ناشی از عدم درک قانونگذار از افکار عمومی، ظرفیت اجتماعی و… است. /این قانون با مسیحیتی که بهشت می‌فروشد چه تفاوتی دارد؟ 

به گزارش بخش فرهنگی سایت خبرمهم، حجت الاسلام محسن غرویان، استاد حوزه علمیه قم به مطهره حیدری، خبرنگار گروه رسانه‌ای خبرهای فوری مهم گفت: ببینید این لایحه حجاب و عفاف رو من مطالعه کردم، چند نقد و اشکال به نظرم می‌رسد، عرض می‌کنم که انشالله در قانون اصلاح شود و در کمیسیون‌های مربوط مورد تجدید نظر قرار بگیرد. در این قانون از مفاهیم گنگ و مبهم استفاده شده مثلاً بد پوشش یا بد پوششی یک کلمه مبهمی است، اینجا باید پرسید بد پوششی مصداق چیست؟ پس افرادی که می‌خواهند بر این قانون نظارت و تعیین جرم کنند، سلیقه‌ای عمل خواهند کرد چون ممکن است شخصِ ناظر بر اجرای قانون یک لباس را بد پوششی بداند ولی یک ناظر دیگر آن را بد پوششی نداند. 

وی ادامه داد: پس موجب اختلاف سلیقه شده و خودش منشا بحث و نزاع می‌شود. حتی معنای کلمه بد‌حجاب و اینکه چه کسی با چه معیاری این بدحجابی را تشخیص می‌دهد هم باید مشخص شود چون در بعضی از مناطق کشور مثل مازندران، گیلان، لرستان، سیستان و بلوچستان و عشایر و… اصلا چادر جز حجاب نیست و از لباس‌های محلی با رنگ‌های خاص و منطقه‌ای استفاده می‌کنند. یا مقداری مثلاً از مو در بعضی از مناطق معمول است که بیرون باشد و حجابِ عرفی در منطقه مرسوم است. بنابراین بد‌حجابی یا بد‌پوششی در مناطق مختلف تعریف‌ها و مصادیق مختلفی پیدا می‌کند که نمی‌توان برخورد یکسان و مشترکی با آن‌ها داشت. این‌ها اشکال در متن قانون است.

استاد حوزه علمیه قم اضافه کرد: نکته دیگر این است که قانونگذار باید وقتی قانون را قانون‌گذاری می‌کند ظرفیت جامعه برای اجرای آن را بسنجد و وقتی قانونی را تصویب می‌کند که قابلیت اجرا ندارد، ناشی از عدم درک قانونگذار از افکار عمومی، ظرفیت اجتماعی و… است. واقعا باید بررسی کرد که آیا ظرفیت پذیرش و اجرای این قانون در جامعه وجود دارد یا خیر، در مورد جریمه‌ها نیز باید اول جرم انگاری شود یعنی برای مردمی که می‌خواهند این قانون را اجرا کنند توضیح داده شود که طبق چه پایه‌ی حقوقی و چه فلسفه‌ای بد‌پوششی جرم تلقی می‌‌شود. اما در این قانون مفهوم جرم و جرم انگاری روشن نیست.

غرویان تاکید کرد: نکته دیگر این است که طبق چیزی که در این قانون آمده، بدون اطلاع طرف مقابل جریمه‌ها از حساب افراد برداشت می‌شود. باید دید آیا این اقدام از نظر فقها اشکال ندارد؟! باید جرم و تخلف افراد از قانون در دادگاه محرز و محکوم له و محکوم علیه توجیه و بعد جریمه تعیین شود نه اینکه بدون تشکیل دادگاه و به صورت غیابی یک فردی را مجرم شناخته و بدون اطلاع و رضایت فرد از حسابش جریمه را برداشت کنند. این خلاف شرع به نظر می‌رسد و چون بدون تفهیم و رضایت و اطلاع فرد از اموالش برداشت شده، تصرف غاصبانه برخلاف قواعد فقهی است و مردم را به عسر و حرج می‌‌اندازد.

وی در ادامه افزود: نکته دیگر این است که چه کسی تعیین مقدار جرم را در این قانون مشخص می‌کند مثلاً فرض بفرمایید موهای یک خانمی بیرون باشد، اینکه بخواهد ۳یا۶ میلیون فرضا جریمه بدهد، بر چه اساسی تعیین شده و باید دید که آیا این قانون از نظر علم جرم شناسی، حقوق، جامعه‌شناسی، روانشناسی و اقتصاد و… قانون خوبیست و اثر مثبت در جامعه دارد، آیا ما را به غرض قانونگذار نزدیک می‌کند یا خیر.

غرویان گفت: پیشنهاد می‌کنم یک کمیته‌ی کاملا علمی تشکیل شود و دانشمندان و صاحب‌نظران هر یک از علوم ارزیابی کنند و ببینند آیا این قانون میتواند تاثیر مثبت در جامعه بگذارد یا خیر. به طور مثال قانونگذار با این قانون می‌خواهد تخلفاتی مثل بد پوششی یا بدحجابی صورت نگیرد اما جرائم آن باعث می‌شود افراد تخلف و دور زدن قانون را یاد بگیرند، مثل دادن رشوه به پلیس، دستکاری جریمه‌ها و… . خب این‌ها یعنی تخلفی که قانونگذار می‌خواهد صورت نگیرد به اشکال دیگری تحقق پیدا می‌کند.

استاد حوزه علمیه قم تاکید کرد: بنابراین این قانون عفاف و حجاب در جامعه می‌تواند منشا یک سری از جرم‌های دیگر شود. نکته دیگر هم این است که برخی می‌گویند الان می‌خواهند ما به خاطر بدحجابی که گناه و خلاف شرع است، از ما بدون رضایت پول زور بگیرند، خب این با مسیحیتی که بهشت می‌فروشد چه تفاوتی دارد؟ مگر بهشت فروختنی است  که بخواهیم مردم را با جریمه به بهشت ببریم؟ خب خیلی‌ها می‌گویند ما نمی‌خواهیم به زور پول و جریمه به بهشت برویم. این‌ها نیز باعث بحث‌های کلامی، فلسفی و فکری می‌شود که بخواهیم با روش‌های تند و بگیر و ببند و … مردم را به سمت کمال و سعادت و … حرکت دهیم. 

حجت الاسلام محسن غرویان، استاد حوزه علمیه قم در پایان افزود: البته باید توجه داشت که خیلی از رفتارهای نابهنجار از جمله بد‌حجابی، بد‌پوششی، برهنگی و عریانی منشا اقتصادی دارد. برای همین خیلی‌ها می‌گویند شما اقتصاد را درست کنید ما هم از نظر فرهنگی درست می‌شویم. در محافل علمی هم که ما هستیم و با طلاب و فضلا و اهل فرهنگ سروکار داریم این بحث‌ها مطرح است و قانونگذار باید در این‌ها تجدید نظر کرده و نواقض این لایحه را برطرف کند.

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا