درگیریهای مرزی ادامهدار با جنبش اصیل منطقه!!!
خبرمهم: پس از قدرت گرفتن دوباره طالبان در افغانستان، بحث مناقشات مرزی بین ایران و افغانستان به موضوعی تکراری تبدیل شده است.
مهران حیدری
به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱، گستره حملات و تلاش نیروهای طالبان به منظور در دست گرفتن قدرت بیشتر شد. در نهایت در میانه ماه اوت همان سال، طالبان توانست کابل را تصرف کرده و امارت اسلامی افغانستان را شکل دهد.
همزمان در داخل ایران نیز گروهی سعی کردند تا چهره طالبان را از وقایع گذشته و جنایاتشان تطهیر کرده و این موضوع را القا کنند که طالبان تغییر کرده است! بیانات این افراد از تهران تا لندن، تا جایی پیش رفت که حضور امارت اسلامی را در جهت منافع ایران دانسته و از آن به عنوان جنبش اصیل منطقه یاد کردند. اما از همان ابتدا وقوع درگیریهای مرزی بین ایران با نیروهای طالبان باعث ایجاد یک مشکل امنیتی جدی در مرزهای شرقی شد و این سوال را در اذهان به وجود آورد که آیا واقعا حضور طالبان در شرق کشور به نفع ایران است؟! هرچند در ابتدا دو طرف مشکلات را ناشی از عدم آگاهی نیروهای طالبان از مرزهای جغرافیایی و عدم درک تفاوت خط مرزی رسمی با دیوار امنیتی بین دو کشور بیان کردند اما کار تا جایی پیش رفت که این درگیریها باعث به شهادت رسیدن یکی از مرزبانان ایرانی در تیرماه امسال شد. درآخرین تنش مرزی بین دو کشور در ۹ مرداد سال جاری نیز مقامات طالبان خبر از کشته شدن یک نفر و زخمی شدن فرد دیگر دادند که البته این درگیری با آتش بس میان دو گروه خاتمه یافت. هرچند در هدف اصلی طالبان از ایجاد این درگیریها ابهاماتی وجود دارد اما هرچه که هست این مسائل به نفع ایران نبوده و باعث ناامنی بیشتر مرز ایران و افغانستان میشود. در کنار این تنشها، بحث حقآبه رودخانه هیرمند نیز دیگر موضوع مورد مناقشه بوده که گفته میشود با رایزنی دو طرف، توافقاتی در این زمینه بهدست آمده است. در نهایت با بررسی وقایع میدانی اینگونه به نظر میرسد که تنشهای مرزی بین دو کشور به امری ادامهدار بدل شده و قرار نیست حالا حالاها مرتفع شود. با این اوصاف لازم است که حل این موضوع بیش از پیش در دستور کار وزارت خارجه دولت ایران قرار گیرد تا مجددا آرامش به مرزهای شرقی بازگردد.