آینده برجام؛ آیا توافقی صورت میگیرد؟
خبرمهم: مجلسی گفت: با توجه به چشم اندازی که وجود دارد به نظر نمیرسد که به این زودیها اتفاق خاصی در حوزه برجام رخ دهد، در این زمینه برای اینکه بن بست مذاکرات از بین رود، باید دوطرف مواضع خود عقب نشینی کرده و به نوعی از برخی از خطوط قرمز خود عدول کرده، اما به نظر میرسد که هیچ یک از طرفین چنین کاری را انجام نخواهند داد. زیرا که دو طرف هیچ اطمینانی به یکدیگر ندارند.
بر اساس تحلیل مجله «فارنافرز»، مقامات غربی نگران آنند که رئیس جمهور جدید ایران، ابراهیم رئیسی، مذاکرات میان کشورش و قدرتهای بزرگ جهانی را که از زمان خروج دولت ترامپ از توافق هستهای در وضعیت نامناسبی قرار گرفته به مرور به تعطیلی کشاند. آنها همچنین نگرانند که رئیسی از سرگیری مذاکرات را به تعویق انداخته و زمانی که مذاکرات در نهایت از سر گرفته میشود، دولت او خواستههایی غیرعملیاتی را مطرح کند.
با این حال مانع اصلی بر سر راه مذاکرات، نه دیدگاههای تند دولت ایران بلکه شکست تهران و واشنگتن در حل اختلافات اساسی است که آخرین دور از مذاکرات وین در ماه ژوئن را ناکام گذاشت، شکستی که در دولت میانهروتر حسن روحانی رخ داد. به نظر میرسد دولت جدید ایران، مصمم به ادامه مذاکرات است و گفتگوها را از نقطهای که پیش از این متوقف شده بود، از سرخواهد گرفت.
واقعیت این است که برای رهایی از این بنبست، طرفین باید از برخی از خطوط قرمز خود عقبنشینی کنند. هیچ دلیلی برای ایران وجود ندارد که دست رد به مذاکرات بعدی زند، چرا که این تعهد نه تنها از نظر حقوقی الزامآور نیست و محدودیت زمانی ندارد بلکه مذاکرات میتواند برخی از نگرانیهای تهران درباره کاستیهای رفع تحریمها را نیز برطرف کند.
این درحالی است که فروپاشی برجام برای هر دو کشور، بدترین اتفاق ممکن است و اگر طرفین نتوانند روش خود را تغییر دهند، مذاکرات به بنبست میرسد و در صورت پیدا نشدن راهی برای احیای مجدد توافق هستهای، دولت بایدن با فشار سیاسی سنگینی روبهرو خواهد شد، زیرا او مخالف سیاست فشار حداکثری ترامپ بود و آن را شکستی فاحش خوانده بود. علاوه بر آن، واشنگتن ناگزیر خواهد شد تصمیمات سختی اتخاذ کند چرا که برنامه هستهای ایران به نقطهای غیرقابل بازگشت رسیده و درخواستهای اسرائیل برای اقدام نظامی بیش از پیش تشدید میشود.
مهمترین موانع احیای برجام
این تحلیلگر مسائل جهانی تصریح کرد: اما شاهد هستیم دولت ابراهیم رئیسی سیاست مشخصی را در قبال برجام اعلام نکرده، اما اگر قرار باشد که مخالفان دیروز برجام که امروز در دولت مستقر هستند، همچنان سیاست قبلی خود را ادامه دهند، باید منتظر ادامه کشمکشها و افزایش نزاع بین ایران و غرب باشیم، مگر اینکه آنها بخواهند تغییر روند بدهند که این موضوع نیز بسیار بعید است، بنابراین در چنین وضعیت چشم انداز روشنی برای رفع تحریم و احیای برجام به اعتقاد بنده وجود ندارد. /فرارو
منطقی نگرانی به حق ایران از بازگشت به برجام بدون تضمین غرب جهت عدم نقض مجدد برجام است کاملا منطقی و بجا میباشد .تصور کنید ایران و غرب به شرایط قبل از ترامپ برگردند که ایران به همه تعهدات خود عمل کرده بود و اژانس هم کاملا انرا تایبد کرده بود ولی امریکا به بهانه های مختلف قسمتی از تعهدانش را به تعویق می انداخت . و سپس ترامپ تیر خلاص را زد .
حدود سه سال طول کشید تا برنامه هستهای ایران و ذخیره اورانیومش به جایی برسد که غرب اخساس خطرکرده و اصرار به باز گشت طرفین داشته باشد .
قطعا دولت بایدن نمی تواند تضمینی از طرف مجموعه حاکمیت امریکا فراهم اورد که رییس جمهور بعدی ویا حتی خود او مجدداً خروج نکنند .و این همان بن بست است . که تنها یک راه حل دارد و ان این است که ایران شرط کند کل مواد غنی شده فعلی در محلی در ایران تحت کنترل مشترک ایران و اژانس دپو شود تا هم غرب از ان مطلع باشد و هم ایران تضمینی مطمئن در اختیار داشته باشد . این شرط در صورت پذیرش به سرعت همنگرانی ایران هم و احتمال تخلف مجدد غرب را منتفی می نماید .