آیا چاپگر سهبعدی میتواند مشکل مسکن رادر ایران حل کند؟
به گزارش بخش اقتصادی سایت خبرمهم، «به نظر من در کشور ما به دلیل مشکلات ساختاری و قانونی که وجود دارد، مسائل بسیار پیچیدهتر از این است که فناوری نوینی همچون چاپ سه بعدی بتواند دردی را دوا کند چاپ سه بعدی یکی از جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا است. با این تکنولوژی، شما میتوانید بسیاری از اشیا را به واسطهی یک چاپگر، تولید کنید. در فرایند چاپ سهبعدی، چاپگر ترکیبی از مواد اولیهای که برای تولید یک شی لازم است را ایجاد میکند. در واقع چاپگر با کنار هم قرار دادن مواد و اقلام مختلف و حفظ نسبت آنها یک شی را تولید میکند. این شی ممکن است هر چیزی باشد؛ لباس، غذا و حتی خانه!
هلند و خانههای سهبعدیاش
بسیاری از کشورها در سراسر جهان با مشکل کمبود مسکن مواجه هستند. چاپ سه بعدی باعث شده تا اخیرا نسبت به رفع کمبود مسکن در بعضی کشورها، امید بیشتری ایجاد شود. هلند یکی از کشورهایی است که با کمبود مسکن مواجه است. این کشور به تازگی به چاپ سه بعدی مسکن روی آورده است.
به گزارش گاردین، در روزهای اخیر یک زوج هلندی به عنوان نخستین ساکنان یک خانهی تمام چاپ شده، وارد خانهی خود شدند. این موفقیت باعث شد که بسیاری به تغییر شکل خانهها در آینده امیدوار شوند. زیرا خانههایی که به وسیلهی چاپ سه بعدی تولید میشوند در نسبت به خانههای که اکنون ساخته میشود هم سریعتر و هم ارزانتر ساخته میشوند.
چاپ سهبعدی از پس مشکلات ما برنمیآید
اما آیا میتوان از تکنولوژی چاپ سه بعدی برای بهبود بازار مسکن در ایران نیز بهره گرفت؟ عباس اکبرپور کارشناس حوزهی مسکن در این باره میگوید: «به نظر من در کشور ما به دلیل مشکلات ساختاری و قانونی که وجود دارد، مسائل بسیار پیچیدهتر از این است که فناوری نوینی همچون چاپ سه بعدی بتواند دردی را دوا کند. وقتی مشکل مسکن در همه جای دنیا حل میشود، دلیلش این است که حمایتهای لازم از بخش خصوصی به عمل میآید و دولت به عنوان نهاد بالادستی در امر ساخت و ساز دخالت نمیکند. ببینید چه وضعیتی برای مسکن مهر و مسکن اجتماعی پیش آمد. منابع مالی ضعیف بود و خانههایی با کیفیت پایین تولید شد. در ایران قیمت زمین بالاست و حمایت به طور کامل از بخش خصوصی صورت نمیگیرد. به کسانی مانند مهندسان ناظر که بر ساخت و ساز نظارت دارند، تعرفهی کمی تعلق میگیرد.»
به دست بخش خصوصی سپرده شود
این کارشناس مسکن در ادامه میافزاید: «مواد و مصالح از نظر کیفیت و کمیت، کم است. در دنیای امروز به منابع انسانی بیشتر از مواد و مصالح توجه میشود، در حالی که در ایران چنین نیست. وقتی به این موضوعات توجهی نشود، چاپ سه بعدی هم هیچ اثری بر بازار ایران نخواهد گذاشت. اگر دولت بخواهد این کار چاپ سه بعدی مسکن را بر عهده بگیرد که محکوم به شکست است زیرا دولت نباید در ساخت و ساز مسکن دخالت کند. اما اگر قرار باشد به دست بخش خصوصی سپرده شود، باید بگویم که هر چیزی که به دست بخش خصوصی سپرده شود بهتر از دخالت دولت است. بخش خصوصی بعد از مدتی نقاط ضعف و قدرت خود را پیدا میکند و مشکلات حل میشود. این اتفاق در بسیاری از کشورها افتاده و نتیجهی خوبی بر جای گذاشته است. همچنین ساخت و ساز مسکن باید با بررسیهای میدانی توسط نهادهای دانشگاهی و اهل فن اتفاق بیفتد نه کارمندان نهادها و وزارتخانهها که معمولا به روز نیستند.»/آفتاب یزد