نیاز نمایند گان مجلس به مشاوران واقعی
خبرمهم: بیان اظهارات عجیب از سوی نمایندگان مجلس هر روز بیشتر میشود. یک نماینده مجلس دیروز گفته بیل گیتس به دنبال کاهش 10 درصدی جمعیت جهان از طریق کرونا است! تکرار چندین باره این نوع اظهارات لزوم استفاده از مشاوران را در این دوره دو چندان کرده است
به گزارش بخش سیاسی سایت خبرمهم، در ابتدای این گزارش نیاز است کمی به عقب برگردیم. ۲۳ اسفند سال ۱۳۹۱ یعنی حدود ۸ سال پیش نمایندگان مجلس شورای اسلامی مصوب کردند که هر نماینده میتواند در هر دوره حداکثر پنج نفر از کارکنان یا کارشناسان دولتی را برای دفتر ارتباطات مردمی خود به کار گیرد. در آن زمان نمایندگان مجلس در جریان بررسی جزئیات طرح اصلاح موادی از قانون آییننامه داخلی مجلس، ماده ۶ این طرح را با ۱۶۵رای موافق، ۴۱رای مخالف و ۳۱رای ممتنع از مجموع ۲۴۰رای بهتصویب رساندند. با تصویب این قانون و طبق مصوبه مجلس در هر دوره، نمایندگان میتوانند حداکثر پنج نفر از کارکنان یا کارشناسان دستگاههای مشمول ماده پنج قانون مدیریت خدمات کشوری را برای بکارگیری در دفتر ارتباطات مردمی جهت امور مشاورهای، اداری و خدماتی از دستگاههای ذیربط درخواست کنند. در این صورت دستگاه موظف است شخص یا اشخاص مزبور را به دفتر ارتباطات مردمی نماینده مامور کند.اشارهای به این موضوع قدیمی به این دلیل بود که امروز و هشت سال بعد از چنین مصوبهای که مجلس اصولگرای نهم تصویب کرد در مجلس اصولگرای یازدهم به اهمیت مشاوران میرسیم. مشاورانی که به نظر میرسد نیاز به آنها در بخشهای گوناگون احساس میشود تا نمایندگان اظهارات یا اقداماتی را انجام ندهند که با جایگاه وکالت ملت همخوانی نداشته باشد.
نگاهی به شش ماه اخیر
مثلا در همان اوایل این مجلس بود که در تیرماه یک عضو هیئت رئیسه مجلس اظهار داشت: تعدادی از فراکسیونها عملا در مسیر موازی با یکدیگر حرکت میکنند و ما شاهد موازی کاری در تشکیل این فراکسیونها هستیم؛ به عنوان مثال فراکسیون تعاون و کار و فراکسیون تعاون و همیاری از جمله مواردی است که درخواست تشکیل آنها به هیئت رئیسه واصل شده که هر سه درواقع یک مسیر را دنبال میکنند. سلیمی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر تشکیل فراکسیونهای دیگری همچون فراکسیون عدس و سیر به هیئت رئیسه واصل شده که سوال اینجاست چرا باید شان یک فراکسیون در این حد پایین آورده شود؟
این موضوع به خوبی نشان میداد نمایندگان با جایگاه خود آشنا نیستند و لازم است مشاورانی را به خدمت بگیرند. یا در مثالی دیگر یک نماینده مجلس چندی پیش گروه طالبان را که سالها اقدامات تروریستی انجام داده و حتی در یک مورد ایران نیز از ترورهای آنها آسیب دیده است را جنبش اصیل مردم افغانستان خواند. موضوعی که بار دیگر اهمیت نیاز به مشاوران را نشان داد. در کشاکش نتایج انتخابات آمریکا نیز مجتبی رضاخواه، نماینده اصولگرای تهران در مجلس به حواشی برگزاری انتخابات آمریکا واکنش نشان داد و در توئیتر خود نوشت:«یکی از دلایل پیروزی ترامپ در سال ۲۰۱۶، رای ایالت میشیگان بود؛ اما اینبار شیعیان میشیگان که چند ماه گذشته به ترور شهید سلیمانی اعتراض علنی کرده بودند، با بسیج علیه ترامپ، شکست وی در ایالت میشیگان و احتمالا انتخابات آمریکا را کلید زدند.» او البته ساعاتی بعد این توئیت خود را حذف کرد درحالی که واکنشهای بسیاری را در شبکههای اجتماعی در پی داشت. در یکی از موارد آخر نیز یک نماینده مجلس دو واژه ساده انگلیسی را به نحوی تلفظ کرد که از آن میتوان به عنوان شگفتی در زبان انگلیسی یاد کرد و کلیپ مربوطه بارها و بارها در فضای مجازی پخش شد. اما برسیم به جدیدترین مورد از این دست اظهارات یا رفتارهای عجیب از نمایندگان مجلس یازدهم. زهرا شیخی، نماینده مجلس ادعا کرد که سازمان بهداشت جهانی میخواهد با واکسن کرونا ۱۵درصد از جمعیت جهان را کم کند.
داستان چیست؟
پیش از اظهارات این نماینده مجلس نیز البته رضا منتظر؛ پژوهشگر طب سنتی توضیحاتی درباره احتمالات اقدام دشمن برای اجرای «حملات بیولوژیک» از طریق واکسنهای وارداتی ارائه داده است. او مدعی شده بود که تمام کشورها نسبت به واردات واکسنهای خارجی بسیار حساس هستند و نهایت سعی خود را برای تولید داخلی واکسنهای مورد نیازشان بهکار میگیرند چرا که تجربه تاریخی نشان داده است که واکسن میتواند به حربهای برای ضربهزدن به مردم کشور هدف نیز تبدیل شود. وی گفته بود بیل گیتس در سال ۲۰۱۰ گفته است که ما باید توسط یک واکسن جمعیت کشور را کاهش دهیم. این مطلب در سایت «واکسن نیوز» وجود دارد. دکتر منتظر در ادامه این گفتگو میگوید که این واکسن باید سه ویژگی مهم را داشته باشد اول اینکه به مرور باعث مرگ افراد شود، دو اینکه باعث ناباروری در نسل جوان شود که در کشور خودمان هم از هر پنج ازدواج، یک زوج نابارور هستند. و سوم اینکه این واکسن باید سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند که با یک ویروس عادی مردم جان خود را از دست بدهند. این متخصص طب سنتی در ادامه پای جان دیویس راکفلر را هم پیش کشیده و میگوید: شرکت پزشکی جکسون وابسته به راکفلر یهودی یک اپیدمی وبا را در آمریکا ایجاد کرد چون درآمد شرکتهای دارویی کاهش پیدا کرده است برای همین وبا را ایجاد میکند تا باعث جلوگیری از ورشکستگیشان شود.
این درحالی است که دیروز کِیت اوبرایان، رئیس بخش ایمنسازی سازمان جهانی بهداشت با تاکید بر اینکه ترغیب و تسهیل دسترسی به واکسن، راهی بهتر و موثرتر است، عنوان کرد که اجبار شیوه مناسبی برای مصونیت در برابر این بیماری نیست. سازمان جهانی بهداشت در کنار راهنماییهای کلی، بر این نکته تاکید دارد که هر کشور باید برنامه ایمنسازی جمعیت و زدن واکسنِ شهروندان خود را طراحی و اجرا کند. بر اساس ارزیابی این نهاد بهداشت و سلامت سازمان ملل، ۵۱ نوع واکسن وارد مرحله آزمون انسانی شدهاند و ۱۳واکسن نیز در مرحله نهایی تولید انبوه قرار دارند.
ضرورت مشاوران
با همه این حواشی سوال همان است که ابتدا مطرح شد؛ اینکه یک کارشناس طب سنتی موضوعی را مطرح کند و بعد همان را از زبان یک نماینده مجلس بشنویم موضوع قابل قبولی نیست. نمایندگان مجلس به عنوان منتخب مردم در جایگاهی رسمی قرار دارند که اظهارات آنها گاه واکنشهایی جهانی را در پی خواهد داشت بنابراین بهتر است با احتیاط بیشتری در زمینههای مختلف اظهار نظر کنند. اینکه یک نفر مثلا به یک نماینده اعلام کند شیعیان میشیگان ترامپ را شکست دادهاند و او آن را توئیت کند نیز همین موضوع را تداعی میکند که نمایندگان هرچه را میشنوند نباید از زبان خودشان آن را در تریبون بگویند. رقابتی که هم اکنون در مجلس دیده میشود این است که کدام یک اظهارات عجیبتری داشته باشند. وجود مشاوران مجرب در این زمینه بسیار میتواند کمککننده باشد. اما اینکه چرا از مشاوران به درستی استفاده نمیشود را باید در دو بخش مورد توجه قرار داد. نخست اینکه غالبا مشاوران در ایران از میان افراد نزدیک به مسئولان انتخاب میشوند افرادی که لزوما تخصص ندارند بلکه شغلی ندارند و به همین دلیل نیز مشاور یک مسئول میشوند. در چنین حالتی طبیعی است مشاور مربوطه نمیتواند کمککننده باشد. از سوی دیگر در مواردی که مشاوران نیز توانایی کافی داشته باشند باید برگردیم به همان فرهنگ قدیمی که مسئولان همواره نظر خود را صحیح میدانند و کمتر به مشاوران توجهی میکنند.
ابهت مجلس را نشکنید
در همین زمینه درباره برخی اظهارات و رفتارات نمایندگان و همچنین لزوم استفاده از مشاوران با یک نماینده اسبق مجلس گفتگو کردیم. جلال جلالی زاده به «آفتاب یزد» گفت:«اولین نکتهای که بعد از شنیدن برخی اظهارات از سوی برخی از نمایندگان به ذهن میرسد این است که در جامعه سالم و معتدل که حکمت نقش مهمی در همه امور دارد اصل بر این است که هر فرد و یا هر امری در جای خودش متناسب با تجربه و تخصصی که دارد قرار گیرد و براساس وظایف محوله یا چارچوب تعیین شده نیز هر فردی به انجام امور و گزارش آن بپردازد.» او افزود:«با این حال به نظر میرسد در کشورمان از این روند تا حدی دور شدهایم تا جایی که میتوان گفت در باره یک موضوع مشخص افرادی که باید موضعگیری کنند یا گاه باید پاسخگو باشند سکوت میکنند و آن دسته از افرادی که نباید سخنی بگویند یا اصلا تخصصی در آن مورد خاص ندارند شروع به واکنش و موضعگیری میکنند.» این فعال سیاسی اصلاحطلب در ادامه اظهار داشت:«متاسفانه شاهد هستیم برخی تلاش میکنند از هر دری سخن بگویند و حتی چنین روشی به عنوان یک امر مثبت و نشانه سواد و تخصص تلقی میشود این درحالی است که همه چیز دانها اصولا هیچ نمیدانند!» جلالی زاده تصریح کرد:«اینکه مشاهده میشود یک نماینده چهار کلمه را نمیتواند به درستی تلفظ کند یا برخی موضع گیریهای مبتنی بر تئوری توطئه را نسبت به سادهترین امور مطرح میکند موضوع پسندیدهای نیست و در افکار عمومی باعث کاهش ابهت نهاد مجلس میشود و همانطور که شاهد هستیم به سوژهای برای برخی در شبکههای اجتماعی جهت تمسخر تبدیل میشود. این مسیر به اعتبار نمایندگان و بالاتر از آن جایگاه خانه ملت آسیب میزند.» او تاکید کرد:«نمایندگان باید حد و مرز اظهار نظرات خود را براساس جایگاه و تخصصی که دارند تعیین کنند، به هرحال افزایش چالش برخی رفتارهای عجیب در این مجلس به این دلیل است که اکثر آنها تازه کار هستند و با مشارکت حداکثری مردم نیز انتخاب نشده اند. به نظر میرسد باید زمان بیشتری را منتظر باشیم تا این نمایندگان با وظایف خود آشنا شوند و در موضع گیریها نیز حرفهای رفتار کنند.»
این نماینده مجلس ششم در پایان گفت:«پیشنهاد میکنم نمایندگانی که به هرحال از قِبل روند تایید صلاحیتهای اسفند ۹۸ و عدم وجود رقبای قوی توانستهاند به عنوان وکیل ملت راهی بهارستان شوند تا دست کم یک سال اول از هر گونه موضعگیری برحذر باشند، مطالعات خود را در زمینه وظایف نمایندگی و همچنین چگونگی برخورد با افکار عمومی افزایش دهند و یک نکته مهم دیگر که باید در نظر بگیرند استفاده صحیح از مشاورانی متخصص است که به آنها یاری دهند. لزوم استفاده از مشاور در این دوره از مجلس بیشاز هر دورهای احساس میشود و نمایندگان مجلس یازدهم باید توجه بیشتری به نظرات مشاوران حرفهای در زمینههای مختلف قبل از موضعگیری داشته باشند تا موجب کاهش اعتبار مجلس و همچنین دلسردی مردم حوزه انتخابیه خود نشوند.»/آفتاب یزد