تاکتیک جدید داعش که اوضاع امنیتی عراق را برهم زده است
خبرمهم: بعد از گذشت کمتر از ۱۰ روز از کشته شدن یکی از فرماندهان تیپهای ارتش عراق در بخش الطارمیه در شمال بغداد؛ در ساعات پایانی سه شنبه نیز یک سرلشکر دیگر در شهرستان هیت (۱۷۰ کیلومتری غرب بغداد) کشته شد.
به گزارش بخش بین المللی سایت خبرمهم، به گزارش روزنامه الشرق الاوسط، مسؤولیت هر دو این عملیات را داعش برعهده گرفت؛ داعشی که در اواخر سال ۲۰۱۷ در عرصه نظامی مقابل نیروهای عراقی شکست خورد و بعد از ماهها از آن شکست که به پایان “خلافتش” در موصل انجامید، این گروه فعالیتهای مختلف خود را در “مناطق قدرت” به ویژه در غرب و شمال غرب عراق از سرگرفته است.
عملیات اخیری که احمد عبدالواحد اللامی، فرمانده تیپ ۲۹ ارتش عراق را در ایست بازرسی در شهرستان هیت (که سالها تحت اشغال داعش بود)، هدف قرار داد، مسؤولیتش را داعش برعهده گرفت. این عملیات چند روز بعد از کشته شدن علی غیدان الخزرجی، فرمانده تیپ ۵۹ در ارتش عراق در شهرستان الطارمیه که هنوز در آن گروهکهای زیرزمینی داعش فعالیت دارند، صورت گرفت. داعش با وجود اینکه در سال ۲۰۱۴ به اطراف این شهرستان رسید اما نتوانست این شهرستان را اشغال کند.
گروه اطلاع رسانی امنیتی عراق در بیانیهای کشته شدن فرمانده مذکور را تسلیت گفته و اعلام کرد که کشته شدن وی در هنگام تعقیب کردن گروهی تروریستی صورت گرفت و یک افسر دیگر نیز به همراه افراد دیگر در این حمله کشته شدند.
اقدام غافلگیرکننده دیگر که توسط داعش انجام شد، این بود که بمبی که در داخل خودرویی کار گذاشته شده بود، منفجر شد که طبقه بیانیه رسمی، به زخمی شدن پنج تن انجامید. طبق این بیانیه، این انفجار در زندیکی میدان هواپیمایی رخ داد که طی روزهای اخیر، در آنجا درگیریهایی میان تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی رخ داده بود که به کشته شده سه تظاهرکننده انجامیده بود.
انفجار این بمب در خودرو بعد از دورهای از آرامش چند ماهه رخ داد که طی آن، در بغداد هیچ انفجاری با بمب یا کمربندهای انفجاری رخ نداد.
با ازسرگیری عملیات هدف قرار دادن فرماندهان نظامی ارشد در ارتش عراق و نیز انفجار بمبها، تمامی نشانهها حکایت از این دارند که داعش چه بسا تاکتیک جدیدی را برای رویاروی با نیروهای امنیتی آغاز کرده است و در این رهگذر، از ادامه اختلافات سیاسی در کشور بهره برداری میکند.
در این راستا، معتز محیی الدین، کارشناس استراتژیک و مدیر مرکز پژوهشهای امنیتی و سیاسی الجمهوری در مصاحبه با الشرق الاوسط گفت: داعش با این عملیات تلاش میکند آنچه را از دست داده است، جبران کند که این امر از طریق روش نبرد جدید برای بازگشت به قبل از مرحله ۲۰۱۴ انجام میشود. این امر در مناطق مرزی و مناطقی که تحت اشغال داعش بود، صورت میگیرد. این امر نه به خاطر آن چیزی است که برخی آن را اراضی قدرتگیری توصیف میکنند، بلکه برای تحکیم و تقویت موقعیت داعش به ویژه منابع حمایت مالی و به عضوگیری عناصری در داخل نیروهای امنیتی و از انتقال از عملیات نمایشی به عملیات ویژه است.
وی ادامه داد، داعش بر این باور است که بحران درمانی ناشی از کرونا بسیار به نفع این گروه بوده است، چراکه حمایتهای شکنندهای را برای آن ایجاد کرده است، به این اعتبار که نیروهای امنیتی از مناطق باز و اطراف شهرها به سمت مناطق پرازدحام در داخل شهرها عقب نشینی کردهاند و داعش از این خلأ بهره برداری کرده و دست به حملاتی به تعدادی از شهرها و روستاها و اخیراً در الطارمیه و هیت زده است؛ هرچند که این دو منطقه کاملاً از لحاظ امنیتی بر آنها کنترل وجود دارد.
محی الدین ادامه داد: این امر مفاهیم مهمی در بردارد و نشان میدهد که داعش از لحاظ اطلاعاتی به دستگاههای امنیتی نفوذ پیدا کرده است. از جمله سوالهای مطرح این است که چگونه داعش به چنین رتبههای نظامی بالایی دست یافته است و آن فرماندهان را کشته است؟ این بدین معناست که خلل بزرگی وجود دارد، چراکه عناصر داعش تحرکات آن افسران را از زمان حرکتشان تا زمان وقوع حادثه میدانند. گفتنی است که آن فرماندهان نظامی، گارد حفاظت گستردهای دارند در نتیجه این سوال باقی میماند که حفاظت از آنها در قبال چنین عملیات ویژهای چگونه صورت میگیرد.
وی تصریح کرد: خطر نزاعهای سیاسی بر سر پرونده امنیتی و عدم اتخاذ تدابیر کارآمد جهت جلوگیری از فعالیتهای داعش، حکایت از این دارد که بیتوجهی از جانب دولت در خصوص پرونده امنیتی صورت میگیرد و دولت به نزاعهای سیاسی مشغول است که این امر فرصتی را برای داعش فراهم میسازد. داعش مرحله جدیدی را آغاز کرده است که عبارت از کارگذاشتن بمب در خودروها است. این تحولی بسیار خطرناک است. این امر نشان میدهد که داعش میتواند به مناطق در داخل پایتخت برسد./ایسنا