استانیتبریزحوادثسلامت

به قصد قتل آمده بودند

خبرمهم: بازرس انجمن متخصصان بیهوشی از جزئیات ضرب‌ و شتم یک پزشک در بیمارستان پیرانشهر توسط خانواده قربانی کرونا گفت.

به گزارش بخش حوادث سایت خبرمهم، «کسانی که صبح یکشنبه یک تیرماه وارد بیمارستان امام خمینی(ره) پیرانشهر شدند و به محمد ابوترابی حمله کردند، هفت‌ نفر بودند. آنها اقوام بیمار ٣٣ساله‌ای بودند که چند ساعت قبلش در اثر شدت بیماری جانش را از دست داده بود. بیمار مبتلا به کووید-١٩ ریه‌هایش به شدت درگیر شده بود. او جان باخته بود و برادران و سایر اقوام درجه‌یک، محمد ابوترابی، متخصص بیهوشی بیمارستان را مقصر مرگ می‌دانستند. همین هم شد تا به او حمله کرده و به‌ شدت مصدومش کنند. آنها در اثر این حمله بخشی از تجهیزات بیمارستان را هم تخریب کردند. تصاویر منتشرشده از این متخصص پس از درگیری، حکایت از وخامت حالش دارد. صورت او خونین است، چشم‌ها متورم و کبود شده، بینی شکسته و کمر هم آسیب دیده. حالا پزشکان نگران مصدومیت او از ناحیه چشم‌اند. ابوترابی به دلیل وخامت حال به بیمارستانی در ارومیه منتقل شده بود و آخرین خبرها حکایت از انتقال او به خانه‌اش دارد.

به گفته علیرضا سلیمی، رئیس انجمن متخصصان بیهوشی ایران که پیگیر این پرونده است، تا به‌ حال چنین اتفاقی با این شدت برای متخصصان بیهوشی در کشور رخ نداده است. انجمن متخصصان بیهوشی در حال پیگیری پرونده این پزشک است؛ به‌ طوری که سلیمی می‌گوید که پس از مذاکره با نظام‌ پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، در صورت لزوم، اقدام به شکایت می‌کنند: «وکیل انجمن، متخصص بیهوشی است و قطعا موضوع را از نظر حقوقی به صورت مستقیم پیگیری می‌کنیم.»

محمد ابوترابی، ۴١ساله است و در گزارش‌ها آمده که دیابت دارد. او در حال گذراندن دوره طرحش در بیمارستان امام خمینی(ره) پیرانشهر بود که دچار حادثه شد. او همراه همسرش در پیرانشهر مشغول به کار بود. همزمان با انتشار این خبر، شایع شد که چشم این متخصص بیهوشی به دلیل حمله ضاربان، تخلیه شده که همان موقع فرماندار پیرانشهر اعلام کرد که این خبر درست نیست و چشم‌پزشک در پی مشتی که از سوی یکی از اعضای خانواده متوفی به صورت او زده شد، دچار آسیب شده است. به گفته علی ترابی، وضع این مصدوم در حال بهبودی است: «خانواده متوفی، تحت‌ تأثیر شنیدن خبر فوت، به اموال بیمارستان هم آسیب وارد کرده و بخشی از آنها را تخریب کردند. بنابراین از این جهت هم تحت پیگیری قانونی قرار دارند.»

ضاربان قصد قتل داشتند

افشین جعفرزاده، عضو هیأت‌ علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو هیأت‌مدیره انجمن بیهوشی ایران است که به‌ عنوان بررسی‌کننده ماجرا به ارومیه اعزام می‌شود. او نتیجه بررسی‌هایش را توضیح می‌دهد و می‌گوید که ابوترابی، پزشک معالج بیمار فوت‌شده نبوده، او در اتاق عمل در حال بررسی وضع دو نفر دیگر بود که از او خواسته می‌شود بالای سر این بیمار مبتلا به کرونا در بخش ایزوله بیمارستان، حاضر شود. او هم ریسک می‌کند، دو بیمار را رها می‌کند و سراغ بیمار کرونایی می‌رود. زمانی که بر بالین بیمار قرار می‌گیرد، بیمار به دلیل وخامت حالش، جانش را از دست می‌دهد و عملا او نقشی در مرگ این بیمار نداشت. پس از این ماجرا، به سمت اتاق عمل حرکت می‌کند که در بین راه و روی پله‌ها چهار برادر بیمار فوت‌شده و در مرحله بعد سه‌ نفر دیگر، به او حمله می‌کنند. آنها به قصد قتل آمده بودند.»

جعفرزاده در توضیحات بیشتر اضافه می‌کند که بررسی‌ وضع جراحات نشان می‌دهد که ضاربان از سلاح سرد و به احتمال زیاد از شیء بُرنده‌ای استفاده کرده بودند؛ چراکه برخی از زخم‌ها حکایت از واردشدن ضربات از سوی جسم تیز دارد. به گفته او، بینی این پزشک دچار خردشدگی تعداد زیادی از استخوان‌ها شده، ابرو دچار پارگی شده، گردن و گوش و کتف و کمر آسیب دیده و چشم‌ها به‌شدت آسیب دیده‌اند. این در حالی است که ابوترابی مبتلا به دیابت است و آسیب به چشم، می‌تواند عواقب بدی داشته باشد. به گفته او، تمام ضربات به سر و صورت مصدوم وارد شده است.

این عضو هیأت‌مدیره انجمن بیهوشی و مراقبت‌های ویژه ایران، می‌گوید که این اتفاق از سوی ضاربان اقدام به قتل بوده است: «پرونده اولیه تشکیل شده، نظام پزشکی و انجمن از این ماجرا شکایت دارند، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه هم پیگیر ماجراست. ضاربان هفت‌ نفر بودند که سه‌ نفر از عاملان اصلی دستگیر شده‌اند.»

جعفرزاده می‌گوید که مصدوم از بیمارستان مرخص شده اما شرایط خوبی ندارد و هنوز نگرانی از بابت آسیب‌ چشم‌ها وجود دارد: «این ماجرا هم به صورت کشوری و هم استانی پیگیری می‌شود.»

پزشک به شهر دیگری منتقل شود

ماجرا را همسر ابوترابی گزارش کرد، سایر همکارانش هم از جزئیات ماجرا گفتند. «زمانی که به ما گفتند چه اتفاقی افتاده، تصور نمی‌کردیم چنین حادثه‌ای رخ داده باشد. جزئیات حادثه، حکایت از عمق فاجعه داشت و نشان می‌داد که ماجرا بسیار جدی است، به همین دلیل یکی از اعضای هیأت‌مدیره انجمن برای پیگیری ماجرا به ارومیه فرستاده شد تا موضوع را بررسی کند.» اینها توضیحات سلیمی است. معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه  هم در جریان ماجراست اما او حاضر به صحبت‌کردن نشد. ابوترابی هم توانایی صحبت‌کردن نداشت و همسرش هم فرصت مصاحبه پیدا نکرد. حالا در این شرایط رئیس انجمن متخصصان بیهوشی می‌خواهد که هر چه سریع‌تر محل گذراندن طرح «ابوترابی» به شهر دیگری منتقل شود تا از فشار روانی واردشده به ابوترابی کاسته شود. آنها خواستار برخورد جدی با ضاربان هستند و می‌خواهند اشد مجازات برایشان در نظر گرفته شود: «برخورد با این افراد باید با اشد مجازات همراه باشد، ما در شرایط عادی نیستیم، کرونا بیمارستان‌ها را به‌شدت شلوغ کرده و کادر درمان تلاش‌های زیادی در این مدت کرده‌اند. این‌گونه اقدامات می‌تواند عواقب منفی زیادی داشته باشد.»

حالا سلیمی، نگران شرایط روحی ابوترابی است: «ترومای روحی واردشده پس از این حادثه، می‌تواند بسیار طولانی و دردناک باشد، حتی تا پایان عمر ادامه داشته باشد و ما نگران این بخشیم.»

رئیس انجمن متخصصان بیهوشی ایران که معاون آموزشی سازمان نظام‌ پزشکی هم است، می‌گوید که این اتفاقات در شرایطی رخ می‌دهد که در دوره شیوع کرونا، ١٢٠نفر از کادر درمان، جان‌شان را از دست داده‌اند: «متخصصان بیهوشی افرادی‌اند که زحمت و تلاش زیادی می‌کشند و بسیار در معرض خطر ابتلا به بیماری هستند و در کمترین حد ممکن دیده می‌شوند. در هنگام همه‌گیری کووید-١٩ انجام بسیاری از امور درمانی تقریبا همه بیماران بدحال بر دوش متخصصان بیهوشی بوده و کسی که به همه توصیه می‌کند، در فاصله یک‌ونیم متری با بیماران باشند اما خود در فاصله ٣٠-٢٠ سانتی از بیمار قرار می‌گیرد تا برای بیمار لوله تراشه بگذارد، متخصصان بیهوشی‌اند.» سلیمی این سوال‌ها را مطرح می‌کند که چرا بیمار باید این تعداد همراه داشته باشد و چرا واکنش سریعی در مقابل حمله وحشتناک آنها اتفاق نیفتاده است.

خشونت مداوم علیه کادر درمان

محمد شریفی‌مقدم، دبیرکل خانه پرستار است. او می‌گوید که اتفاقاتی از این دست به‌ طور مرتب برای کادر درمان به‌ویژه پرستاران که بیشترین میزان مواجهه با بیماران و خانواده‌هایشان دارند، رخ می‌دهد اما در مدتی که کرونا شیوع پیدا کرده، آمار بالایی از درگیری و ضرب‌وشتم پرستاران از سوی خانواده‌ها گزارش نشده است. به گفته او، در این مدت تنها یک مورد درگیری میان خانواده بیمار با یک پرستار مرد، اعلام شده که مصدومیت شدیدی برای او ایجاد نکرده است. او در عین حال به پژوهشی اشاره می‌کند که پیش از این انجام شده و نشان داده بود که نزدیک به ٩٠‌درصد از پرستاران تنها در یک دوره ۶ ماهه، مورد خشونت کلامی قرار گرفته‌اند:  «آن زمان که در سازمان نظام پرستاری فعالیت می‌کردم، این مسائل را با جدیت دنبال می‌کردم. به ‌هر حال تعداد پرستارانی که در این شرایط دچار آسیب می‌شوند و همراهان بیمار با آنها درگیر می‌شوند، خیلی بیشتر از پزشکان است؛ چراکه پزشکان مواجهه کمتری با بیماران دارند.»

به گفته دبیرکل خانه پرستار، رخداد چنین اتفاقاتی، منجر به ترویج خشونت می‌شود: «بیمار کرونایی در شرایط شدید، نیاز به لوله تراشه دارد. این لوله در ابتدای ریه قرار می‌گیرد تا بیمار به دستگاه وصل شود و تنفس کند، در این شرایط متخصصان بیهوشی وارد عمل می‌شوند تا این اقدام را انجام دهند که به ‌هر حال با توجه به‌شدت بیماری و وخامت حال، گاهی این اقدامات بی‌نتیجه خواهد بود.»/شهروند

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا