حُقه بلژیکی

به گزارش بخش ورزشی سایت خبرهای فوری، فدراسیون می‌گوید پول را در یک کشور خارجی به ویلموتس داده‌ایم اما او باز هم برنمی‌گردد. روایت سرمربی تیم ملی فوتبال است. او بعد از اینکه دید نمی‌تواند پولی بدست بیاورد دست به اعتراض زد اما فدراسیون ظاهرا سر موعد کاری را که باید برای او انجام می‌داد، انجام نداد.
او چند روز بعد از بازی با عراق پیغام داد تا زمانی که پولم را ندهید، به ایران نمی‌آیم و تمرینی در کار نخواهد بود. فدراسیون فوتبال که هول شده بود سریعا به سراغ برانکو رفت تا نظر او را جلب کند. برانکو هم گفت: «از این خبرا نیست اول پرسپولیس تکلیف بدهی‌اش را با من مشخص کند بعد درباره تیم ملی هم حرف می‌زنیم!»

دردسرهای پول دادن به سرمربی ایران

ویلموتس در شرایط کنونی سرمربی تیم‌ملی ایران است؛ منتها با این عیب که در محل کارش حاضر نیست. فدراسیون‌ هم رسما تاکید دارد او طبق مفاد قرارداد باید کارش را انجام بدهد. سوال این است که آیا او پولی دریافت کرده یا خیر؟
تحریم جابجایی پول برای ایران بر روی فوتبال هم اثر گذاشته است و مسائل مالی فدراسیون فوتبال را تحت الشعاع قرار داده است. علی دشتی که با دلالان بین‌المللی حوزه فوتبال در ارتباط است در خصوص راهکار پرداخت پول به فرد خارجی دارای قرارداد در ایران به خبرنگار آفتاب یزد می‌گوید:‌ راه ساده‌ای ندارد، یا باید پول را به حساب فرد یا شرکتی بدهند که به ویلموتس بدهد یا اینکه خودشان حسابی در خارج داشته باشند که پول را از طریق آن به مربی بلژیکی بدهند؛ اگر پول را وارد حساب کنند باید اسناد واریز را هم بدهند چون بانک‌های خارجی حساب کتاب دارد و هر میزان پول را نمی‌توان به آن وارد کرد، اگر متوجه شوند پول مربوط به ایران است برای صاحب حساب دردسر درست می‌شود و حتی امکان بلوکه شدن پول و اکانت وجود دارد بنا بر این باید راه‌های عجیب و غریبی را امتحان کنند که درصد ریسک آن بالاست.
وی افزود: ظاهرا می‌گویند پول آماده است فقط روش پرداخت مشخص نیست یک روایت هم هست که می‌گویند پول را داده‌اند اینکه چگونه ما اطلاعی نداریم!

قبل بازی عراق پول گرفت

اکنون صحبت این است که آیا ویلموتس پول خود را از ایران گرفته یا خیر؟ ماجرا از این قرار است که گویا ویلموتس ابتدا برای دریافت مطالبات خود قهر کرده بود، اما بعد از آن که پول خود را از فدراسیون گرفت، در جمع ملی‌پوشان که پیگیر پاداش‌های معوقه خود بودند، گفت: «از این لحظه به بعد کسی حق ندارد درباره پول حرف بزند..»
این حرف به شدت باعث ناراحتی ملی‌پوشان شد. آن‌ها می‌گویند کی‌روش همیشه از حق و حقوق بازیکنان دفاع می‌کرد، ولی ویلموتس تا پول خودش را گرفت نظرش عوض شد.
با این حال بررسی‌ها نشان می‌دهد ویلموتس قبل بازی عراق بالاخره موفق به دریافت پول شد. زمانی که او و همسرش در یکی از هتل‌های مجلل ترکیه حضور داشتند، عوامل فدراسیون پول را به او دادند و در واقع او پول خود را دریافت کرد.

چاره اندیشی تاج و دوستان

اکنون که گفته می‌شود ویلموتس پول گرفته اما سر تمرین حاضر نمی‌شود تصور فدراسیون این است که در دعاوی حقوقی جلو هستند و به عبارتی برد با آنهاست.
منتها مهدی تاج و همکارانش در بهترین شرایط اگر فضا به سمت فسخ قرارداد برود، به دنبال این هستند که با دریافت غرامت از ویلموتس این اتفاق رخ بدهد. اما نقشه دومی هم در سر دارند و آن اینکه قرارداد فسخ شود و به ویلموتس تا زمانی که در ایران کار کرده، پول بدهند و این مربی قسط سوم قرارداد خود تا پایان ‌سال را که جلوتر دریافت کرده است، به فدراسیون برگرداند.
>50 میلیارد تومان فقط برای چند ماه؟
مشکل بزرگ آن است که همسر سر مربی تیم ملی فوتبال ایران یک وکیل بین‌المللی است و او حاضر نمی‌شود با پرداخت غرامت و ضرر مالی به همکاری خود با فدراسیون فوتبال ایران پایان بدهد.
روایت تلخ‌تری که وجود دارد این است که ویلموتس برای قطع همکاری با ایران حداقل ۵٠‌درصد مبلغ کل قرارداد سه ساله یا مبلغ کل یک‌سال قرارداد را از فدراسیون طلب خواهد کرد. در اینجا قسمت‌های تاریک قرارداد ویلموتس و فدراسیون رو می‌شود و به عبارتی دردسر پنهانکاری‌های احتمالی اینجا آشکار می‌شود.
اگر قرارداد ٢,٧‌میلیون یورویی ملاک محاسبه باشد و فدراسیون قرار باشد پول یک‌سال قرارداد را به او بدهد، باید یک‌میلیون و ٨٠٠‌هزار یورو دیگر به ویلموتس پرداخت کند (٢میلیارد و ٣۴٠‌میلیون تومان). اگر ویلموتس بتواند فدراسیون را محکوم به پرداخت ۵٠‌درصد رقم کل قرارداد کند‌، باید حدود ۴‌میلیون یورو خسارت داده شود (حدود ۵٢‌میلیارد تومان). اگر هم رقم قرارداد ١.۵‌میلیون یورو یا ٢‌میلیون یورو باشد،‌ این اعداد و ارقام تغییر می‌کند.
به ‌هرحال چون کسی از رقم قررداد ویلموتس با فدراسیون فوتبال چیز دقیقی نمی‌داند شرایط همکاری او با فدراسیون فوتبال چندان روشن نیست و چون درباره جزئیات قرارداد شفاف‌سازی نمی‌کنند،‌ همه فرضیات موجود و اتفاقاتی که ممکن است رخ دهد در نظر گرفته شده است.

فرض کنیم ویلموتس هم رفت!

حال ما فرض می‌کنیم که مرد بلژیکی هم با تیم ملی ایران خداحافظی کند؛ حاتم بخشی بعدی متوجه چه کسی خواهد شد؟
به هرحال اگر مربی بلژیکی رفتنی شود، فدراسیون باز هم باید قرارداد مالی عظیمی با رقم ١,۵‌میلیون یورو با برانکو امضا کند. در چنین شرایطی که فدراسیون فوتبال ایران با بی پولی بی‌سابقه‌ای هم دست و پنجه نرم می‌کند، اگر قرار باشد قطع همکاری با ویلموتس با ضرر مالی همراه شود‌، فدراسیون فوتبال ایران شدیدا زیر سوال و ذره بین خواهد رفت و از سوی دیگر کسی تردید ندارد که اگر هم توافقی با برانکو انجام شود او پیش پرداخت قابل ملاحظه‌ای خواهد گرفت تا مثل ماجرای پرسپولیس سرش کلاه نرود!
از آنجا که فدراسیون در این مدت درباره جزئیات قرارداد ویلموتس مطلقا شفاف‌سازی دقیق و قانع‌کننده‌ای نداشت، عملا شرایطی فراهم‌ شد که حرف‌وحدیث‌های زیادی درباره مبلغ قرارداد ویلموتس به‌وجود بیاید. فدراسیونی‌ها چندین‌بار در زمان مذاکره و عقد قرارداد گفته بودند رقم توافقی در همان حدود قرارداد ١,۵‌میلیون یورویی است که با کی‌روش امضا کرده‌اند. منتها در رسانه‌ها ابتدا عنوان شد رقم ٣‌میلیون دلار بوده است و بعد از اینکه فدراسیون این خبر را تکذیب کرد، این‌بار به نقل از منابع آگاه اخباری به دست آمده مبنی بر اینکه رقم اصلی قرارداد ویلموتس ٢‌میلیون و ٧٠٠‌هزار یورو برای هر ‌سال بوده است.
اکنون صحبت از خسارت و ضرر از جیب بیت المال و حیف و میل‌هایی است که ممکن است از رهگذر فسخ قرارداد با ویلموتس حاصل شود. به عبارت دیگر میزان خسارت و ضرر و زیان بر اساس مبلغ قرارداد ممکن است عدد و رقم عظیمی را شامل شود که در این شرایط سخت اقتصادی فعلی که حتی فدراسیون‌های زیادی به خاطر بی پولی از حضور در مسابقات جهانی انصراف می‌دهند، سوال برانگیز به نظر برسد.
در حال حاضر پنهانکاری در مورد قرارداد مذکور افکار عمومی را به این سمت سوق داده که در صورت فسخ، ضرر و زیان قرارداد ٢.٧‌میلیون یورویی ملاک قرار داده خواهد شد و ممکن است فدراسیون پول قابل توجهی را از دست بدهد. به‌ هرحال ویلموتس طبق ادعای رسمی مسئولان با ٩٠٠‌هزار یورویی که اخیرا به حساب او واریز شده،‌ پول سه ماه آینده قراردادش را دریافت کرده و حالا طرفین وارد فاز مذاکره به منظور جدایی شده‌اند.

حقه بلژیکی

کلاه گشادی که پیرمرد بلژیکی بر سر فدراسیون گذاشته فراتر از این حرفهاست. بر این مبنا تعداد روزهای حضور ویلموتس در ایران در ۶ ماه گذشته به ٣٠ روز هم نمی‌رسد و تا پایان‌ سال هم تیم‌ملی برنامه‌‌ای ندارد که بخواهد به ایران بیاید، یعنی ویلموتس برای ٣٠ روز حضور در ایران اگر نرخ یورو را ١٣‌هزار تومان حساب کنیم، ١١‌میلیارد و ٧٠٠‌میلیون تومان پول گرفته است و به عبارتی دیگر، دستمزدش برای هر روز حضور در ایران، ٣٩٠‌میلیون تومان بوده است.
همه این عدد رقم‌ها در صورتی است که قرارداد او همان عدد ۲.۷ میلیون یورو باشد و طبعا اگر رقم قرارداد بیشتر باشد بر عدد رقم‌های فوق افزوده خواهد شد ضمن آنکه در اینجا به اعداد و ارقام پاداش‌های نقدی‌، هزینه سکونت، رفت‌وآمد و … ویلموتس که جداگانه محاسبه می‌شود اشاره‌ای نشده و مسلم است که اگر آن عددها هم به حساب می‌آمد با رقم شگفت‌انگیزی روبرو می‌بودیم.

روایتی به نفع فدراسیون

با این حال منابع مطلع ورزشی روایت دیگری را هم مطرح می‌کنند و می‌گویند همه چیز به نفع فدراسیون است. صرفنظر از مفید یا مضر بودن حضور ویلموتس تا خرداد ۹۹ بحث این است که او پولش را تا خرداد ماه گرفته و امضا داده است.
بر همین اساس گفته می‌شود قرارداد ویلموتس به گونه‌ای منعقد شده که او در صورت پرداخت مطالباتش موظف به رعایت تمام بندهای این قرارداد است این در حالی است که ویلموتس می‌توانست بابت عدم پرداخت مطالباتش تصمیم به فسخ یکطرفه قرارداد و دریافت حق و حقوق خود بگیرد.
اما نکته جالب‌تر آن است که ویلموتس قبل بازی با عراق نامه‌ای به فدراسیون داده، نامه فسخ قرارداد که ویلموتس قبل از بازی با عراق به صورت کتبی به دست مهدی تاج رساند اما چمدان پر از پول در هتل ترکیه سبب شد تا او نتواند نامه فسخ خود را عملی کند. نامه‌ای که حالا تبدیل به برگ برنده فدراسیون فوتبال شده است.
مرد بلژیکی قصد داشت قبل از بازی با عراق به ادامه همکاری خود پایان دهد اما امضای او پای برگه تسویه حساب فدراسیون تا پایان ماه می‌میلادی سال ۲۰۲۰ (۱۰ خرداد ۱۳۹۹) سبب شد تا فدراسیون از او بخواهد طبق قراردادش در تهران حضور داشته و کار را از همین جا دنبال کند. رفتاری که ویلموتس به آن تن نداده است.
البته او پول را گرفته اما تا ۱۰ خرداد ویلموتس نمی‌تواند حتی ۱ سنت دیگر از فدراسیون بگیرد حتی اگر قراردادش را فسخ کند البته نباید فراموش کنیم که ویلموتس تا خردادماه سال آینده حق و حقوق خود را دریافت کرده است. باید دید مسئولان فدراسیون برای بازگرداندن ما به التفاوت این مبلغ در صورتی که ویلموتس فلنگ را ببندد چه عکس العملی نشان می‌دهند؟

پروفسور: بی مایه فطیر است

«او نیامد که نیامد.» این اتفاقی است که تاکنون افتاده است. پول را تا ۱۰ خرداد گرفته اما میل به آمدن ندارد. یعنی فدراسیون پول ۶ ماه را هم به او داده و حالا به فکر استخدام مربی جدید هستند!
در طول همین مدت نیز تاج سراغ گزینه‌های خارجی دیگر رفت تا بتواند خیلی زود یکی از آنها را جانشین ویلموتس کند. برانکو ایوانکوویچ به واسطه سال‌ها سابقه حضور روی نیمکت تیم ملی و پرسپولیس به نخستین گزینه وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال تبدیل شد.
اما پروفسور هم خیلی زود در دیدار با سفیر ایران در کرواسی با زبان بی زبانی گفت که «بی‌مایه فطیر است» و به این ترتیب او هم خواهان پرداخت مطالباتش از پرسپولیس و مالیات عقب افتاده‌اش در زاگرب شد و پیش شرط خود برای توافق با فدراسیون فوتبال ایران را منوط به پرداخت مطالباتش از پرسپولیس اعلام کرد. در واقع ماجرا از این قرار است که برانکو آمادگی کامل خود را برای نشستن روی نیمکت تیم ملی اعلام کرده است اما تنها در صورتی به تهران باز می‌گردد که مطالبات خود را دریافت کند.

مشکل، نبود مدیریت است

کارشناس مدیریت دولتی در گفت‌‌و‌گو با خبرنگار آفتاب یزد در خصوص مشکلات مدیریت فوتبال در کشور می‌گوید:‌ شیوه‌های مدیریتی در فوتبال ملی کشور چندان با عقلانیت سازگاری ندارد چرا که افرادی را به جای نفرات قبلی می‌آورند که نگاه آنها با فرد قبلی فرسنگ‌ها فاصله دارد.
محمد علی صبوری می‌افزاید:‌ این کار سردرگمی در سیستم فوتبال کشور را بیشتر می‌کند و نتیجه آن می‌شود که حتی کارشناسان زبده برای انعقاد قرارداد و شیوه اجرای آن در اختیار ندارند و به عبارتی کاملا بدون منطق به گزینش مربیان خارجی در تیم ملی دست می‌زنند.
این کارشناس با بیان اینکه بهینه نگری مالی و اجرایی در سیستم فوتبال ایران جایی ندارد، افزود:‌ گرفتاری فوتبال ناشی از برانکو، کی روش و ویلموتس نیست، اگر هر مربی خارجی دیگری هم که بیاید چون ما انضباط اجرایی در سیستم عملکردی خود نداریم دچار مشکل می‌شود چون روش کار ما در اداره کردن فوتبال و تیم ملی مبتنی بر استانداردهای تعریف شده جهانی نیست به همین دلیل چالش‌های زیادی سربرمی‌آورند.
وی در خصوص مشکلاتی که با ویلموتس سرمربی تیم ملی پیدا شده گفت:‌ اگر با این سرمربی به مشکل برخورده‌اند باید کسانی جوابگو باشند که او را وارد فوتبال ایران کردند و در مرحله بعد بدنه کارشناسی که او را تایید کرده باید مورد پرسش قرار بگیرد که آیا ارزیابی‌ای از توان او برای اداره تیم وجود داشته یا خیر؟

نیامدن ویلموتس جدی است

یک سایت بلژیکی اعلام کرد قرارداد مارک ویلموتس سرمربی تیم ملی ایران به زودی بعد از جلسه با مسئولان فدراسیون ایران فسخ می‌شود.
مارک ویلموتس اخیرا با انتشار دو پیام در توییتر خود اعلام کرد که یک وضعیت غیرقابل تحمل برای او و همکارانش به دلیل نقض جدی قرارداد توسط فدراسیون فوتبال ایران به‌وجود آمده است.
فدراسیون فوتبال هم در واکنش اعلام کرد که به تعهدات مارک ویلموتس عمل کرده و این مربی باید به ایران برگردد. اما سایت بلژیکی «lesoir» روایت دیگری دارد. این سایت با اشاره به پرداخت با تاخیر مطالبات ویلموتس از سوی فدراسیون ایران آورده است: «برای آنکه تیم ملی ایران بدون سرمربی به اردن (محل بازی با عراق) نرود، ویلموتس قبول کرد تا با وجود هرج و مرج، تیم ایران را همراهی کند. انتظار می‌رود که دو طرف – ویلموتس و فدراسیون ایران- به زودی دیداری با هم داشته باشند. می‌توان گفت دیگر اعتمادی بین دو طرف وجود ندارد. فدراسیون ایران اعلام کرده که برای تعویض ویلموتس در مسیر توافق با برانکو ایوانکوویچ قرار دارد.» /روزنامه آفتاب یزد

خروج از نسخه موبایل