ورزشی

پیش‌به‌سوی دموکراسی در فوتبال

به گزارش بخش ورزشی سایت خبرمهم،  بعد از گمانه‌زنی‌های زیاد بالاخره از نسخه جدید اساسنامه فدراسیون فوتبال رونمایی شد. قرار است این اساسنامه در آینده‌ای نزدیک به مجمع عمومی فدراسیون فوتبال برود و آنجا به رای گذاشته شود. بعد هم راهی مجلس و نهادهای قانونگذار شود تا بالاخره فوتبال از بلاتکلیفی نجات پیدا کند. آخرین اصلاحات اساسنامه بنابر توضیحات فیفا و ای‌اف‌سی صورت گرفته و به نظر می‌رسد کار از آن سمت حل شده و فقط می‌ماند تامین نظر نهادهای داخلی. مجمع فدراسیون هم هشتم آذر برگزار می‌شود.

از جمله تغییراتی که به نسبت نسخه قبلی در اساسنامه جدید رخ داده نزدیک شدن فرآیند انتخابات‌های فدراسیون به انتخابات آزاد است. پیش از این ۳ مشکل عمده در اساسنامه وجود داشت که رسما باعث می‌شد یک سری افراد خاص بتوانند برای سمت‌های مهم در فدراسیون نامزد شوند. اول اینکه هر شخص برای نامزدی ریاست فدراسیون فوتبال باید ۱۰ سال سابقه مدیریتی می‌داشت و بیش از ۱۰ امضا از مجمع فدراسیون جمع می‌کرد. روسای کمیته‌های قضایی از قبیل اخلاق و انضباطی و استیناف و… نیز توسط رییس فدراسیون انتخاب می‌شد که عملا استقلال را از این کمیته‌ها می‌گرفت. وزیر ورزش هم نقش محوری در انتخابات‌های فدراسیون بازی می‌کرد. این موارد در اساسنامه جدید اصلاح شده است.

مطابق اصلاحات جدید سابقه ۱۰ سال مدیریت برداشته شده و به ۴ سال کاهش پیدا کرده است. در ضمیمه اساسنامه منظور از ۴ سال سابقه مدیریت ورزشی آمده که شامل موارد زیر است: الف) عضو هیات رییسه یک فدراسیون ورزشی، یک باشگاه، یک هیات ورزشی استانی یا کمیته ملی المپیک‌یا ب) عضو کمیته دایم یا مستقل یک فدراسیون ورزشی یا ج) مدیریت ارشد در بخش اداری یک فدراسیون ورزشی، یک باشگاه، یک هیات ورزشی استانی یا کمیته ملی المپیک یا وزارت ورزش. اما در ادامه آمده است که موارد زیر به معنای۴ سال مدیریت ورزشی درنظر گرفته می‌شود: برای بازیکنان حداقل ۴ فصل بازی در لیگ حرفه‌ای مردان یا زنان فوتبال، فوتسال یا بازی در تیم ملی فوتبال، فوتسال، فوتبال ساحلی مردان یا زنان. برای مربیان حداقل ۴ فصل مربیگری در لیگ حرفه‌ای مردان یا لیگ زنان یا لیگ فوتسال یا مربیگیری در تیم‌های ملی فوتبال، فوتسال، فوتبال ساحلی زنان و مردان. برای داوران حداقل ۴ فصل داوری در لیگ حرفه‌ای مردان یا زنان یا لیگ فوتسال یا حداقل ۴ سال حضور در لیست داوران بین‌المللی.
با این تفسیر تقریبا همه ورزشکاران، مربیان و داوران کشورمان می‌توانند برای انتخابات فدراسیون ثبت‌نام کنند، امکانی که تا پیش از این وجود نداشت. البته در این میان بندی در ماده ۳۹ اساسنامه وجود دارد که کمی مبهم به نظر می‌رسد. در این بند آمده فقط اعضای مجمع عمومی فدراسیون فوتبال می‌توانند نامزدهای تصدی پست ریاست فدراسیون را پیشنهاد کنند. معلوم نیست این بند به معنای این است که اعضای مجمع با همان حق امضای سابق حق دخل و تصرف در اعلام نامزدی اشخاص را دارند یا صرفا قرار است از مسیر آنها اسامی مشخص شود. اگر حالت اول باشد ممکن است دوباره همان رویه سابق تکرار شود.

تغییر بعدی انتخاباتی شدن کمیته‌های مستقل فدراسیون است. طبق اساسنامه جدید انتخاب رییس، معاون و اعضای کمیته‌های حسابرسی، اخلاق، انضباطی، استیناف، انتخابی همچنین خزانه‌دار به اعضای مجمع محول شده که به فرد معرفی شده از سوی هیات‌رییسه رای مثبت یا منفی خواهند داد. هیات‌رییسه‌ای که در اساسنامه جدید ترکیبش تغییر کرده و یک نفر به تعدادش اضافه شده. در اساسنامه جدید تعداد اعضای هیات‌رییسه از ۹ به ۱۰ نفر افزایش یافته و حداقل یکی از اعضا باید خانم باشد. ترکیب هیات‌رییسه به این شرح است: رییس فدراسیون فوتبال ۳ نایب رییس(نایب رییس اول، نایب رییس دوم و نایب رییس سوم که حتما خانم است) ۷ نفر اعضای دیگر شامل دو نفر از بین روسای هیات‌های فوتبال استان‌ها، دو نفر از بین مدیران عامل باشگاه‌های لیگ برتر یا لیگ دسته اول و ۳ نفر از بین افرادی که سابقه مدیریت ورزشی دارند. با توجه به اینکه تعداد اعضای هیات ‌رییسه زوج شده و ممکن است در رای‌گیری‌ها آرا مساوی شود، رییس فدراسیون در صورت تساوی آرا رای‌ تعیین‌کننده خواهد داشت.

اعضای مجمع فدراسیون فوتبال هم بیشتر شده است که می‌تواند به تضارب بیشتر آرا کمک کند. طبق اساسنامه جدید تعداد اعضا از ۷۵ نفر به ۸۶ نفر افزایش یافته همچنین وزیر ورزش و معاونش از میان اعضا حذف شده‌اند. تعداد اعضای مجمع به این شرح است: ۳۵ باشگاه فوتبال(لیگ برتر، لیگ دسته یک لیگ دسته دو)، فوتسال و فوتبال ساحلی در بخش بانوان و آقایان، ۳۲ هیات فوتبال، ۴ نماینده از بخش فوتبال فدراسیون‌های ورزش دانش‌آموزی، دانشگاهی، کارگری و نیروهای مسلح، کاپیتان‌های اصلی یا دوم کلیه تیم‌های ملی بزرگسالان فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی شامل ۶ نفر(آقایان و بانوان) به عنوان نماینده بازیکنان، سرمربیان تیم‌های‌ ملی بزرگسالان فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی شامل ۶ نفر(آقایان و بانوان)، برترین داور آقا و خانم در رنکینگ داوران ایران شامل ۲ نفر، یک نماینده اتحادیه باشگاه‌های فوتبال.

به نظر می‌رسد با تغییرات بالا فدراسیون فوتبال شانس خوبی برای تغییرات بنیادین پیدا کرده است و افراد فوتبالی می‌توانند به بالاترین مقام مدیریتی فدراسیون برسند. حال همان ‌طور که ذکر شد تنها می‌ماند موافقت نهادهای داخلی که در این قسمت به نظر مشکل مشخصی وجود دارد. در بند ۱-۱ اساسنامه جدید آمده است: فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران موسسه‌ای مستقل، غیرانتفاعی، غیردولتی و دارای شخصیت حقوقی است که مطابق مقررات جمهوری اسلامی ایران و برای مدت نامحدود تشکیل شده است. این در حالی است که طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران همه فدراسیون‌های داخلی باید ماهیت عمومی غیردولتی داشته باشند. همین امر ممکن است باعث شود مجلس شورای اسلامی به اساسنامه فدراسیون ایراد وارد کند.  اگر در تاریخ هشتم آذر و بعد از برگزاری مجمع که به شکل مجازی خواهد بود اساسنامه جدید رای بیاورد و از فیلتر مجلس هم عبور کند، می‌توان امیدوار بود تا قبل از سال جدید میلادی رییس جدید فدراسیون انتخاب شود. رییسی که می‌تواند طی یک فرآیند دموکراتیک از بین کارکشته‌های ورزش نه از بین مدیرانی که معلوم نیست چطور سر از فوتبال در می‌آورند به ریاست فدراسیون فوتبال برسد./اعتماد

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا