بمب خاموش در شهرهای آلوده/ آلودگی هوا کبد را هم نابود میکند
خبرمهم: دکتر مصطفی نوریزاده: بر اساس آمارهای موجود ۳۰ درصد از مردم کشور به کبد چرب مبتلا هستند و این میزان همچنان در حال افزایش است. طبق مطالعات جدید نیز آلودگی هوا و ذرات معلق در بروز کبد چرب نقش دارند.
![کبد-چرب](/wp-content/uploads/liver-780x450.jpg)
دکتر مصطفی نوریزاده: وظیفه دولت و نهادهای نظارتی است که با کنترل آلایندهها، بهبود کیفیت هوا و اجرای سیاستهای زیستمحیطی مؤثر از سلامت شهروندان محافظت کرده و مانع از افزایش بیماریهای مرتبط با آلودگی هوا شوند.
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، دکتر مصطفی نوریزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد علوم پزشکی تهران به مطهره حیدری، گروه رسانهای خبرهای فوری مهم درخصوص تاثیر آلودگی هوا بر سلامت کبد گفت: براساس آمارهای موجود، ۳۰ درصد از مردم کشور به کبد چرب مبتلا هستند و این میزان همچنان در حال افزایش است. تاکنون بیتحرکی و تغذیه ناسالم بهعنوان عوامل اصلی این بیماری شناخته میشدند، اما مطالعات جدید نشان میدهند که آلودگی هوا و ذرات معلق کمتر از ۲.۵ پیپیام نیز در بروز این بیماری نقش دارند. با وجود نبود آمار دقیق، بررسیها حاکی از آن است که شیوع این بیماری در شهرهای بزرگتر بیشتر بوده و احتمالاً ارتباط مستقیمی با آلودگی هوا دارد.
وی در رابطه با تأثیر آلایندههای زیستمحیطی بر کبد تاکید کرد: کبد یکی از مهمترین اندامهای بدن است که وظایفی همچون متابولیسم، تصفیه و سمزدایی، ذخیره مواد مغذی، تولید پروتئینهای ضروری و تنظیم سیستم ایمنی را بر عهده دارد. بااینحال، آلودگی هوا، بهویژه آلایندههای ناشی از خودروها و سوختهای مضر، سلامت این اندام را تهدید میکند. فلزات سنگین مانند سرب، نیکل، روی و آرسنیک از طریق تنفس وارد جریان خون شده و در کبد تجمع مییابند. این فرآیند باعث تحریک سیستم ایمنی، افزایش التهاب و اختلال در متابولیسم چربی شده و در نهایت به کبد چرب منجر میشود.
مصطفی نوریزاده ادامه داد: کبد چرب در مراحل اولیه بدون علامت است، اما با پیشرفت بیماری، التهاب طولانیمدت کبد میتواند منجر به فیبروز (تجمع بافت اسکار) و در مراحل شدیدتر، به سیروز کبدی تبدیل شود. سیروز باعث اختلال در عملکرد طبیعی کبد شده و ممکن است به نارسایی کبد، دیابت و حتی سرطان کبد منجر شود.
دکتر مصطفی نوریزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد علوم پزشکی تهران در پایان افزود: پزشکان توصیه میکنند که افراد با ورزش منظم، تغذیه سالم و کنترل وزن از بروز کبد چرب جلوگیری کنند. بااینحال، در برابر آلودگی هوا، مردم اقدام موثری نمیتوانند انجام دهند و این وظیفه دولت و نهادهای نظارتی است که با کنترل آلایندهها، بهبود کیفیت هوا و اجرای سیاستهای زیستمحیطی مؤثر از سلامت شهروندان محافظت کرده و مانع از افزایش بیماریهای مرتبط با آلودگی هوا شوند.