طی ۲۴ ساعت گذشته ۲ هزار و ۴۱۰ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد. از بین مبتلایان جدید، ۷۱۴نفر مورد بستری و هزارو ۶۹۶ نفر موارد سرپایی یا در تماس با مبتلایان بودند که شناسایی شدند. با در نظر گرفتن موارد جدید، مجموع بیماران مبتلا به کووید۱۹ در کشور به ۱۸۴ هزار و ۹۵۵ نفر رسید. همچنین در طول ۲۴ ساعت گذشته ۷۱ بیمار دیگر مبتلا به کووید۱۹ در کشور جان باختند و از زمان شیوع این بیماری در کشور تاکنون ۸ هزار و ۷۳۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. حالا نگرانیها درباره اوجگیری دوباره کووید ۱۹ جدیتر شده است به گونهای که صحبتهای روز گذشته رئیسجمهور در ستاد ملی مقابله با کرونا همرنگ و بوی جدیتر شدن ماجرای شیوع کرونا را داشت. هر چند در نهایت و بعد از انذارهای لازم وی از ادامه روند بازگشاییها سخن گفت؛ روندی که حالا به تالارهای پذیرایی و قهوهخانهها رسیدهاست.
رقص کرونا در دود قلیان!
خبرمهم: آمارها از رشد بستری و مرگ و میر کرونا حکایت دارد؛ ولی رئیسجمهور از بازگشایی قلیانسراها خبر داد!
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، تضادها در گفتار مسئولان کشور و روند بازگشاییها، مردم را هم دچار دوگانگی کردهاست. آمارهای وزارت بهداشت از رشد شیوع، بستری و مرگ و میرهای کرونا حکایت دارد، اما در ادامه روند بازگشاییها آخرین تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا بازگشایی قهوهخانههاست! رئیسجمهور که از یکسو با اشاره به کاهش ۶۰ درصدی رعایت دستورالعملهای بهداشتی از سوی مردم درباره احتمال بازگشت محدودیتها در صورت جدی نگرفتن و رعایتنکردن دستورالعملهای بهداشتی هشدار میدهد از سوی دیگر وقتی به آخرین تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا میرسد از مجوز این ستاد برای بازگشایی قهوهخانهها خبر میدهد. این در حالی است که قلیانهای ارائهشده در قهوهخانهها میتواند عاملی خطرناک در شیوع بیشتر ویروس کرونا به شمار رود و پزشکان و مسئولان سلامت درباره خطرات قلیان همواره هشدار دادهاند. این یک بام و دو هوایی و اظهارنظرها و بازگشاییهای متناقض، موجبشده تا مردم هم کرونا را کمتر جدی بگیرند و در شرایطی که در اردیبهشت ماه ۸۰ درصد مردم کشور خود را ملزم به رعایت مسائل بهداشتی میدانستند حالا این مراعاتها به ۲۰ درصد کاهش یابد.
گزارشات روز گذشته رئیسجمهور در ستاد ملی مقابله با کرونا هم حکایت از وضعیت نهچندان مساعد شیوع کرونا در کشور دارد.
به گفته وی ما داخل پیک اول هستیم. پیک اول در برخی استانها آمده و عبور کردهاست. در بعضی استانهای دیگر مانند خوزستان وارد پیک شدهایم. پیشبینی این است که استانهای دیگر در نوبت هستند یعنی بهتدریج آنها وارد پیک میشوند و باید عبور کنند.
روحانی تصریح کرد: «در کشور به جز چند شهرستان، به نقطهای نرسیدیم که حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد جمعیت با این ویروس مواجه شده و از آن عبور کرده باشند. به بیان دیگر نه واکسنی داریم و نه ایمنی جمعی در کشور به وجود آمدهاست بنابراین نگرانی ما همچنان وجود دارد و باید مراقبت کنیم.»
وی از احتمال بازگشت محدودیتها سخن گفت و با گلایه از کاهش ۶۰ درصدی رعایت دستورالعملهای بهداشتی از سوی مردم تأکید کرد: «اگر همکاری نباشد، مجبوریم همه محدودیتها را بازگردانیم. اگر سلامت مردم در شهر یا استانی به خطر بیفتد، مجبوریم محدودیتها را مجدداً اعمال کنیم، پس برای اینکه بازگشاییها ادامه یابد و کسب و کار باز شود، باید این همکاریها ادامه یابد.»
با تمام اینها، تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا برای بازگشایی قهوهخانهها با تمامی این اظهارات تناقضی آشکار دارد و نشان میدهد بخش مهمی از کاهش مراعات دستورالعملهای بهداشتی از سوی مردم به عملکرد دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا باز میگردد. مردم وقتی شاهد بازگشایی مشاغلی همچون قهوهخانهها هستند، تصور میکنند کرونا تمام شده و بقیه ماجراها را جدی نمیگیرند.
اگرچه ممنوعیت عرضه قلیان در اماکن عمومی عرضه این ماده دخانی را در رستورانها و قهوهخانهها نیز ممنوع میکند، اما سالهاست زور مسئولان سلامت و فعالان این حوزه به قهوهخانهداران و مافیای دخانیات نرسیده و هر روز قلیانسراهای تازهای در گوشه و کنار شهر سر بر میآورند. اما شیوع کرونا و نگرانیها از انتقال این ویروس با قلیان مشترک موجب شد تا چند ماهی قهوه خانهها هم تعطیل شوند و بعد از عید فطر و بازگشایی قهوه خانهها و رستورانها، عرضه قلیان در این اماکن ممنوع شد.
علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت قلیان را منبع اصلی انتقال کرونا دانسته و گفته بود: «مصرف قلیان، افراد را برای بیماری کرونا بسیار مستعد بیماری میکند، بنابراین توسط دادستانیها عرضه قلیان ممنوع شدهاست.»
به گفته وی تعداد مراکز عرضه پیش از کرونا ۱۹ هزار و ۶۱۸ مرکز بود که ۴۰ درصد واحدهای صنفی به طور خودجوش پس از این بیماری اقدام به قطع عرضه کردند.
بنا به تأکید رئیسی ۸ هزار و ۵۲۸ امکنه متخلف هم پلمب شدند و ۴ هزار و ۲ مرکز هم تذکر جدی گرفتند تا قلیان را جمعآوری کنند.
روز گذشته، رئیسجمهور از بازگشایی رسمی قهوهخانهها خبر داد؛ قهوهخانههایی که کار ویژه اصلیشان عرضه قلیان است و بازگشایی این صنف آن هم در اوج نگرانی از شیوع بالای ویروس کرونا میتواند چالشهای بیشتری را برای مردم و نظام سلامت کشورمان بهوجود بیارود.
محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات هم درباره خطر موج جدید کرونا در مصرفکنندگان مواد دخانی به دنبال بازگشایی قهوهخانهها هشدار دادهبود. بنا به تأکید وی مطالعات نشان دادهاست که مصرفکنندگان کالاهای دخانی در صورت ابتلا به بیماری کووید۱۹، شدت بیشتری از بیماری را تجربه خواهند کرد و احتمال بستری شدن آنها در آیسییو هم افزایش مییابد. مسجدی تصریح کردهبود: «اگر قرار باشد در رستورانها و قهوهخانهها بازگشاییهایی صورت گیرد و مراقبتهای بهداشتی انجام نشود، فکر میکنم با موج جدید در گروهی مواجه هستیم که دخانیات مصرف میکنند. توصیه ما به افراد به ویژه قشر جوان آن است که از مصرف دخانیات و قلیان به شکل گروهی پرهیز کنند؛ کرونا باکسی تعارف ندارد و به راحتی منتقل خواهد شد.»
وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا به دنبال تعطیلی قهوهخانهها پس از شیوع ویروس کرونا، روند کاهشی در میزان مصرف قلیان را شاهد بودیم یا خیر، پاسخ دادهبود: «در این مورد آمار دقیق نداریم، اما ظاهر امر نشان میدهد وقتی در عموم جامعه قلیان به راحتی در دسترس نباشد، میزان مصرف آن کاهش پیدا میکند.»/روزنامه جوان