اجتماعیسلامت

از سرگیری آزمایشات روی “هیدروکسی کلروکین”

خبرمهم: پس از تردید محققان در صحت داده‌های یک پژوهش که در آن نسبت به ضررهای مصرف "هیدروکسی کلروکین" برای درمان کرونا هشدار داده شده بود، مجله معتبر و تخصصیِ "لنست"، این مقاله را حذف کرد.

به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم،  سازمان جهانی بهداشت (WHO) هم که بر اساس همین تحقیق، مطالعه روی فواید این دارو را متوقف کرده بود از شروع مجدد آزمایشات و تحقیقات خبر داد.

سه نفر از محققانی که روی این مقاله علمی کار کرده بودند به منتقدان گفتند که قادر نیستند صحت ادعاهای خود را اثبات کنند چرا که شرکت “سرجیفیر” که سفارش دهنده این تحقیق بود اجازه تحقیق مستقل درباره داده‌های مورد استناد این پژوهش را نمی‌دهد.

سپان دسای، مدیرعامل شرکت سرجیفیر که در زمینه سلامت و بهداشت فعالیت می‌کند و نام او به عنوان چهارمین تهیه‌کننده این تحقیق ذکر شده بود به روزنامه بریتانیایی گاردین گفته که آماده همکاری با محققان مستقل در زمینه این گزارش است اما داده‌های درخواست شده را تحویل نخواهد داد چرا که این کار “نقض توافق نامه‌های میان شرکت او و مراجعانش و همچنین نقض تعهد محرمانه نگه داشتن این اطلاعات” است.

در مقاله‌ای که با استناد به این تحقیق چند روز پیش در مجله علمی لنست منتشر شد آمده بود که حدود ۹۶ هزار بیمار کرونا در ۶۷۱ بیمارستان در سراسر جهان در جمع آوری داده های آن مشارکت داشته‌اند. در این مقاله ادعا شده بود که ۱۵ هزار بیمار مبتلا به کرونا در جریان این تحقیق دوز هیدروکسی کلروکین یا مشتقات آن همچون کلروکین را به تنهایی یا در ترکیب با داروهای آنتی‌بیوتیک استفاده کرده بودند.

این مقاله که اکنون صحت آن زیر سوال رفته، مدعی شده بود که نتیجه این تحقیق نشان داده که هیدروکسی کلروکین هیچ فایده‌ای برای بیماران کووید۱۹ نداشته و حتی خطر بروز عوارضی چون آریتمی ضربان قلب و مرگ را بالا می‌برد.

مندیپ مهرا، استاد دانشگاه هاروارد که مدیریت این تحقیق را بر عهده داشته و به همراه فرانک راشیتزکا از بیمارستان دانشگاهی زوریخ و امیت پتل از دانشگاه یوتا این مقاله را تهیه کرده بودند با انتشار بیانیه‌ای گفته‌اند که آنها برای بازبینی یک نهاد ثالث روی داده‌های مورد استفاده در این مقاله درخواست کرده بودند اما شرکت سرجیفیر با آنها همکاری نکرده است.

مقالات علمی معمولا پیش از انتشار در مجلات معتبر باید از سوی دیگر محققان و ارزیاب‌های مستقل بازبینی شوند و روش تحقیق آنها مورد تایید دیگر پژوهشگران و خبرگان قرار گیرد.

با وجود رد اعتبار این پژوهش، هنوز هم بسیاری از دانشمندان و پزشکان نسبت به کارآیی داروی هیدروکسی کلروکین در درمان کرونا تردید دارند.

این دارو برای درمان مالاریا سودمند خوانده شده و حتی برای بیماریهایی چون لوپوس و آرتروز هم توصیه می‌شود اما هنوز تحقیق و ارزیابی بالینی درباره سودمندی آن برای بیماران کووید۱۹ قطعی نشده است.

در عین حال نتایج یک تحقیق بالینی در دانشگاه پزشکی مینه‌سوتا آمریکا نشان داده که هیدروکسی کلروکین برای پیشگیری از کووید ۱۹ موثر نیست.

روز چهارشنبه (سوم ژوئن) سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد تحقیق درباره این دارو که در پی انتشار این گزارش متوقف شده بود را از سر خواهد گرفت.

تحقیقات مشابهی نیز هم اکنون در کشورهایی چون سنگال، آمریکا و انگلیس در حال انجام است./ایسنا

جهت دریافت مهم‌ترین خبرها، ایمیل خود را وارد کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بخوانید:

دکمه بازگشت به بالا