پیشنهادات یک دکترای روان شناسی بالینی به خانواده ها چطور در قرنطینه خانگی خوش بگذرانیم؟
خبرمهم: یک دکترای روان شناسی بالینی با بیان اینکه شاید بیشتر افراد در روزهای سال به دلیل مشغله زیاد فرصت بازی، خاطره گویی و صحبت با فرزندان و اعضای خانواده را نداشته باشند، گفت: اکنون می توانید از این فرصت اجباری برای نزدیک شدن اعضای خانواده از طریق تجارب مشترک استفاده کنید.
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، با تاکید بر لزوم توجه به سلامت جسم و روان اعضای خانواده در این روزها، اظهار کرد: برای مدیریت سلامت در خانواده های دارای فرزند، ابتدا لازم است سلامت جسمی و روان شناختی والدین تامین شود.
وی رعایت دستورالعمل ها و نکاتی که پزشکان مطرح می کنند، از جمله ماندن در خانه و عدم تردد غیرضروری، استفاده از دستکش و ماسک، شستشوی به موقع و کامل دست ها را برای حفظ سلامتی جسمی ضروری دانست و افزود: رعایت تغذیه مناسب موجب پیشگیری از بیماری و ارتقاء سلامت بدن شده و نشاط جسمی و به تبع آن نشاط روان را فراهم می کند.
خواب مناسب و تحرک کافی، لازمه سلامتی
این دکترای روان شناسی بالینی با اشاره به اهمیت خواب مناسب و تحرک کافی برای حفظ سلامت جسم و سلامت روان، خاطرنشان کرد: احتمالا در شرایط فعلی و با تغییر برنامه های عادی زندگی، نظم خواب و مقدار و کیفیت تحرک جسمی افراد تغییر می کند، ممکن است افراد شب ها دیرتر به رختخواب رفته و صبح ها دیرتر از خواب بیدار شوند، در حالی که ساعات خواب مناسب برای تنظیم چرخه آرام سازی بدن باید حوالی ۱۱ شب تا نهایتا ۸ صبح باشد و اگر فرد در این محدوده زمانی خواب با کیفیتی را تجربه نکند، در روزهای آتی احتمالا احساسات و رفتارهای ناخوشایند را تجربه خواهد کرد.
وی به والدین توصیه کرد که برای حفظ سلامت جسمی فرزندانشان برنامه ریزی لازم و روشهای خلاقانه را به کار برند و افزود: والدین میتوانند از کلیپ های آموزشی در زمینه بهداشت پیشگیری در مقابل کرونا مخصوص کودکان استفاده کرده و به کودکان خود آموزشهای لازم را به شیوه صحیح و متناسب با سن آنها ارائه دهند.
عظیمی همچنین به اهمیت برنامه ریزی برای تحرک اعضای خانواده از طریق ورزش های متناسب با محیط خانه اشاره و تصریح کرد: چنانچه سلامت جسمی افراد تامین نشود، ارائه راهکارهای روان شناختی چندان مثمرثمر نخواهد بود و بدون داشتن تحرک، مواد نشاط آور به اندازه کافی در بدن ترشح نمی شود.
وی ادامه داد: پس از بهبود سلامت جسم، نوبت به سلامت روان می رسد، اما والدین باید ابتدا فعالیت روزانه ای در راستای سلامت روان فردی خود انجام دهند و سپس برای فرزندان شان برنامه ریزی کنند، چرا که والدینی که سلامت خودشان در سطح نرمالی نباشد، کلام و رفتار مناسبی در برخورد با فرزندان نداشته و روزهای آتی را به کام خود و خانواده تلخ خواهند کرد.
وی یادآوری کرد: منظور ما راهکارهای ساده در این زمینه است، به عنوان مثال اگر هر فرد روزانه ۱ تا ۱۵ دقیقه، به صورت عمدی و خودخواسته، یک فعالیت مورد علاقه را انجام دهد؛ باعث ترشح مواد نشاط آور و تنظیم هورمون استرس در بدن خواهد شد.
پیشنهاداتی برای فعالیت های نشاط آور
این دکترای روانشناسی بالینی با تاکید بر اینکه برنامه های پیشنهادی باید متناسب با هر فرد باشد و برنامه ثابتی نمیتوان برای همگان تجویز کرد، با این وجود، خوردن میوه، غذا و تنقلات مورد علاقه، تماشای آلبوم خانوادگی، تماشای عکس مناظر طبیعی و یا عکس های پرندگان، تماشای کلیپ، شنیدن صدای طبیعت مانند آبشار یا پرندگان، گوش دادن به موسیقی بدون کلام، مطالعه کتاب طنز و نت گردی به صورت کوتاه مدت، دوش گرفتن، آب دادن به گل و گیاه و یا هرنوع فعالیتی که برای فرد لذتبخش باشد و بتواند در کوتاه مدت (کمتر از ۱۵ دقیقه) انجام دهد را می توان از فعالیت های نشاط آور برشمرد.
وی ادامه داد: پس از طی دو مرحله سلامت جسمی و روانی والدین، اکنون ظرفیت روانشناختی برای مدیریت شرایط فرزندان فراهم شده و والدین از لحاظ کنترل هیجانات، تاب آوری و خلاقیت در سطح مناسبی قرار دارند.
عظیمی با بیان اینکه برای کودکان قبل از سن دبستان روزانه تا ۴۵ دقیقه (۲ زمان ۲۰ دقیقه ای و یا ۳ زمان ۱۵ دقیقه ای) و برای فرزندان در سن دبستان روزانه تا ۳۰ دقیقه فعالیت مشترک بین والدین و فرزند بسیار موثر بوده و باعث نشاط در فضای خانه می شود، اضافه کرد: نکات مهم در این فعالیت ها، مشترک بودن بین والد و فرزند و نه فرزند به تنهایی و خوش گذرانی برای طرفین است.
چطور در فضای خانه بازی کنیم؟
وی با اشاره به بازی های متنوعی که احتیاج به وسایل گران قیمت ندارند و تنها نیاز به خلاقیت والدین دارد، مانند اسم-فامیل، زوووو، هپ ۵ تایی، جابجایی اشیا درخانه، پانتومیم، ۲۰ سوالی، دوز و خیلی بازی های دیگری که مناسب شرایط منزل است، خاطر نشان کرد: زمان خوش گذرانی میتواند شامل قصه خوانی، قصه گویی مشترک بین والدین و فرزند، نقاشی، تعریف خاطره، درست کردن هنرهای خانگی ساده باشد.
این دکترای روانشناسی بالینی با تأکید بر اینکه بازی، فرآیند تخلیه هیجانی منفی و جایگزینی هیجان مثبت را شروع و میزان تنش ها در خانواده را کاهش می دهد، گفت: چنانچه فرزند شما فردی حساس یا دچار استرس باشد درباره شرایط این روزها یعنی بیماری کرونا با او صحبت کرده و احساس و نگرانی های او را جویا شده، آنها را بپذیرید و انکار نکنید، درحالی که جملاتی مانند “نگرانی که نداره” صرفا مانع ابراز احساسات و در نتیجه تجمع احساسات منفی در بدن فرد خواهد شد.
عظیمی با اشاره به اینکه شاید بیشتر افراد در روزهای سال فرصت بازی، خاطره گویی و صحبت با فرزندان و اعضای خانواده را نداشته باشند، تصریح کرد: اکنون می توانید از این فرصت اجباری بهره برده و از آن برای نزدیک شدن اعضای خانواده از طریق تجارب مشترک استفاده کنید.
استفاده طولانی مدت از رسانه ها آسیب زا است
وی خاطر نشان کرد: یادمان باشد که ارتباط با رسانه ها و تماشای بیش از حد آنها میتواند سلامت جسمی و روانی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد، پس به کودکان خود روزانه تا ۳۰ دقیقه اجازه بازی با موبایل و رایانه و نهایتأ تا ۲ ساعت اجازه تماشای برنامه های تلویزیون را بدهید.
این روان شناس بالینی با تأکید براینکه اعضای بزرگسال خانواده نیز باید میزان استفاده از رسانه ها را مدیریت کنند، افزود: تماشای مداوم سریالها و فیلمها در ایام قرنطینه خانگی و تعطیلات پیش رو توصیه نمی شود.
اضطراب در کودکان را درمان کنید
عظیمی یادآور شد: والدین نباید جلوی فرزندان خود دغدغه های مرتبط با سلامت و ایمنی را مطرح کنند، زیرا کودکان ظرفیت تحلیل این صحبت ها را نداشته و صرفا هیجانات منفی مانند اضطراب را تجربه خواهند کرد.
این دکترای روانشناسی بالینی با بیان اینکه فرزندان شما می توانند روزهای خوبی را سپری کنند، خاطرنشان کرد: چنانچه فرزند شما اضطراب را به صورت کلامی یا عملی (شامل شب ادراری، ناخن جویدن، تیک و …) بروز میدهد به یک روانشناس بالینی مجرب مراجعه و مشکل را سریعا رفع کنید. /ایسنا
ما خودمان سرگرم کردیم اما پول و وجنس خوب نیست