سیستم هشدار بیماریهای واگیر در ایران / ماجرای برخی ادعاهای درمانی “کرونا”
خبرهای فوری: رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت درباره ادعاهایی در زمینه مهار کروناویروس در چین و همچنین امکان درمان آن توضیح داد.
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرهای فوری، دکتر کیانوش جهانپور، در واکنش به انتشار اخباری مبنی بر مهار کروناویروس در چین، گفت: هنوز شواهد و مستندات متقنی در زمینه مهار کرونا ارائه نشده، اما به هر حال اگر چنین ادعایی هم مطرح شده باشد، باید منتظر مستندات آن باشیم.
وی افزود: البته نمودار بیماری کرونا روندی صعودی را نشان میدهد. حداقل بر اساس آنچه تاکنون مشاهده میشود، به نظر میآید که بحث مهار بیماری مطرح نیست، اما ممکن است بعدها با ارائه مستندات اپیدمیولوژیک مشخص شود که بیماری مهار شده است که باید این مستندات را ارائه کنند، اما فعلا بعید میدانم که ظرف این مدت کوتاه بیماری مهار شود.
در ایران آنفلوآنزای مرغی نداریم
جهانپور در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر شیوع نوعی از آنفلوانزای مرغی در چین همزمان با شیوع کرونا، گفت: آنفلوانزای پرندگان پیش از این هم شایع بوده است. حال ممکن است شروعش همزمان با کرونا هم ایجاد شده باشد، اما ما در ایران آنفلوانزای مرغی نداریم. در ایران در پاییز امسال فقط آنفلوانزای H۱N۱ داشتیم و در حال حاضر هم تیپ A آنفلوانزا در کشور دیده نمیشود، بلکه بیشتر آنفلوانزای تیپ B در بین مبتلایان دیده میشود.
وی تاکید کرد: البته باید توجه کرد که در دنیای امروز نمیتوان گفت که هیچ ویروسی وارد کشور نخواهد شد، بلکه در هر جایی که کانون ابتلای یک ویروس شکل گیرد، به ویژه ویروسهایی مانند آنفلوانزا و کرونا که انتقالشان ساده است، ممکن است کشور ما هم درگیر شود.
سیستم هشدار بیماریهای واگیر در ایران
جهانپور ادامه داد: در وزارت بهداشت طی هشت سال گذشته یک ساختار شناسایی، مدیریت و کنترل بیماریهای واگیر، به ویژه بیماریهای واگیر ویروسی در ساختار نظام سلامت نهادینه شد و نسبت به سایر کشورهای منطقه از این نظر وضعیت مطلوبی داریم. البته سیستم هشدار نسبت به این بیماریها در کشور فعال است و در زمینه این موارد هشدار میدهد. به هر حال آنچه که در دنیای امروز از نظر توان علمی دنیا مطرح است، تقریبا در این حوزه امکاناتش را داریم و از تمام توان برای پیشگیری از ورود، کاهش ورود یا کُند کردن ورود و کاهش فشار هر بیماری ویروسی و حتی تهدید زیستی تلاش خواهیم کرد.
وی درباره ادعاهایی که در زمینه تولید داروی کرونا ویروس جدید از سوی برخی از کشورها مطرح شده است، گفت: بررسی اثربخشی یک دارو حتی اگر آن دارو جدید نباشد، باید از طریق مطالعات بالینی انجام شود. کاربرد خاص یک دارو چیزی نیست که به این سرعت بتوان درباره آن صحبت کرد. بنابراین برای استفاده از آن باید مطالعات بالینی انجام شده و شواهد متقنی ارایه شود که نشان دهد این دارو اثربخشی کافی دارد.
ماجرای برخی ادعاهای درمانی
وی افزود: ادعاهایی که در زمینه درمان کرونا ویروس مطرح میشود، صرفا درمانهای تجربی است که در آن از برخی داروهای آنتی ویروس و ضد ویروس استفاده می کنند. در عین حال ممکن است گزارشهای اولیهای در حد گزارش موردی مبنی بر اثر بخشی نسبی داروها وجود داشته باشد اما تا زمانی که مطالعات بالینی و حتی مطالعات بالینی متعدد انجام نشود و شواهد آن مرور نشود، نمیتوان درباره اثربخشی یک دارو قضاوت کرد.
رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت همچنین گفت: در عین حال یک خطر و تهدیدی که وجود دارد این است که استفاده از برخی داروهای مورد استفاده در هپاتیت یا ایدز برای ویروسهایی مانند کروناویروس، ممکن است میزان مقاومت در برابر این ویروسها را افزایش دهد و این موضوع یک تهدید تلقی میشود. بنابراین خیلی نمیتوان به گزارشهای موردی در این زمینه خوشبینانه نگاه کرد بلکه باید منتظر مطالعات بالینی بمانیم.
جهانپور گفت: در حال حاضر کروناویروس جدید هیچ درمان مستقیم و قطعی ندارد، اما درمانهای حمایتی و نگهدارنده برای عبور از بیماری وجود دارد. در چین هم تعداد زیادی از بیماران حتی بدون استفاده از آنتی ویروسها بهبود پیدا کردند و به نظر میرسد که بیش از ۷۰ درصد افراد مبتلا نیاز به بستری ندارند، مابقی هم که نیازمند بستری هستند ممکن است نیاز به مراقبتهای تنفسی نداشته باشند، اما به هر حال متاسفانه حدود ۳ درصد این بیماران بر اساس گزارشهای موجود در چین فوت کردهاند./ایسنا