به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرهای فوری، محمدرضا مسجدی روز پنجشنبه در نشست هماندیشی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در محل دفتر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی در مشهد افزود: تقریبا حدود ۲۲ تا ۲۴ درصد مردم در جامعه ایران سیگار میکشند که از این تعداد کمتر از چهار درصد بانوان و دختران جوان هستند.
مسجدی ادامه داد: سالانه حدود ۶۰ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود که با احتساب مرگ یک انسان به ازای مصرف هر یک میلیون نخ سیگار، سالی ۶۰ هزار نفر به علت عوارض ناشی از سیگار فوت میکنند.
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: ۲۰ درصد از فوت شدگان ناشی از مصرف سیگار کسانی هستند که در معرض استنشاق دود آن قرار دارند که شامل همسران افراد سیگاری و کودکان زیر ۱۴ سال می شود.
مسجدی افزود: متاسفانه سن مصرف دخانیات در کشور رو به کاهش است و این یک خطر جدی است و بر اساس مطالعات انجام گرفته بین دانش آموزان و دانشجویان ایرانی، سابقه مصرف قلیان بین پسران تا ۶۵ و بین دختران تا ۳۸ درصد گزارش شده است.
وی اضافه کرد: هنوز قبح مصرف سیگار در جامعه ما به طور کامل شکسته نشده و دختران یا پسران جوان از کشیدن سیگار در مقابل والدین خودداری میکنند اما متاسفانه مصرف قلیان به طور دسته جمعی و خانوادگی انجام میگیرد که این امر دقیقا بنیان خانواده را نشانه گرفته است.
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: مصرف سیگار باعث بروز چندین نوع سرطان در فرد میشود و استنشاق دود سیگار و قلیان توسط زن باردار به جنین او منتقل شده و احتمال سقط یا نارس به دنیا آمدن کودک و یا بروز مشکلات جسمی در سالهای بعدی زندگی کودک را افزایش میدهد.
مسجدی افزود: از دود سیگار چهار هزار ماده سمی و از دود قلیان هفت هزار و ۵۰۰ ماده سمی خارج میشود و زمانی که سیگار روشن میشود نوک قرمز در حال سوختن آن ۹۰۰ درجه سانتی گراد حرارت دارد و سوخت تصعیدی شیمیایی برجای میگذارد که مانند اورانیومی است که در سوخت هستهای وجود دارد.
وی ادامه داد: مردم فکر میکنند، چون دود قلیان از آب رد میشود، قدری جرمگیری میشود، در حالی که درجه حرارت شعله قلیان هزار و ۱۵۰ سانتی گراد است که سوخت تصعیدی شیمیایی برجای مانده از آن بیشتر از سیگار است.
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: مبارزه با مصرف دخانیات در تمام نقاط دنیا به صورت جدی در حال انجام است و نخستین مقابله به صورت رسمی در سال ۱۹۶۸ در آمریکا انجام گرفت که در آن زمان ۵۵ درصد از مردان و ۲۰ درصد از زنان آمریکایی سیگار مصرف میکردند اما از آن سال تاکنون میزان مصرف سیگار در بین مردان آمریکایی به ۲۲ درصد و در زنان آمریکایی به ۱۸ درصد در سال ۲۰۲۰ کاهش یافته است.
مسجدی افزود: هم اینک مصرف دخانیات در کشورهای در حال توسعه افزایش یافته زیرا اهرمهای نظارتی در آن کشورها چندان جدی نیست.
مصرف سیگار در ایران به یک موضوع سیاسی تبدیل شده است
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران نسبت به استثمار و نفوذ شرکتهای بین المللی دخانیات در کشورمان هشدار داد و گفت: راهکار اصلی صنایع دخانیات در حال حاضر استثمار همه جانبه کشورهای در حال توسعه و جهان سوم است.
مسجدی افزود: شرکتهای بین المللی، دخانیات ایران را برای توسعه سرمایهگذاری خود انتخاب کردهاند زیرا در ایران هنوز جوانان زیر ۴۰ سال بیش از ۵۵ درصد از کل جمعیت را تشکیل می دهند و مصرف دخانیات در بین زنان ایرانی کمتر از سه درصد است.
وی اضافه کرد: در شرایطی که دولت فعلی آمریکا ایران را از دارو تا لوازم یدکی صنایع نساجی به طور کامل تحریم کرده است سیگار به هیچ وجه تحریم نشده و دولت ترامپ به آن چراغ سبز نشان میدهد.
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت:طی هفت سال گذشته بیش از ۵۰ درصد صنایع کشور ورشکسته یا تعطیل شدند و باقی نیز اغلب با یک سوم ظرفیت خود فعالیت میکنند اما تعداد واحدهای تولیدی سیگار در این مدت از هفت واحد به ۲۸ واحد و مصرف توتون قلیان از دو هزار تن به ۱۰ هزار تن رسیده به طور قطع موضوع دخانیات در کشور ما موضوعی سیاسی شده است.
مسجدی افزود:طی هفت ماهه ابتدای سال ۱۳۹۸ ، ۶۱۷ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در ایران انجام شده و دولت خوشحال است که تحریمها را دور زده اما از این میزان ۳۱۸ میلیون دلار فقط مربوط به سرمایهگذاری خارجیها برای راهاندازی دو کارخانه تولیدی سیگار در استانهای زنجان و استان گیلان بوده است.
وی ادامه داد: ترامپ که همه چیز حتی نیازهای دارویی و درمانی را برای ایرانیها تحریم کرده است دوست دارد که ایرانی ها سیگار خوب مصرف کنند زیرا معتقد است که با ایرانی تنها میتوان از طریق فقر، بیماری و اعتیاد مقابله کرد نه جنگ و تحریم.
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: نخست وزیر ژاپن که اخیرا به ایران سفر کرد هم بنای ایجاد دو کارخانه تولید سیگار را در قشم و بندرانزلی بنیان نهاد و هم اینک ۵۱ درصد سیگار تولیدی در کشور مربوط به برند شرکت جی.تی.آی است.
مسجدی افزود: دولت در زمینه مقابله با تولید سیگار توسط شرکتهای خارجی در ایران ضعیف عمل کرده و در اینجا نقش آفرینی سازمانهای مردم نهاد، روحانیت و ائمه جمعه برای آگاه کردن مردم بسیار اهمیت دارد.
تبدیل مشهد و قم به دو شهر بدون دخانیات
دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: این جمعیت درصدد راهاندازی نمایندگی خود در مشهد برای تبدیل مشهد به “شهری بدون دخانیات” و انجام فعالیت های مرتبط با مبارزه با مصرف دخانیات در این شهر است.
مسجدی افزود: در زمان تولیت فقید آستان قدس رضوی، مرحوم آیت الله واعظ طبسی، اقدام موثری در حوزه منع استعمال دخانیات در صحنهای متبرک حرم مطهر انجام شد که انجام این مهم تاکنون ادامه داشته است و هنوز سیگار در صحنهای شریف استعمال نمیشود.
وی اضافه کرد: هم اینک سازمان بهداشت جهانی دو شهر مکه و مدینه را به عنوان دو شهر بدون دخانیات در دنیا اعلام کرده است به طوری که نه تنها در خود اماکن متبرکه این دو شهر بلکه در شعاع یک کیلومتری آنها نیز فروش و مصرف مواد دخانی ممنوع است.
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: اخیرا مسوول دفتر برنامهریزی برای مبارزه با استعمال دخانیات در حوزه کشورهای مدیترانه شرقی که در “قاهره ” مستقر است و ایران نیز جزء این کشورها به شمار میرود سفری به تهران داشت و در نشستی اعلام کرد شیعیان نیز باید مانند عربستانی ها که دو شهر مکه و مدینه را به عنوان دو شهر بدون دخانیات به دنیا معرفی کردهاند مشهد و قم را به عنوان دو شهر بدون دخانیات در دنیا معرفی کنند.
مسجدی افزود: در این راستا نشستهایی با مدیران حوزه علمیه قم و مشهد برگزار شد و علما از این موضوع استقبال کردند و تحقق تبدیل این دو شهر به شهرهای بدون دخانیات از قم آغاز شده است.
وی ادامه داد: از آنجایی که در مشهد زمینه برای تبدیل این شهر به شهر بدون دخانیات فراهم شده لذا این جمعیت از امروز با انتخاب اعضای شورای برنامهریزی و همکاری و انتخاب کمیته اجرایی، نمایندگی خود را در مشهد راهاندازی میکند./ایرنا
سلام اطلاعات غلط میدن به دوستان تا اونجای که میدونم ادم سیگاری بلاخره یجا پیدا میکنه سیگارشو دود میکنه .وای جالب الان اگه تو پارکهای قم سیگار بکشی میبرنت کلانتری تعهد میگیرن ولی اگه به ناموس مردم توهین بشه و کیف کسی دزدیده بشه توجهی نمیکنن.ولی قم هنوز دارن سیگار میکشن خودشون خر فرض کردن
مسئولین لطف کنندازاین دوشهرمقدس موادمخدرجمع کنند هنرکردن سیگاربماند