در ستایش کارمندان همهکاره
خبرهای فوری: شاید بهنظر برسد که در زمانه فعلی برای موفقیت شغلی باید در امری متخصص بود.
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرهای فوری، فرآیندهای کاری در واقع به حدی تخصصی شدهاند که احتمالا شما برای یافتن شغلی مناسب نیازمند یادگیری تخصصی شاخهای خاص از رشتهای خاص هستید یا آنطور که فرید زکریا این هفته در برنامه جیپیاس گفت:
«باور عمومی درباره موفقیت این است که رشتهای خاص را برگزینید و در آن متخصص شوید.» اما دیوید اپستین که این هفته مهمان برنامه جیپیاس بود اعتقاد دارد که «بهترین راه موفقیت این است که دامنه وسیعی از رشتهها را بیازمایید و حتی در برخی از آنها ناکام شوید.» آقای اپستین به تازگی کتابی را با عنوان «دامنه» منتشر کرده و در آن ادعا میکند که در جهان تخصصی امروز، افرادی موفق خواهند شد که به جای تخصص در یک مورد، با چند رشته آشنایی داشته باشند.
آقای اپستین برای این ادعا به چند مثال هم اشاره میکند. برای مثال، بررسی اختراعات ثبتشده نشان میدهد که اتفاقا افرادی بیشتر در ثبت اختراع موفق بودهاند که توانستهاند بین چندین رشته ارتباط ایجاد کنند و در نتیجه راهحلهایی برای مشکلاتی بیابند که ما حتی فعلا از وجود آن مشکلات بیاطلاعیم.
او همچنین به تحقیقی مربوط به دانشگاه نظامی در آمریکا اشاره میکند، جایی که مشخص شده اگر در آموزش ریاضی به دانشجویان بیش از حد بر روی جزئیات حل مسئله تمرکز شود، این دانشجویان در درسهای آینده توان کمتری برای حل مسائل خواهند داشت چراکه آموختهاند که برای گونه خاصی از مسائل، شیوه خاصی از راه حل را به کار بگیرند.
آقای اپستین اعتقاد دارد که خیلی زود متخصصشدن در یک زمینه خاص باعث خواهد شد که ما توان مشاهده تصویر بزرگتر را از دست بدهیم درحالیکه شما برای موفقیت نیازمند درک تصویر بزرگتر هم هستید. او همچنین به خطرات احتمالی خیلی زود متخصص شدن اشاره میکند .
چراکه خیلی زود متخصص شدن در امری خاص، از یکسو باعث خواهد شد که فرد شاید هرگز نفهمد که واقعا در چه زمینهای بیشترین بازدهی و توانایی را خواهد داشت و فرد امکان ایجاد توازنی میان توانایی، علایق و کاری که انجام میدهد را از دست خواهد داد. از سوی دیگر، خیلی زود متخصص شدن در زمینهای خاص از توان تطبیقپذیری فرد خواهد کاست.
آقای اپستین در کتابش هشدار میدهد، زمانی که امری بسیار تخصصی میشود، شاید انجام آن خیلی زود به رباتها سپرده شود و در این صورت فرد متخصص در این زمینه در بازار کار با مشکل مواجه خواهد شد و ایراد اینجاست که او توان تطبیقپذیری با شرایط جدید را ندارد. در حالی که افراد کلینگر، یعنی افرادی که در طی زندگی امور مختلف را در زمینههای مختلف امتحان کردهاند، از توانایی کلی برای مواجهه با مسائل برخوردارند و در نتیجه در شرایط تازه هم میتوانند آموختههایشان را به کار بگیرند.
البته هرچند تبدیل شدن به فردی کلینگر به جای به سرعت متخصص شدن در امری خاص، زمان بیشتری را میطلبد اما در عین حال به اعتقاد آقای اپستین، اثرات آن ماندگارتر خواهد بود و در بلندمدت به موفقیت فرد کمک خواهد کرد. به همین خاطر آقای اپستین توصیه میکند که پیش از متخصصشدن در رشتهای خاص، بکوشید که رشته و امور مختلف را امتحان کنید تا دید کلیتری نسبت به جهان داشته باشید و همچنین تواناییهای خود را بهتر بشناسید. /هفت صبح