
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرهای فوری، «قطع ۱۲روزه اینترنت» وقتی در فضای مجازی و رسانهای رو به کمرنگ شدن پیش میرفت، حسن روحانی، رییسجمهوری زمان تقدیم لایحه بودجه به مجلس گفت که تقویت اینترنت ملی در دستور کار دولت قرار گرفته تا مردم از خارج بینیاز شوند. این جمله واکنشهای زیادی به دنبال داشت و طرح آن پس از قطعی اینترنت در جریان اعتراضهای آبان باعث شد که این تصور به وجود بیاید که قرار است اینترانت جای اینترنت را در ایران پر کند. اگرچه رییسجمهوری در آخرین نشست هیات دولت جمله خود را تصحیح کرد و گفت که قرار نیست اینترنت قطع شود و تاکید کرد که «اگر اعلام کنیم به دنبال تقویت شبکه ملی اطلاعات هستیم، دشمنان چنین تبلیغ میکنند که دولت قصد دارد اینترنت خارجی را قطع کند» با این حال محمدعلی وکیلی، نماینده تهران و عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی معتقد است فارغ از خواست دولت یا حاکمیت اساسا زیرساختهای لازم برای اینترنت هم فراهم نیست چه رسد به اینترنت ملی. وکیلی به گفته «دوره کوتاه قطع اینترنت فرصتی بود تا وضعیت خودمان را تست کنیم. با این آزمایش مشخص شد در کشور حتی در حد اینترانت هم زیرساخت فراهم نکردهایم چه رسد به اینترنت ملی.»
او البته توضیح داد: «حتی اگر زیرساخت اینترنت ملی را داشته باشیم با اتفاقاتی که در فضا رخ میدهد سرمایهگذاری برای اینترنت ملی در یک بازه زمانی کوتاه اثر خود را از دست خواهد داد. چون روی شبکه جهانی اینترنت اقداماتی در فضا صورت میگیرد که ممکن است شهروندان را از مدار اینترنت حاکمیتی خارج کند یا مدیریت اینترنت از دست حاکمیت خارج شود.» این نماینده مجلس همچنین در واکنش به اینکه اینترنت ملی به نوعی دسترسی آزاد اطلاعات برای شهروندان را مختل خواهد کرد نیز گفت: «ابتدا باید در مورد امکان اینترنت ملی بحث کرد. ما بر سر قبری شیون میکنیم که هیچ جنازهای در آن نیست؛ یعنی درباره موضوعی صحبت میکنیم که اصلا زیرساخت آن وجود ندارد. بنابراین بیدلیل نباید در مورد تبعات و لوازم نداشتن اینترنت جهانی یا رفتن به سمت اینترنت ملی بحث کنیم.» با این حال وکیلی در ادامه تاکید کرد اینترنت ملی در کنار حسنهایی که دارد «دسترسی مردم به حقوقشان را محدود میکند» چرا که دسترسی به اینترنت جهانی حق مردم است و اینترنت ملی دسترسی آحاد مردم را به اطلاعاتی که بخش مهمی از آن در نظام جهانی بدهبستان میشود، محدود میکند. او همچنین اذعان دارد که «اینترنت ملی با توجه به زیرساختهای کشور شوخی است و به داشتن اینترنت ملی فاصله زیادی داریم.»
فارغ از بحث جایگزین کردن اینترنت ملی، خسارتهای واردشده حاصل از قطعی ۱۲ روز اینترنت به کسب و کارها از مباحثی بود که بارها از سوی کنشگران و شهروندان تذکر داده شد. وکیلی، نماینده عضو کمیسیون فرهنگی مجلس معتقد است که «خسارت مردم از قطعی اینترنت در آبانماه ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان» بوده است. به گفته او «این خسارت شرکتهایی مانند اسنپ و کسبوکارهای متکی بر اینترنت است، اما خسارات اپراتورها را نمیدانم که البته آن را بیشتر سود نکردن میدانم تا خسارت. هرچند سود نکردن هم به نوعی خسارت- خسارت در سود- محسوب میشود.»
این عضو هیات رییسه همچنین خبر داده که این خسارت از سوی دولت تامین میشود و در حال حاضر کمیتهای از وزرای ارتباطات، کشور، دادگستری و اقتصاد تشکیل شده تا این خسارت را پیشبینی و آن را تامین کنند. البته قرار است مجلس نیز گزارش دولت را بررسی کرده و بداند که مبنای محاسبه دولت چه بوده و عدد نهایی چقدر و مکانیسم جبران خسارت به چه شکل است./اعتماد