نباید به سادگی از کنار افت تحصیلی یا بهتر بگوییم بیسوادی پنهان دانشآموزان در ایام کرونا بگذریم، تعداد بالایی از دانشآموزان باتوجه به اینکه ارزیابی در آزمونهای مجازی دقیق نیست، گاهی صلاحیت ورود به پایه تحصیلی بعدی را ندارند، زیرا آموختههای آنها کافی نیست.
به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرمهم، با شیوع کرونا و اهمیت حفظ سلامت دانشآموزان ناگزیر آموزش در مدارس غیرحضوری و مجازی شد، این مسئله در حالی رخ داد که زیرساختهای آموزش مجازی در کشور به شدت ضعیف بود و معلمان و دانشآموزان تجربه چندانی برای حضور در این فضا را نداشتند، در ابتدای شیوع کرونا فکر نمیکردیم که این بیماری تا این اندازه طولانی شود، به همین دلیل برنامهریزی چندانی برای جلوگیری از تبعات آموزش مجازی و جبران افت پنهان آموزشی صورت نگرفت.
ترک تحصیل میتواند یکی از مهمترین تبعات افت تحصیلی در دانشآموزان باشد، هشدارهای متعددی در رابطه با تبعات تعطیلی مدارس و مجازی شدن آموزشها به ویژه در مناطق محروم از سوی کارشناسان امر داده شد، اکنون مشخص نیست که دانشآموزان کی به پشت نیمکتهای درس برگردد، بنابراین باید از هماکنون تدبیری برای کاهش تبعات آموزش مجازی اندیشیده شود. هر چه از زمان آغاز آموزش غیرحضوری در مدارس میگذرد، شاهد افزایش افت تحصیلی در بین دانشآموزان هستیم، این مسئله معلمان در پایههای تحصیلی را با چالشهای متعدد روبرو کرده است و قطعا ادامه دار شدن روند آموزش غیرحضوری و نیمه حضوری میتواند این چالشها را تشدید کند.
در سالهای آینده افت تحصیلی دانشآموزان نمود عینی بیشتری پیدا خواهد کرد
نیک سرشت یکی از معلمان پایه دهم در چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه در ایام شیوع کرونا و با مجازی شدن آموزش در مدارس با افت تحصیلی در بین دانشآموزان مواجه هستیم، اظهار کرد: برای تاثیرگذار بودن آموزش باید یک تغییر ماندگار در یادگیرنده ایجاد شود، هرچه تعامل بین آموزگار و محصل بیشتر باشد، این یادگیری بهتر و عمیقتر است.
وی افزود: برای طی شدن پروسه آموزش در مدارس باید بین دانشآموز و معلم تعامل بالایی وجود داشته باشد، با مجازی شدن آموزشها تعامل و پرسش و پاسخ بین معلم و محصلان کم میشود و این مسئله تاثیر مستقیم بر افت تحصیلی شدید در دانشآموزان دارد.
این معلم با بیان اینکه افت تحصیلی در دانشآموزانی که پایه تحصیلی آنها تغییر پیدا میکند، مشهودتر است، گفت: برای مثال دانشآموزانی که از پایه هشتم کلاسهای درس آنها مجازی شد و اکنون بعد از دوسال وارد پایه دهم شدهاند، در برخی دروس بسیار ضعیف هستند، در کلاس حضوری معلم به راحتی متوجه میزان یادگیری دانشآموز میشود، اما در کلاس مجازی این مسئله دشوار است.
نیک سرشت با تاکید بر اینکه در سالهای آینده افت تحصیلی دانشآموزان نمود عینی بیشتری پیدا خواهد کرد، گفت: در امتحانات مجازی ارزیابی دانشآموزان بهصورت دقیق انجام نمیشود، همچنین برای اینکه دانشآموز سرخورده نشود، معلمان در آزمونها مراعات و کمک میکنند و قطعا سال آینده این افت تحصیلی واضحتر خواهد شد.
وی بیان کرد: افت تحصیلی دانشآموزان قابل جبران است، اما این جبران بسیار سخت و قطعا برای سیستم آموزشی نیز هزینهبر خواهد بود، معلم اگر بخواهد در زمان کلاس درس، دروس سالهای گذشته را مرور کند، زمان برای تدریس دروس جدید کم میشود و اگر نخواهد دروس را مرور کند با مشکلات فراوانی در یادگیری دانشآموزان مواجه میشود، بنابراین باید در کلاسهای جبرانی این کار را انجام دهد و قطعا این کلاسها هزینه در پی خواهد داشت و باید این هزینه یا توسط دولت یا توسط والدین پرداخت شود.
این معلم با اشاره به چرخه آموزش مجازی، توضیح داد: اگر این چرخه از ابتدا اشتباه بنا گذاشته شده باشد، تبعات آن بهصورت تصاعدی بالا میرود، یعنی در سال آینده نمیتوان گفت افت تحصیلی دو برابر خواهد شد، بلکه باید بگویم این افت تصاعدی است و امکان دارد در سال آینده ۱۰ برابر شود.
نیک سرشت گفت: اگر امسال به دلیل مجازی بودن آموزش و دور شدن دانشآموزان از فضای مدارس، پنج دانشآموز دچار سرخوردگی در تحصیل شدند، سال آینده این عدد به ۱۵ میرسد، زیرا با تغییر پایه دروس نیز پیچیدهتر میشود.
مشکلات ناشی از آموزش مجازی قابل کنترل نیست
حسینی- یکی از معلمان پایه ابتدایی در یکی از روستاهای شهرستان شهرکرد در گفتوگو با ایسنا با تاکید بر اینکه دانشآموزان در ایام شیوع کرونا و با مجازی شدن مدارس، ضربه شدیدی در بحث یادگیری دروس خوردند، اظهار کرد: در ابتدای سال تحصیلی برای چند ماه مدارس حضوری شدند، احساس میشد که دانشآموزان فضای مدرسه و قوانین آن را فراموش کردهاند.
وی بیان کرد: مشکلات ناشی از آموزش مجازی قابل کنترل نیست، در این ایام معلمان، دانشآموزان و والدین با چالشهای بسیاری مواجه شدند، بسیاری از دانشآموزان مناطق محروم در ابتدای شیوع کرونا از دسترسی به تلفن همراه هوشمند، اینترنت و … محروم بودند که با تلاشهای خیرین برای این دانشآموزان تبلت، تلفن همراه و حتی سیم کارت تهیه شد.
حسینی افزود: بسیاری از والدین در روستاها سواد چندانی برای کمک به فرزند خود در آموزش آنلاین دروس نداشتند و این مسئله یک جو روانی بد را برای این والدین و دانشآموزان ایجاد کرده بود، از آن طرف نیز برخی از والدین نقش دانشآموز را در کلاس آنلاین بازی میکردند و به جای فرزند در کلاس شرکت کرده و تکالیف او را انجام میدادند که این مسئله نیز آسیبهای فراوانی را در پی دارد.
این معلم پایه ابتدایی با تاکید بر اهمیت تعامل معلمان و دانشآموزان در کلاس درس، یادآور شد: معلم در کلاس درس حضوری از دانشآموزان بعد از تدریس بازخورد میگیرد، اما در فضای مجازی امکان گرفتن بازخورد وجود ندارد، در کلاس درس معلم به راحتی متوجه میشود که کدامیک از دانشآموزان درس را به خوبی یاد نگرفتهاند، اما دخالت اولیا در فرآیند ارزیابی دانشآموز این امکان را از معلم در کلاس مجازی سلب میکند.
وی افزود: افت تحصیلی و ضعف در یادگیری در پایه ابتدایی بسیار مشهود است، دانشآموزانی که از کلاس اول با آموزش غیرحضوری مواجه شدند، اکنون در پایههای بعدی در انجام سادهترین اعمال ریاضی مانند جمع و تفریق با مشکل مواجه شدهاند و این مسئله معلمان را با چالش مواجه کرده است، بهطور میانگین ۲۰ درصد دانشآموزان توانستند در این فضا آموزش را به خوبی فرا بگیرند.
حسینی عنوان کرد: دانشآموزانی که پایه اول و دوم آنها به صورت مجازی بود، اکنون که مدارس حضوری شدند با قوانین و مقررات مدرسه آشنایی ندارند و باتوجه به اینکه عموما والدین در انجام تکالیف با آنها همراهی میکردند، اکنون نمیتوانند به تنهایی از پس انجام تکالیف خود بر بیایند، انجام تکالیف توسط والدین موجب شد تا این دانشآموزان اعتماد به نفس پایینی داشته باشند و نتوانند به خوبی در کلاس درس برای یادگیری تمرکز کنند.
این معلم در پایان تاکید کرد: آموزش مجازی زمان زیادی را از معلم میگیرد، اما در نهایت خروجی این آموزش مورد انتظار نیست، کار معلمان در ایام کرونا مضاعف شد، زیرا پیاده کردن اصول طراحی آموزشی در فضای مجازی به شدت زمانبر و دشوار است.
آموزش غیرحضوری یک اجبار است/ افت پنهان تحصیلی در کرونا
محمد محمدی- معاون ابتدایی ادارهکل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه افت تحصیلی در دانشآموزان بهصورت آشکار و پنهان خود را نشان میدهد، اظهار کرد: مردود شدن دانشآموز و ترک تحصیل از مصادیق افت تحصیلی آشکار است، در ایام شیوع کرونا با افت پنهان تحصیلی نیز مواجه شدیم.
وی افزود: پایین آمدن سطح سواد دانشآموزان، از بین رفتن زمان آموزش، کاهش تعامل معلم و دانشآموزان و کاهش تعامل دانشآموزان با یکدیگر از جمله مصادیق افت پنهان تحصیلی در بین دانشآموزان است، عموما در آموزش مجازی دانشآموزان مهارتهای لازم را کسب نمیکنند، در کلاس حضوری دانشآموزان به یکدیگر کمک میکنند تا درس را بهتر یاد بگیرند.
محمدی با تاکید بر اینکه در آموزش مجازی نمیتوان آموزش را مدیریت کرد، عنوان کرد: این مسئله یک نسل را تهدید میکند، معلمان نیز در آموزش نیمه حضوری با چالشهای بسیاری مواجه شدند، زیرا برای یک دانشآموزی که در کلاس درس حاضر میشود باید درس را ارائه دهد و سپس برای سایر دانشآموزان غایب نیز به صورت مجازی مجدد درس را ارائه دهند.
معاون ابتدایی ادارهکل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری بیان کرد: زحمت معلمان برای آموزش در ایام کرونا سه برابر شد، اما در نهایت خروجی در حد انتظار نیست، در بهترین حالت اگر نرمافزار، سختافزار و زیرساخت فراهم باشد، حداکثر ۵۰ درصد آموزش موثر است.
وی تاکید کرد: آموزش غیرحضوری یک اجبار است نه انتخاب، اما تلاش میکنیم که این اجبار را به نحو احسن انجام دهیم./ایسنا